Ο αφανής ήρωας της καθημερινής υγείας.
Όταν ακούμε τη λέξη «πρωτεΐνη», οι περισσότεροι τη συνδέουμε με διογκωμένους μυς, εντατικές προπονήσεις και γυμναστήρια. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό μακροθρεπτικό συστατικό που παραμένει υποτιμημένο στη διατροφή μας, παρότι είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού.
Η Dr. Lena Rebecca Larsen, ειδικός διατροφής στη More Nutrition, τονίζει ότι ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πρωτεΐνη και να αναγνωρίσουμε το πλήθος των ωφελειών που προσφέρει, πολύ πέρα από την απλή μυϊκή ενδυνάμωση.
«Η πρωτεΐνη δεν είναι αποκλειστικά για όσους κάνουν προπόνηση δύναμης», αναφέρει η Dr. Larsen. «Από τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και την επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών, μέχρι την ενίσχυση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών, των ορμονών και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, συμμετέχει σε σχεδόν κάθε κρίσιμη λειτουργία του οργανισμού.»
Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Βοηθά στη σταθεροποίηση της ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας τα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου και τις απογευματινές λιγούρες, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη διάθεση.
Η πρωτεΐνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγιή γήρανση, υποστηρίζοντας τη μυϊκή μάζα, η οποία είναι καθοριστική για την κινητικότητα και την αποτροπή τραυματισμών με την πάροδο των ετών. Επιπλέον, συμβάλλει στη διατήρηση λαμπερού δέρματος και δυνατών μαλλιών, προσφέροντας οφέλη που ξεπερνούν την αθλητική απόδοση.
Όσον αφορά την ποσότητα, η Dr. Larsen προτείνει μια ημερήσια πρόσληψη 1,4 έως 2 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας και τους προσωπικούς στόχους. Για παράδειγμα, ένα άτομο 60 κιλών που ακολουθεί ενεργό τρόπο ζωής θα πρέπει να στοχεύει στα 120 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως, ενώ για ένα λιγότερο δραστήριο άτομο επαρκούν περίπου 84 γραμμάρια.
Τα πρωινά με αυγά, ελληνικό γιαούρτι ή χυλό εμπλουτισμένο με πρωτεΐνη, μεσημεριανά και βραδινά γεύματα με άπαχα κρέατα, ψάρια ή φυτικές πηγές όπως το τόφου, οι φακές και τα ρεβίθια, μπορούν εύκολα να καλύψουν τις ανάγκες. Για ενδιάμεσα γεύματα, προτείνονται ξηροί καρποί, σπόροι ή μπάρες πρωτεΐνης.
Σύμφωνα με τη Dr. Larsen, ένα καλό σημείο αναφοράς είναι να επιδιώκεται η πρόσληψη περίπου 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης σε κάθε κύριο γεύμα, με έμφαση στην οικοδόμηση σταθερών και υγιών διατροφικών συνηθειών μακροπρόθεσμα.