Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ομάδα τροφίμων που λείπει από τη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων – Γιατί είναι απαραίτητη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ ομάδα τροφίμων που λείπει από τη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων - Γιατί είναι απαραίτητη
spot_img

Ο αφανής ήρωας της καθημερινής υγείας.

Όταν ακούμε τη λέξη «πρωτεΐνη», οι περισσότεροι τη συνδέουμε με διογκωμένους μυς, εντατικές προπονήσεις και γυμναστήρια. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό μακροθρεπτικό συστατικό που παραμένει υποτιμημένο στη διατροφή μας, παρότι είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού.

Η Dr. Lena Rebecca Larsen, ειδικός διατροφής στη More Nutrition, τονίζει ότι ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πρωτεΐνη και να αναγνωρίσουμε το πλήθος των ωφελειών που προσφέρει, πολύ πέρα από την απλή μυϊκή ενδυνάμωση.

«Η πρωτεΐνη δεν είναι αποκλειστικά για όσους κάνουν προπόνηση δύναμης», αναφέρει η Dr. Larsen. «Από τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και την επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών, μέχρι την ενίσχυση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών, των ορμονών και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, συμμετέχει σε σχεδόν κάθε κρίσιμη λειτουργία του οργανισμού.»

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Βοηθά στη σταθεροποίηση της ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας τα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου και τις απογευματινές λιγούρες, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη διάθεση.

Η πρωτεΐνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγιή γήρανση, υποστηρίζοντας τη μυϊκή μάζα, η οποία είναι καθοριστική για την κινητικότητα και την αποτροπή τραυματισμών με την πάροδο των ετών. Επιπλέον, συμβάλλει στη διατήρηση λαμπερού δέρματος και δυνατών μαλλιών, προσφέροντας οφέλη που ξεπερνούν την αθλητική απόδοση.

Όσον αφορά την ποσότητα, η Dr. Larsen προτείνει μια ημερήσια πρόσληψη 1,4 έως 2 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας και τους προσωπικούς στόχους. Για παράδειγμα, ένα άτομο 60 κιλών που ακολουθεί ενεργό τρόπο ζωής θα πρέπει να στοχεύει στα 120 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως, ενώ για ένα λιγότερο δραστήριο άτομο επαρκούν περίπου 84 γραμμάρια.

Τα πρωινά με αυγά, ελληνικό γιαούρτι ή χυλό εμπλουτισμένο με πρωτεΐνη, μεσημεριανά και βραδινά γεύματα με άπαχα κρέατα, ψάρια ή φυτικές πηγές όπως το τόφου, οι φακές και τα ρεβίθια, μπορούν εύκολα να καλύψουν τις ανάγκες. Για ενδιάμεσα γεύματα, προτείνονται ξηροί καρποί, σπόροι ή μπάρες πρωτεΐνης.

Σύμφωνα με τη Dr. Larsen, ένα καλό σημείο αναφοράς είναι να επιδιώκεται η πρόσληψη περίπου 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης σε κάθε κύριο γεύμα, με έμφαση στην οικοδόμηση σταθερών και υγιών διατροφικών συνηθειών μακροπρόθεσμα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μολυσμένα αγγούρια: Αναβιώνει ο εφιάλτης που προκάλεσε τουλάχιστον 550 τροφικές δηλητηριάσεις

Η εταιρεία που τα καλλιεργεί βρέθηκε και πέρσι στο επίκεντρο παρόμοιων επιδημιών με τους τύπους Salmonella Africana και Salmonella Braenderup

Μεταλλικό σύρμα και σε τυρί – Διανέμεται σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες

Θραύσματα μεταλλικού σύρματος ξένου σώματος σε τυρί από τη Δανία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα