Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FAO: Νέο έγγραφο σχετικά με τις ρυθμιστικές στρατηγικές για την καταπολέμηση της Food Fraud

ΑρχικήΝέαFAO: Νέο έγγραφο σχετικά με τις ρυθμιστικές στρατηγικές για την καταπολέμηση της Food Fraud
spot_img

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) δημοσίευσε πρόσφατα ένα βασικό έγγραφο με θέμα: «Διεθνείς και εθνικές ρυθμιστικές στρατηγικές για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων». Η δημοσίευση περιγράφει τις προκλήσεις και τις πολυπλοκότητες της ρύθμισης για την απάτη στον επισιτιστικό χώρο (Food Fraud) και εξετάζει επίσης τις διαθέσιμες διεθνείς κανονιστικές κατευθυντήριες γραμμές και νομικές στρατηγικές για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα. Προσδιορίζει επίσης και αναλύει τις σχετικές διαφορετικές ρυθμιστικές προσεγγίσεις σε όλο τον κόσμο και διερευνά τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων.

Η δημοσίευση αναγνωρίζει ότι, αν και δεν υπάρχει κοινός ορισμός της απάτης στον επισιτιστικό χώρο, μπορεί να οριστεί ως η σκόπιμη εξαπάτηση των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα ή/και το περιεχόμενο των τροφίμων για την απόκτηση αδικαιολόγητου πλεονεκτήματος.

Επισημαίνεται επίσης η πολυπλοκότητα της σύγχρονης Food Fraud που πρέπει να λαμβάνει υπόψη η αποτελεσματική νομοθετική ρύθμιση, όπως:

  • Μια αυξανόμενη ποικιλία τροφίμων και συστατικών που είναι ευαίσθητα σε απάτη και διακινούνται διεθνώς
  • Η αυξανόμενη μίμηση και σκοτεινές αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων
  • Οι απειλές για τη δημόσια υγεία γίνονται παγκόσμιο πρόβλημα λόγω της διευρυνόμενης εμβέλειάς τους
  • Η πρόοδος στην πολυπλοκότητα των δόλιων δραστηριοτήτων
  • Το διαδικτυακό μάρκετινγκ και ηλεκτρονικό εμπόριο που παρέχει νέους τρόπους απάτης
  • Την επέκταση της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης των σκανδάλων απάτης τροφίμων
  • Το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τη γνησιότητα και την ακεραιότητα των τροφίμων.

Το έγγραφο αυτό σημειώνει την ανησυχία του FAO σχετικά με την πιθανότητα διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων λόγω της πανδημίας που προκαλούν αύξηση της food fraud.

Αναγνωρίζει επίσης ότι είναι δύσκολο να αναπτυχθούν στρατηγικές και εργαλεία για τη νομοθετική ρύθμιση της απάτης στον επισιτιστικό χώρο λόγω της έλλειψης οργανωμένων πληροφοριών σχετικά με την έκταση και το πεδίο εφαρμογής της παγκοσμίως. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η food fraud σχετίζεται πάντα είτε με το ίδιο το προϊόν είτε με τη διαδικασία παραγωγής των τροφίμων και έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει αρνητικά τη δημόσια υγεία.

Στη συνέχεια, περιγράφει επίσης τις διαθέσιμες διεθνείς κανονιστικές κατευθυντήριες γραμμές για την απάτη στον επισιτιστικό χώρο, όπως την οδηγία της Επιτροπής Του Codex Alimentarius, καθώς και τις εθνικές και περιφερειακές νομικές στρατηγικές για την καταπολέμηση των πρακτικών αυτών. Ο FAO τονίζει τη σημασία της οργανωμένης συνεργασίας σε διεθνές και εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων λόγω της σύνθετης, παγκόσμιας εμβέλειας της. Τα μεμονωμένα έθνη έχουν θεσπίσει τις δικές τους ρυθμιστικές προσεγγίσεις για την απάτη στον επισιτιστικό, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, του ποινικού δικαίου και του δικαίου των συμβάσεων. Ο ιδιωτικός τομέας έχει επίσης αρχίσει να αυτορρυθμίζει την Food Fraud σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα.

Ο FAO ελπίζει ότι η επικέντρωση σε νομικές στρατηγικές θα συμβάλει στην οικοδόμηση της απαραίτητης συνεργασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων food fraud. Το έγγραφο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να ρυθμίσουν βέλτιστα τα θέματα αυτά, μέσω ανάλυσης, προσανατολισμού και εφαρμογής διαδικασιών, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη τη σύνδεση και την επικοινωνία μεταξύ της απάτης στον τομέα των τροφίμων και της δημόσιας υγείας, των οικονομικών παραγόντων και των συμφερόντων των καταναλωτών.

Ισχυρίζεται επίσης ότι η βέλτιστη ρυθμιστική προσέγγιση θα εξαρτηθεί από το υφιστάμενο πλαίσιο και τους πόρους κάθε έθνους. Ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, ο FAO επιμένει ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ όλων των επιπέδων διακυβέρνησης και όλων των σημείων στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας.

Πηγή: Food Safety

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα