Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FAO: Τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας

QU Dongyu: Οι προκλήσεις που υπονομεύουν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια απαιτούν μια σύνθετη προσέγγιση

ΑρχικήΝέαFAO: Τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας
spot_img

  QU Dongyu: Οι προκλήσεις που υπονομεύουν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια απαιτούν μια σύνθετη προσέγγιση

Οι προκλήσεις που υπονομεύουν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια απαιτούν μια σύνθετη προσέγγιση που θα περιλαμβάνει επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις πολιτικής και καλύτερη χρήση των πόρων, δήλωσε ο QU Dongyu, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

«Τα πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα, από την πανδημία του COVID-19 έως την κλιματική κρίση, τις πολλαπλές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο και τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα αγροδιατροφής με πολλούς τρόπους», είπε ο Κου στη συνάντηση των G20 Sherpa ανώτατων κυβερνητικών εκπροσώπων.

Ο Qu ανέφερε την έκδοση του 2022 που κυκλοφόρησε πρόσφατα, της Έκθεσης για την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο (SOFI) , η οποία επιβεβαιώνει ότι η παγκόσμια πείνα έχει αυξηθεί ξανά το 2021, αντανακλώντας τις αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ και εντός των χωρών. 

828 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από πείνα το 2021, μια αύξηση κατά 46 εκατομμύρια από το 2020 και 150 εκατομμύρια από το 2019 πριν από την πανδημία.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία βαθαίνει τις προκλήσεις

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προστεθεί σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση κατά 13 εκατομμύρια περισσότερους χρόνια υποσιτιζόμενους ανθρώπους φέτος και 17 εκατομμύρια περισσότερους το 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις του FAO.

Μια άλλη παγκόσμια πρόκληση είναι ο αυξανόμενος πληθωρισμός, με τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων να αυξάνονται από τα μέσα του 2020 λόγω πολλών παραγόντων. Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO  στις 160 μονάδες έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών τον Μάρτιο του 2022. 

Τον περασμένο μήνα, ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού κοινών εμπορευμάτων διατροφής, ήταν κατά μέσο όρο 154,2 μονάδες, μειωμένος κατά 2,3 τοις εκατό από τον Μάιο, αλλά παρέμεινε 23,1 τοις εκατό υψηλότερος από τον Ιούνιο του 2021, σημείωσε ο Qu.

Ο FAO υπολογίζει ότι η αύξηση του λογαριασμού για τις εισαγωγές τροφίμων για τις 62 πιο ευάλωτες χώρες ανέρχεται σε 24,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022 και επηρεάζει 1,79 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ως απάντηση σε αυτήν την αυξανόμενη πρόκληση, ο FAO έχει αναπτύξει μια πρόταση για μια παγκόσμια χρηματοδοτική διευκόλυνση εισαγωγής τροφίμων , η οποία στοχεύει να βοηθήσει τις χώρες να χρηματοδοτήσουν τις αγορές τροφίμων τους για να ελαχιστοποιήσουν κάθε κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής. «Αυτή η πρόταση θα πρέπει να εφαρμοστεί από το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μηχανισμού του ισοζυγίου πληρωμών», προέτρεψε ο Γενικός Διευθυντής του FAO.

Μεταξύ των άλλων προκλήσεων, οι μέσες τιμές των λιπασμάτων αυξήθηκαν επίσης σημαντικά, σχεδόν τριπλασιάστηκαν από τα μέσα του 2021, μαζί με την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Οι αλλαγές στους εμπορικούς δρόμους και οι τρέχοντες περιορισμοί θα αυξήσουν περαιτέρω την παγκόσμια τιμή των λιπασμάτων. Εάν οι χώρες που παράγουν βασικά είδη διατροφής, όπως το ρύζι, δεν είναι σε θέση να λάβουν αρκετά λιπάσματα την επερχόμενη περίοδο φύτευσης, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια προσφορά τροφίμων.

Η μείωση του εμπορίου και η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας προκαλούν μεγάλη ανησυχία, είπε ο Γενικός Διευθυντής. Στα τέλη Μαΐου, 22 χώρες είχαν εφαρμόσει περιορισμούς στις εξαγωγές μέσω 39 μέτρων που κυμαίνονταν από απαγορεύσεις έως εξαγωγικούς φόρους που επηρεάζουν σχεδόν το 16% των αγροτικών εξαγωγών, σε χιλιοθερμίδες.

Πακέτο απαιτούμενων μέτρων

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ο Qu είπε ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να εφαρμόσει ένα πακέτο μέτρων:

Επενδύστε σε χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση των τιμών των τροφίμων. Εκτός από την έγκαιρη παροχή επισιτιστικής βοήθειας, πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση της παραγωγικότητας δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στην παραγωγή θρεπτικών τροφίμων σε τοπικό επίπεδο. Επί του παρόντος, μόνο το 8 τοις εκατό του συνόλου της χρηματοδότησης για την επισιτιστική ασφάλεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης  πηγαίνει για τη βοήθεια της γεωργικής παραγωγής. Η επένδυση στη γεωργία και τα μέσα διαβίωσης της υπαίθρου είναι στρατηγική και 7 έως 10 φορές πιο οικονομική από την παραδοσιακή βοήθεια.

-Να τεθούν σε εφαρμογή πολιτικές που αυξάνουν την παραγωγικότητα και προστατεύουν τους φυσικούς πόρους, και που να είναι συγκεκριμένες για τις περιφερειακές ανάγκες. Ο μετασχηματισμός των συστημάτων αγροδιατροφής για την παροχή υγιεινών, θρεπτικών διατροφών και με πιο δίκαια αποτελέσματα, θα απαιτήσει σημαντικές οικονομικές επενδύσεις, που υπολογίζονται στο 8 τοις εκατό του μεγέθους της αγοράς αγροδιατροφών. Πρέπει επίσης να επιταχύνουμε την αφρικανική ηπειρωτική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών επιταχύνοντας τις κανονιστικές εργασίες για τα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων και μειώνοντας τους δασμούς και τους μη δασμολογικούς φραγμούς. Το ενδοπεριφερειακό εμπόριο καθώς και οι επενδύσεις θα πρέπει να επιταχυνθούν σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Διασφάλιση καλύτερης και αποτελεσματικότερης χρήσης των διαθέσιμων εκροών και εισροών για παραγωγή περισσότερων με λιγότερα. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει το νερό, καθώς το υδατικό στρες παραμένει προτεραιότητα, με 1 δισεκατομμύριο εκτάρια γεωργικής γης να αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς νερού. 800 εκατομμύρια εκτάρια βροχής καλλιεργειών και βοσκοτόπων επηρεάζονται σοβαρά από την επαναλαμβανόμενη ξηρασία. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες και κανονισμούς για αποτελεσματικά κέρδη στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το νερό στη γεωργία. Μείωση απώλειας και σπατάλης τροφής είναι καίριας σημασίας, καθώς τα σημερινά υψηλά ποσά απωλειών και απορριμμάτων θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν περίπου 1,26 δισεκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Τα λιπάσματα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της επιστημονικής ανακατανομής των εφαρμογών σε όλη την παραγωγική διαδικασία, που υποστηρίζεται από την ταχεία εφαρμογή λεπτομερών εδαφικών χαρτών για να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτες χώρες να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα λιπάσματα τους. 

Ο Γενικός Διευθυντής του FAO είπε ότι βασικοί επιταχυντές για όλα αυτά τα σημεία είναι η καινοτομία, η επιστήμη και η τεχνολογία. Οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη είναι η υψηλότερη οριακή χρησιμότητα για κέρδη.

Η τεχνολογική και κοινωνική καινοτομία μπορεί να μειώσει τις αποτυχίες της αγοράς και να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς.

Τα ψηφιακά συστήματα αγροδιατροφής θα πρέπει να κλιμακωθούν για να βοηθήσουν τον μετασχηματισμό των οικογενειακών αγροτών. Η συντονισμένη δράση εντός της G20 καθώς και πέραν αυτής, «είναι κρίσιμης σημασίας για τη διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας των παγκόσμιων αγορών τροφίμων και για την εξασφάλιση του εφοδιασμού τροφίμων για όλους», είπε ο Κου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο