Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φουκουσίμα: Ψάρια γεμάτα ραδιενέργεια – 180 φορές περισσότερο από το νόμιμο όριο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦουκουσίμα: Ψάρια γεμάτα ραδιενέργεια - 180 φορές περισσότερο από το νόμιμο όριο
spot_img

Υψηλά επίπεδα ραδιενεργού καισίου σε ψάρια τη στιγμή που η ΕΕ ήρε τους περιορισμούς εισαγωγής τροφίμων από την Ιαπωνία.

Λίγο μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα, η ΕΕ έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης υγείας από πιθανή ραδιενεργό μόλυνση από τρόφιμα και ζωοτροφές που εισάγονται από την Ιαπωνία και επέβαλε διεξοδικές δοκιμές πριν από την εξαγωγή τροφίμων για ραδιενέργεια.

Και ενώ πριν από λίγες ημέρες η ΕΕ ήρε τους περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία, καθώς τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν στα προϊόντα από τις ιαπωνικές αρχές και τα κράτη μέλη ήταν θετικά, διαπιστώθηκε πως ένα ψάρι που ζούσε κοντά σε σημεία αποστράγγισης στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi τον Μάιο περιείχε επίπεδα ραδιενεργού καισίου που είναι 180 φορές υψηλότερα από το όριο ασφαλείας της Ιαπωνίας.Το μαύρο βραχόψαρο που αλιεύτηκε στις 18 Μαΐου διαπιστώθηκε από τον χειριστή του εργοστασίου Tokyo Electric Power Company (Tepco) ότι είχε 18.000 μπεκερέλ ανά κιλό καισίου-137, σε σύγκριση με το νόμιμο μέγιστο επίπεδο των 100 μπεκερέλ ανά κιλό.

Το σχέδιο της Ιαπωνίας να απελευθερώσει 1,3 εκατομμύρια τόνους επεξεργασμένου νερού από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει προκαλέσει ανησυχία στην περιοχή, παρά την έγκριση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΔΟΑΕ) . Το Χονγκ Κονγκ απείλησε να απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφίμων από 10 νομούς της Ιαπωνίας, εάν η απελευθέρωση νερού προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί.

Συνολικά 44 ψάρια με επίπεδα καισίου πάνω από 100 μπεκερέλ ανά κιλό έχουν βρεθεί στο λιμάνι του εργοστασίου της Φουκουσίμα μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023, επιβεβαίωσε η Tepco, με το 90% αυτών να αλιεύονται μέσα ή κοντά στον εσωτερικό κυματοθραύστη.

Για να διαβάσετε τη συνέχεια στον Guardian πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο