Δημοσιεύθηκε η Σύσταση (ΕΕ) 2022/495 της Επιτροπής για την παρακολούθηση της παρουσίας φουρανίου και αλκυλοφουρανίων στα τρόφιμα.
Η Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη όλα τα δεδομένα και τις παραμέτρους, εξέδωσε την ακόλουθη σύσταση, σύμφωνα με την οποία:
1.
Τα κράτη μέλη οφείλουν, με την ενεργό συμμετοχή των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων, να παρακολουθούν το φουράνιο, το 2-μεθυλοφουράνιο και το 3-μεθυλοφουράνιο στα τρόφιμα, συγκεκριμένα στον καφέ, τις παιδικές τροφές σε βαζάκια (συμπεριλαμβανομένων των παιδικών τροφών σε δοχεία, σωληνάρια και σακουλάκια), τις έτοιμες σούπες, τα πατατάκια, τους χυμούς φρούτων, τα δημητριακά προγεύματος, τα μπισκότα, τα κράκερς και το ψωμί τύπου φρυγανιάς.
2.
Για να εξασφαλιστεί ότι τα δείγματα είναι αντιπροσωπευτικά, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ακολουθούν τις διαδικασίες δειγματοληψίας που καθορίζονται στο μέρος Β του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 333/2007 της Επιτροπής. Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων θα πρέπει επίσης να εφαρμόζουν την εν λόγω διαδικασία δειγματοληψίας ή ισοδύναμη αυτής, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται ότι το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό.
3.
Για την ανάλυση του φουρανίου, του 2-μεθυλοφουρανίου και του 3-μεθυλοφουρανίου στον καφέ και στις παιδικές τροφές σε βαζάκια, τα κράτη μέλη και οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων θα πρέπει να χρησιμοποιούν μέθοδο που συμμορφώνεται με τα ακόλουθα κριτήρια:
Για την ανάλυση του φουρανίου στα τρόφιμα εκτός του καφέ και των παιδικών τροφών σε βαζάκια, τα κράτη μέλη και οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων θα πρέπει να χρησιμοποιούν μέθοδο που συμμορφώνεται με τα κριτήρια αυτά και το όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 5 μg/kg. Για την ανάλυση του 2-μεθυλοφουρανίου και του 3-μεθυλοφουρανίου στα τρόφιμα εκτός του καφέ και των παιδικών τροφών σε βαζάκια, τα εργαστήρια θα πρέπει να εφαρμόζουν διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου για να διασφαλίζουν την αξιοπιστία των λαμβανόμενων αναλυτικών αποτελεσμάτων, όταν το LOQ δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 μg/kg.
4.
Εάν η χρησιμοποιούμενη μέθοδος ανάλυσης επιτρέπει τον προσδιορισμό των αλκυλοφουρανίων εκτός του 2-μεθυλοφουρανίου και του 3-μεθυλοφουρανίου, τα κράτη μέλη και οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων θα πρέπει να προσδιορίζουν τα εν λόγω αλκυλοφουράνια.
5.
Τα κράτη μέλη και οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων θα πρέπει να παρέχουν τα αποτελέσματα της παρακολούθησής τους στην EFSA έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που περιέχονται στις κατευθυντήριες γραμμές της EFSA για την τυποποιημένη περιγραφή δειγμάτων (SSD) σχετικά με τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές καθώς και τις πρόσθετες ειδικές απαιτήσεις για την υποβολή στοιχείων
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη σύσταση στο πιο κάτω αρχείο:
Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».