Κυριακή, 30 Μαρτίου, 2025
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φρυγανιές: Κονιοποιημένο μέταλλο σε συσκευασμένο τρίμμα – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦρυγανιές: Κονιοποιημένο μέταλλο σε συσκευασμένο τρίμμα - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Πώς βρέθηκε η μεταλλική σκόνη στην τριμμένη φρυγανιά;

Το σύστημα RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ή Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές που ανακοινώνει πληροφορίες σχετικά με σημαντικούς κινδύνους στις χώρες της ΕΕ, ειδοποιεί ότι έχει βρεθεί ξένο σώμα και συγκεκριμένα μεταλλική σκόνη (κονιοποιημένο μέταλλο) σε τριμμένη φρυγανιά που παράγεται στην Γερμανία.

- Advertisement -

Η γνωστοποίηση γίνεται σε Τσεχία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία που κυκλοφορεί το προϊόν και ήδη η Ουγγαρία έχει ανακαλέσει από την αγορά δύο τυριά τα οποία πανάρονται με το μολυσμένο τρίμμα, το παναρισμένο τυρί camembert, και το ψημένο τυρί τσένταρ.

Πώς βρέθηκε η μεταλλική σκόνη στην τριμμένη φρυγανιά;

Η παρουσία μεταλλικής σκόνης σε τριμμένη φρυγανιά μπορεί να προέλθει από διάφορους παράγοντες στη διαδικασία παραγωγής ή συσκευασίας. Στην παραγωγή και επεξεργασία της φρυγανιάς, τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται (π.χ. μύλοι, μηχανές τριψίματος) μπορεί να φθείρονται με τον καιρό και να αποκολλήσουν μικρά κομμάτια μετάλλου από τις μεταλλικές επιφάνειες τους.

Κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης ή μεταφοράς, η φρυγανιά μπορεί να έρθει σε επαφή με μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. εργαλεία ή ακατάλληλα αποθηκευμένα κοντά σε σιδηρούχες επιφάνειες), με αποτέλεσμα να υπάρξουν ίχνη μετάλλου. Επίσης, αν η φρυγανιά παράγεται ή συσκευάζεται σε εγκαταστάσεις που επεξεργάζονται και άλλα προϊόντα (όπως μεταλλικά σκεύη ή κονσέρβες), μπορεί να υπάρξει διασταυρούμενη μόλυνση από μεταλλικά σωματίδια.

Τι θα πάθω αν καταναλώσω την φρυγρανιά με τη μεταλλική σκόνη;

Η παρουσία μεταλλικής σκόνης σε τρόφιμα μπορεί να επιδράσει στην ασφάλεια του προϊόντος, καθώς η κατάποση μεταλλικών σωματιδίων ενδέχεται να προκαλέσει τραυματισμούς στο πεπτικό σύστημα ή άλλες αντιδράσεις.

Επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή ή την εταιρεία που παράγει το προϊόν, καθώς είναι υποχρεωμένοι να διερευνήσουν το περιστατικό και να ελέγξουν την ποιότητα της παραγωγής. Αναφέρετε το περιστατικό στις αρμόδιες αρχές ασφαλείας τροφίμων, όπως τον ΕΦΕΤ (Ελληνική Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων).

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα