Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
36.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

 Γ. Δαλακούρα (Letrina): Με όπλα το πείσμα και το χαμόγελο της κατέκτησε την ελληνική πιστοποίηση

ΑρχικήΣυνεντεύξεις Γ. Δαλακούρα (Letrina): Με όπλα το πείσμα και το χαμόγελο της κατέκτησε την ελληνική πιστοποίηση
spot_img

Η διευθύντρια Πιστοποιήσεων της Letrina, Γιάννα Δαλακούρα, μίλησε στο Cibum και την Ελένη Τσαγκά για την πορεία της στον χώρο, για το όραμα της στη Letrina και για το μέλλον της πιστοποίησης στην Ελλάδα.

Της Ελένης Τσαγκά

To αληθινό και μεγάλο χαμόγελό της φωτίζει τον χώρο. Χαμόγελο αυτοπεποίθησης, καλοσύνης και επιτυχίας. Και η έμφυτη ευγένεια που το συνοδεύει, συμπληρώνει μία σπάνια εικόνα για επιθεωρήτρια Ασφάλειας Τροφίμων…

Η λαμπερή Γιάννα Δαλακούρα, διευθύντρια Τομέα Πιστοποίησης στον Ελληνικό Φορέα Πιστοποίησης Letrina, με 80 υπαλλήλους και συνεργάτες, μας υποδέχθηκε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι, λίγο μετά την «έφοδο» του ΕΣΥΔ. Kαι παρά την πίεση, το άγχος και το ξενύχτι της προηγούμενης ημέρας, ήταν σαν να μας υποδέχεται στο σπίτι της, σε μία «βεγγέρα» που προετοίμαζε για μέρες…

Εντυπωσιακή είναι η άποψη κ. Ιωάννη Μπερτσάτου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Letrina, για την πολύτιμη συνεργάτιδά του. Το ότι είναι άριστη στη δουλειά της, πως σε περιόδους αλλαγών και «αναμπουμπούλας» βγαίνει μπροστά και παίρνει τα ηνία με πυγμή «οφείλεται στο γεγονός ότι είναι γυναίκα» σύμφωνα με τον κ. Μπερτσάτο.

Η Διευθύντρια Πιστοποιήσεων της Letrina με τον διευθύνοντα Σύμβουλο του Φορέα Πιστοποίησης Ιωάννη Μπερτσάτο,
δίπλα από το πορτρέτο του ιδρυτή της εταιρείας Κωνσταντίνου Μπερτσάτου. Φωτογραφία: Δέσποινα Χάρου

Ναι. Είναι μία δυναμική γυναίκα. Μία γυναίκα με πείσμα και μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητές της και με όραμα να γίνει η Letrina σημείο αναφοράς για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων, με νέα πρότυπα, αύξηση των πωλήσεων και συνεχή ανάπτυξη. Μία γυναίκα που προσπέρασε με ευκολία τις σεξιστικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της πορείας της λόγω φύλου και ηλικίας. Μία γυναίκα, που δεν πτοήθηκε να ταξιδεύει καθημερινά με πλοία, τρένα και αεροπλάνα, που έχει «μετρήσει» με επιθεωρήσεις όλη την ελληνική επικράτεια, μία γυναίκα που αντιδρά στη στασιμότητα, που κομίζει καθημερινά αέρα νέων ιδεών στους συνεργάτες της, που δεν φοβάται, που «ενοχλεί» συνεχώς τη διοίκηση για νέα πράγματα, που «ψάχνεται» μέσω συνεδριών για επαγγελματική αυτοβελτίωση, που ξέρει να ελίσσεται και να εξελίσσεται!

Γιάννα Δαλακούρα και Ελένη Τσαγκά σε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Φωτογραφία Δέσποινα Χάρου

Η Γιάννα Δαλακούρα με σπουδές στο Γεωπονικό Καλαμάτας και μεταπτυχιακό Ασφάλειας Τροφίμων στην Αυστραλία, αγαπάει πολύ τη δουλειά της και μιλάει με πάθος για αυτήν. Τι και εάν η μαμά της θεωρούσε πως το επάγγελμα δεν έχει μέλλον; Εκείνη άκουσε το ένστικτό της και τον πατέρα της ο οποίος την ώθησε να ακολουθήσει αυτό που τελικά την συνεπήρε.

«Όλα ξεκίνησαν από τότε που έμαθα για το HACCP. Είδα ότι έχει προοπτική, ότι ξεφεύγει από τα συνηθισμένα» λέει η Διευθύντρια της Letrina και συνεχίζει: «Γοητεύτηκα με την εικόνα των μικροβιολογικών αναλύσεων των ελέγχων, των πιστοποιήσεων. Τη μία ημέρα το αποφάσισα και την επόμενη ταξίδευα για Αυστραλία, για μεταπτυχιακό στην ασφάλεια Τροφίμων».

Η κ. Γιάννα Δακαλούρα με τον στενό της συνεργάτη διευθυντή Marketing και επικεφαλής επιθεωρητή της Letrina, Δημήτρη Μίχο.
Φωτογραφία Δέσποινα Χάρου

Το τέλος του μεταπτυχιακού και η επιστροφή στην Ελλάδα “σφραγίστηκε” με την πρόσληψή της το 2007 ως εκπαιδευόμενη στη Letrina από τον Ιδρυτή της εταιρείας Κωνσταντίνο Μπερτσάτο.

Και τότε ήταν που ξεκίνησε να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. «Ήμουν με μια βαλίτσα στο χέρι και οι γείτονες νόμιζαν ότι είμαι αεροσυνοδός!» λέει γελώντας, τονίζοντας πως αρωγός και συμπαραστάτης σε όλη την ενήλικη ζωή της, είναι ο σύζυγός της Τάσος Λάμπρου επίσης Γεωπόνος με τον οποίο γνωρίστηκαν στην σχολή. «Πάντα καταλάβαινε ότι θέλω να εξελιχθώ ότι μου αρέσει αυτό που κάνω. Όχι, δεν τον ενόχλησαν ποτέ τα πολλά ταξίδια μου. Πάντα ήταν δίπλα μου, με στήριζε και με στηρίζει» λέει η κ. Δαλακούρα.

Tι μεσολάβησε όμως και από εκπαιδευόμενη, έγινε διευθύντρια πιστοποιήσεων στον Φορέα Πιστοποίησης;

«Η Γιάννα είναι το χαμόγελο και η θετική ματιά στην καθημερινότητα της εταιρείας. Αγαπάει αυτό που κάνει, κάτι σπάνιο στην αγορά. Η Γιάννα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Letrina. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, γιατί είμαι σίγουρος ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει και πως για όλα έχει τη λύση» λέει εμφατικά ο Ιωάννης Μπερτσάτος, δείχνοντας αμέριστο θαυμασμό για την συνεργάτιδά του και δίνοντας ταυτόχρονα την απάντηση, στο παραπάνω ερώτημα.

Η κ. Δαλακούρα με μερικούς από τους συνεργάτες της στη Letrina. Φωτογραφία Δέσποινα Χάρου

Η πορεία της κ. Γιάννας Δαλακούρα είναι παράλληλη με την πορεία και εξέλιξη των πιστοποιήσεων στην Ελλάδα. Αλλά σύμφωνα με την ίδια, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πολύ δρόμο ακόμα μπροστά τους. «Δεν έχει αναπτυχθεί η κουλτούρα πιστοποίησης στης Ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει η φιλοσοφία της πιστοποίησης. Δυστυχώς ξεκινάνε και τελειώνουν μόνο για να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ή όταν πρόκειται για εξαγωγές» λέει και προσθέτει «Η πιστοποίηση είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις. Πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία των επιχειρήσεων. Εάν γίνει αυτό όλα θα γίνουν καλύτερα στον κλάδο». Η ιστορία μάλιστα έχει δείξει, όπως λέει, πως η πιστοποίηση, δυστυχώς, γίνεται κυρίως από επιχειρήσεις που έχουν έδρα στα αστικά κέντρα και όχι στην περιφέρεια, όπου επικρατεί άγνοια για το θέμα.

Εξάλλου σύμφωνα με την Διευθύντρια της Letrina, η πιστοποίηση γίνεται σιγά σιγά και απαίτηση από τους καταναλωτές. «Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν. Ψάχνοντας πλέον μπορούν να ξεχωρίσουν ότι πιστοποίηση σημαίνει έλεγχος, άρα το τελικό προϊόν είναι πιο ποιοτικό και πιο ασφαλές. Και ειδικά τώρα που έχουν αυξηθεί οι αλλεργίες».

Όμως δεν είμαστε πίσω μόνο στην πιστοποίηση, σύμφωνα με την κ. Δαλακούρα, αλλά και στην οικολογική επισήμανση των τροφίμων. «Στην οικολογική επισήμανση νομίζω ότι είμαστε ακόμα πολύ πίσω. Ο κόσμος θεωρεί ότι είναι μόδα, οι Έλληνες δεν είναι συνειδητοποιημένοι σε αυτό το κομμάτι, ούτε και ενημερωμένοι, οπότε έχουμε δρόμο μέχρι να δούμε οικολογικές ετικέτες στα ελληνικά προϊόντα. Η Letrina βέβαια προχωρά δυνατά στην έκδοση σήματος για το ανθρακικό αποτύπωμα».

Η Διευθύντρια στον τομέα πιστοποίησης της Letrina, Γιάννα Δαλακούρα έχει άποψη, θέληση και όραμα. Είναι μία δυναμική γυναίκα που ξεκινά την ημέρα της στο γυμναστήριο, συνεχίζει δίνοντας τον καλύτερό της εαυτό και βάζοντας το δικό της λιθαράκι στην ασφάλεια τροφίμων των Ελλήνων καταναλωτών και τελειώνει μαγειρεύοντας για την οικογένειά της. Τυπική Ελληνίδα; Δεν νομίζω….

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.

ΥΠΕΝ: Από τον Οκτώβρη ξεκινούν οι έλεγχοι στην αγορά για τα μη αποσπώμενα καπάκια στους περιέκτες ποτών

Νέα διευκρινιστική εγκύκλιος για τον έλεγχο της συμμόρφωσης για τα μη αποσπώμενα καπάκια.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα