Στη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση και τη στήριξη του ελληνικού επιχειρείν βρίσκεται ο Αναπτυξιακός νόμος, όπως επεσήμανε ο Ά Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μασούτης, στην Αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής Παραγωγής και Εμπορίου.
Εκπροσωπώντας την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο κ. Μασούτης κατέθεσε τις παρατηρήσεις του για το Σχέδιο Νόμου με τίτλο: «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη».
Ο κ. Μασούτης επισήμανε πως “μια γενική παρατήρηση επί του νομοσχεδίου είναι ότι τα κίνητρα του νόμου θα πρέπει να αφορούν όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, μικρές μεσαίες και μεγάλες τονίζοντας ότι κύριο μέλημα κατά την εφαρμογή του θα πρέπει να είναι η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων.
Χαρακτήρισε δε ως “ιδιαίτερα θετική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής” το γεγονός ότι “η αξιολόγηση θα περάσει μέσω του Ενδιάμεσου Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα” (ΕΦΕΠΑΕ), κάτι που ζητούσε η επιχειρηματική κοινότητα και θα βοηθήσει πολύ”.
Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΕ επισήμανε ωστόσο ότι -μέχρι στιγμής- έχουν εξαιρεθεί (από την υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο) κάποιοι ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας), που αφορούν λαινεμπόριο χονδρεμπόριο αλλά και στη μεταποίηση, ιδιαίτερα όταν οι σχετικές επενδύσεις αφορούν σε τρίτους όπως στην περίπτωση των logistics.
“Οι ανάγκες στήριξης των επενδύσεων τόσο της μεταποιητικής βιομηχανίας, όσο και του χονδρεμπορίου και του λιανεμπορίου είναι ίδιες” τόνισε.
Υπογράμμισε πως ο αναπτυξιακός νόμος “έρχεται σε μια στιγμή που η οικονομία μας, βγαίνοντας από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, προσπαθεί να σταθεροποιήσει την αναπτυξιακή δυναμική που κατέγραψε στο δεύτερο εξάμηνο του 2021″, ενώ γνωστοποίησε ότι εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθούν από την ΚΕΕ συγκεντρωτικά οι θέσεις της επιμελητηριακής κοινότητας”.
Το νομοσχέδιο, μετά από τέσσερις πολύωρες συνεδριάσεις της Επιτροπής, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων του, μόνο από τη ΝΔ. Κατά του νομοσχεδίου, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων, τάχθηκαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση και ψήφισή του από την Ολομέλεια, η οποία προσδιορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη 25 και Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.
Την ανάγκη επιμέρους βελτιωτικών αλλαγών επισήμαναν και βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων οι Θεόφιλος Λιονταρίδης, Στράτος Σιμόπουλος, Γιώργος Καρασμάνης, Στέφανος Γκίκας, Χρήστος Κέλλας και Μανούσος Βολουδάκης.
Κλείνοντας τη συζήτηση στην Επιτροπή και απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα ιδιωτικών επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, επανέλαβε ότι «στην εξαντλητική διαβούλευση που διήρκησε ενάμιση χρόνο, με όλους ανεξαιρέτως τους εταίρους και τους αρμόδιους φορείς, λήφθηκαν υπόψη οι παρατηρήσεις και απόψεις που κατέθεσαν».