Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γαλλία: Προειδοποίηση για τη βιταμίνη D στις ετικέτες τροφίμων! Την κατατάσσει στους επιβλαβείς ενδοκρινικούς διαταράκτες

Η απόφαση της Γαλλίας εξισώνει την βιταμίνη D με χημικές ουσίες όπως η δισφαινόλη A (BPA), οι τοξικές φθαλικές ενώσεις και οι αιθοξαλικές αλκυλοφαινόλες.

ΑρχικήΝέαΓαλλία: Προειδοποίηση για τη βιταμίνη D στις ετικέτες τροφίμων! Την κατατάσσει στους επιβλαβείς ενδοκρινικούς διαταράκτες
spot_img

Μετά την έντονη αντίδραση της ΕΕ στο σχέδιο της Γαλλίας να συμπεριλάβει την βιταμίνη D στους ενδοκρινικούς διαταράκτες και η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας, αντιτίθεται στη συμπερίληψή της στον κατάλογο των ουσιών ΕΔ που πρέπει να αναφέρονται στα τρόφιμα. 

  • Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καθορίσει έναν ενδοκρινικό διαταράκτη (ΕΔ) ως ουσία ή μείγμα που μεταβάλλει τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος και συνεπώς προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σε έναν ζώντα οργανισμό ή στους απογόνους του ή σε υποπληθυσμούς. Το 2018  ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) φαίνεται να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ουσία μπορεί να διαταράξει το ενδοκρινικό σύστημα σε υψηλές δόσεις, αλλά έχει ευεργετικά αποτελέσματα μόνο στις εγκεκριμένες δόσεις για τρόφιμα και συμπληρώματα.

Αν και Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δηλώνει ότι η βιταμίνη D «παίζει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό» και σε έκθεση του Νοεμβρίου 2021 σημείωσε ότι η κατάσταση της βιταμίνης D στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς ήταν «ανεπαρκής σε μεγάλο ποσοστό παιδιών και ενηλίκων», η Γαλλία κοινοποίησε στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη σχέδιο διατάγματος στο οποίο η κύρια μορφή βιταμίνης D, η χοληκαλσιφερόλη, θα ενταχθεί στον κατάλογο ουσιών που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHC) ως ενδοκρινικός διαταράκτης και ως εκ τούτου θα υπάρχει ως “αρνητική” πληροφορία στις ετικέτες των τροφίμων! Η απόφαση της Γαλλίας εξισώνει την βιταμίνη D με ουσίες όπως η δισφαινόλη A (BPA), οι τοξικές φθαλικές ενώσεις και οι αιθοξαλικές αλκυλοφαινόλες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαία Επίτροπός για την υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, είπε πως η Επιτροπή επεσήμανε στις γαλλικές αρχές ότι αυτά τα σχέδια ενδέχεται να μην ευθυγραμμίζονται με τον κανονισμό για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία ουσιών και μειγμάτων (παραβίαση του άρθρου 51 για την ελεύθερη κυκλοφορία) και με τον κανονισμό REACH (παραβίαση του παραρτήματος XII σε συνδυασμό με το άρθρο 128 για την ελεύθερη κυκλοφορία).

Η Επιτροπή επεσήμανε επίσης ότι η χοληκαλσιφερόλη δεν αναγνωρίστηκε μεταξύ των ουσιών που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHCs) σύμφωνα με τα άρθρα 57 και 59 του κανονισμού REACH. Αυτό σημαίνει ότι η χοληκαλσιφερόλη δεν πρέπει να θεωρείται ως ενδοκρινικός διαταράκτης και στα τρόφιμα.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Επιτροπή θεωρεί ότι η έγκριση της χοληκαλσιφερόλης ως πηγής βιταμίνης D σε συμπληρώματα διατροφής και εμπλουτισμένα τρόφιμα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1170/2009 της Επιτροπής υποστηρίζεται επιστημονικά.

Τώρα και η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της Γαλλίας ANSES σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στον ιστότοπό της συμβουλεύει να μην συμπεριληφθεί η βιταμίνη D3 στον κατάλογο των ουσιών που πρέπει να αναφέρονται ως ενδοκρινικοί διαταράκτες στα τρόφιμα, ως μέρος της εφαρμογής του γαλλικού νόμου AGEC.

                              Η ανακοίνωση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας

Η ANSES συμβουλεύει να μην συμπεριληφθεί η βιταμίνη D3 στον κατάλογο των ουσιών που πρέπει να αναφέρονται ως ενδοκρινικοί διαταράκτες στα τρόφιμα, ως μέρος της εφαρμογής του γαλλικού νόμου AGEC.

Μια βιταμίνη που είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία του σώματός μας

Η βιταμίνη D3 , ή χοληκαλσιφερόλη, είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία του σώματός μας και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του οστικού ιστού. Το παίρνουμε από τη διατροφή μας (γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, αυγά) και το δέρμα μας το παράγει όταν εκτίθεται στον ήλιο. Ωστόσο, περισσότεροι από ένας στους τρεις Γάλλους δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις φυσιολογικές τους ανάγκες σε βιταμίνη D3 λέει η ANSES. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, επειδή η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D εγκυμονεί γνωστούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα κατά την ανάπτυξη. Παιδιατρικές επιστημονικές οργανώσεις συνιστούν τη λήψη συμπληρωμάτων ρουτίνας βιταμίνης D στα παιδιά για την πρόληψη της ραχίτιδας.

Μια ενδοκρινική δραστηριότητα από τη φύση της

Σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες, η βιταμίνη D συμπεριφέρεται σαν ορμόνη και ως εκ τούτου δρα στο ενδοκρινικό σύστημα. Εάν η πρόσληψη μας είναι πολύ υψηλή, διαταράσσεται η ενδοκρινική ισορροπία, η οποία στη συνέχεια έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία. Η ANSES επισημαίνει ότι έχουν ήδη παρατηρηθεί σοβαρές επιδράσεις στον άνθρωπο μετά από υπερβολική δόση βιταμίνης D.

Η χοληκαλσιφερόλη αναγνωρίστηκε ως ενδοκρινικός διαταράκτης (ΕΔ) κατά την αξιολόγησή της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων βάσει του Κανονισμού Βιοκτόνων (ΕΕ) αριθ. 528/2012. Ωστόσο, η ANSES τονίζει ότι οι δόσεις χοληκαλσιφερόλης που χρησιμοποιούνται σε βιοκτόνα για την εξάλειψη των τρωκτικών είναι πολύ υψηλότερες από τις δόσεις βιταμίνης D που παρέχονται από μια κανονική διατροφή, συμπεριλαμβανομένων τροφών εμπλουτισμένων με βιταμίνη D.

Πληροφορίες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες ανεπαρκείς προσλήψεις

Ο γαλλικός νόμος για τη μείωση των αποβλήτων και την κυκλική οικονομία, γνωστός ως νόμος AGEC, απαιτεί από τους καταναλωτές να ενημερώνονται για την παρουσία σε προϊόντα οποιασδήποτε ουσίας που θεωρείται Ενδοκρινικός Διαταράκτης. Ο Οργανισμός διεξήγαγε μια αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων για το θέμα, η οποία τον οδήγησε να πιστέψει ότι ο προσδιορισμός της χοληκαλσιφερόλης ως ΕΔ στην επισήμανση των προϊόντων διατροφής ή άλλες ισοδύναμες πηγές πληροφοριών θα συνέβαλλε σε εσφαλμένη αντίληψη του κινδύνου και θα μπορούσε να αποτρέψει ορισμένα άτομα από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη D.

Μια τέτοια επισήμανση θα μπορούσε επομένως να καταστήσει δυσκολότερη την ικανοποίηση των επαρκών διατροφικών απαιτήσεων για τη βιταμίνη D. Σύμφωνα με τη μελέτη INCA 3 , η μέση διατροφική πρόσληψη βιταμίνης D στον ενήλικο γαλλικό πληθυσμό είναι 3,1 μg/ημέρα για ενήλικες ηλικίας 18-79 ετών, πολύ κάτω από την επαρκή πρόσληψη των 15 μg/ημέρα.

Ο Οργανισμός συνεχίζει τονίζοντας ότι ακριβώς όπως η βιταμίνη D, άλλα θρεπτικά συστατικά όπως το ιώδιο μπορεί να έχουν δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα σε υψηλές δόσεις, ενώ είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία σε διατροφικές δόσεις. Ως εκ τούτου, αντιτίθεται επίσης στη συμπερίληψή τους στον κατάλογο των ουσιών ΕΔ που πρέπει να αναφέρονται στα τρόφιμα. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα