Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γεμάτα αντιβιοτικά τα βόεια κρέατα μεγάλων αλυσίδων, fast food

ΑρχικήΝέαΓεμάτα αντιβιοτικά τα βόεια κρέατα μεγάλων αλυσίδων, fast food
spot_img

Έκθεση του βρετανικού Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας  ισχυρίζεται ότι οι συμβατικοί παραγωγοί βοείου κρέατος πωλούν κρέας με αντιβιοτικά σε άλλες αλυσίδες γρήγορου φαγητού στις ΗΠΑ.

Η μικροβιακή αντοχή (AMR) εμφανίζεται όταν τα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου με τρόπο που να μην ανταποκρίνονται πλέον στα φάρμακα. Αυτό σημαίνει πως η μικροβιακή αντοχή καθιστά σταδιακά τις θεραπείες των λοιμώξεων πιο δύσκολή και αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης σοβαρών νόσων και ασθενειών δυνητικά θανατηφόρων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) .

Επιπλέον, ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει την AMR, που γιγαντώνεται με την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, ως παγκόσμια απειλή για την υγεία και την ανάπτυξη και τη θεωρεί μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Πρόσφατα, το βρετανικό Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας δημοσίευσε μια έκθεση που ισχυρίζεται ότι οι συμβατικοί παραγωγοί βοείου κρέατος πωλούν κρέας στα McDonald’s και σε άλλες αλυσίδες γρήγορου φαγητού στις ΗΠΑ, το οποίο, όμως, εκτρέφεται με αντιβιοτικά.

Η AMR στις ΗΠΑ και η στρατηγική του FDA

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ο Λευκός Οίκος έχει δημιουργήσει μια Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση των Ανθεκτικών στα Αντιβιοτικά Βακτηριδίων (CARB) το 2014, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης της AMR. Ωστόσο, η έκθεση συνιστά πως η στρατηγική αυτή δεν έχει αποδώσει ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Ο FDA έχει πει ότι η χρήση αντιμικροβιακών, συμπεριλαμβανομένων αντιβιοτικών, αντιικών, αντιμυκητιασικών και αντιπαρασιτικών σε ζώα μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση αντιμικροβιακής αντοχής σε βακτήρια που μπορεί να μεταφερθούν στον άνθρωπο, αναφέρει το New Food Magazine. Κατά συνέπεια, η αποτελεσματικότητα των αντιμικροβιακών φαρμάκων για τη θεραπεία της ανθρώπινης νόσου μπορεί να μειωθεί.

Σύμφωνα με την Ερευνητική Ομάδα Δημοσίου Ενδιαφέροντος (PIRG) , η έκθεση άσκησε πρόσθετη πίεση στις πολυεθνικές που αγοράζουν βόειο κρέας να πιέσουν τους προμηθευτές τους να μειώσουν την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, ιδιαίτερα εάν θεωρούνται πολύτιμα για την ανθρώπινη ιατρική. Επιπλέον, η ομάδα επισημαίνει πως η μη άμεση δράση του FDA ενισχύει την ευθύνη των εταιρειών στο να χρησιμοποιήσουν την αγοραστική τους δύναμη για να αποτρέψουν τους παραγωγούς κρέατος από την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών.

Αθέτησε την υπόσχεσή της η McDonald’s

Το 2018, αφού η PIGR και οι συνεργάτες της προέτρεψαν τη McDonald’s να κάνει αλλαγές σχετικά με την AMR, η εταιρεία fast food ανακοίνωσε ότι θα θέσει στόχους για τη μείωση της χρήσης ιατρικά σημαντικών αντιβιοτικών σε μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού βοείου κρέατος μέχρι το τέλος του 2020.

Ωστόσο, η PIRG ισχυρίζεται ότι η McDonald’s δεν τήρησε την προθεσμία που έθεσε η ίδια. Oπότε, μεταξύ άλλων, η έκθεση αποτελεί μια υπενθύμιση προς την πολυεθνική να πάρει πιο σοβαρά τις δεσμεύσεις της ως προς την AMR, για χάρη της παγκόσμιας υγείας του πληθυσμού.

H EE ενάντια στην AMR

Η ΕΕ από πλευράς της έχει απαγορεύσει τη χρήση αντιβιοτικών αυξητικών παραγόντων από το 2008.Για να μπορεί να διατηρήσει τα προϊόντα της υψηλά στο επίπεδο ανταγωνισμού, αλλά χωρίς αντιβιοτικά, χρηματοδοτεί το έργο  RumenShield Dairy, που αποτελεί ένα ένα νέο μη φαρμακευτικό πρόσθετο ζωοτροφών (NFMA) για αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, ο αντίκτυπος του RumenShield Dairy μπορεί να μετρηθεί μέσω της αύξησης της παραγωγής γάλακτος, της αύξησης της πρωτεΐνης γάλακτος και της μείωσης του αριθμού των σωματικών κυττάρων.

Μέσω του RumenShield Dairy, η εταιρεία Mayo Healthcare , μια ιρλανδική εταιρεία διατροφής και υγειονομικής περίθαλψης ζώων, έχει αναπτύξει μια μη αντιβιοτική πρόσθετη ύλη ζωοτροφών, ικανή να αυξήσει σημαντικά την απόδοση γάλακτος και την αποδοτικότητα των ζωοτροφών.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα