Επειδή η ιχνηλασιμότητα της μολυσμένης μουστάρδας είναι σχεδόν αδύνατη, οι αρχές στη Βρετανία προχώρησαν σε γενική σύσταση προς τον πληθυσμό που έχει αλλεργία στα φιστίκια.
Μετά από απανωτές ανακλήσεις διάφορων τροφίμων (πάνω από 100) που περιέχουν μουστάρδα τώρα οι αρχές στη Βρετανία προχώρησαν σε μία γενική σύσταση: Να μην καταναλώνουν καθόλου μουστάρδα και προϊόντα που περιέχουν μουστάρδα, μουστάρδα σε σκόνη ή αλεύρι μουστάρδας, οι καταναλωτές που έχουν αλλεργία στα φιστίκια.
Οι ανακλήσεις που έχουν προηγηθεί αφορούν σε σειρά από έτοιμα γεύματα, σάντουιτς, σαλάτες, ντιπ και επιτραπέζιες σάλτσες που πωλούνται σε παντοπωλεία, έτοιμα γεύματα και σε εστιατόρια. Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο όταν διαπιστώθηκε ότι μουστάρδα μολυσμένη με φιστίκια, από την Ινδία, εισήχθη στη Βρετανία και διανεμήθηκε από διάφορα κανάλια πώλησης.
- Δείτε επίσης: Και άλλο ένα βρέφος πέθανε από το μολυσμένο κοτόπουλο
- Δείτε επίσης: Πατατάκια: Οι 12 μεγάλες ανακλήσεις που θα στοιχειώνουν πάντα τον βασιλιά των τσιπς και σνακς Frito-Lay
«Ανιχνεύσαμε τα μολυσμένα συστατικά μουστάρδας σε έναν παραγωγό στην Ινδία που ονομάζεται GT Agro Industries και έχουμε εντοπίσει μια εταιρεία που έχει προμηθεύσει αυτά τα συστατικά για χρήση σε τρόφιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο» αναφέρει η ανακοίνωση της αρχής ασφάλειας τροφίμων FSA και προσθέτει: «Καθώς προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα μεμονωμένα προϊόντα που μπορεί να έχουν μολυνθεί με αυτά τα συστατικά μουστάρδας και, λόγω της σοβαρότητας ορισμένων αλλεργικών αντιδράσεων στα φιστίκια, ακολουθούμε μια προληπτική προσέγγιση, ώστε τα άτομα με αλλεργία στα φιστίκια να έχουν ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με πιθανό κίνδυνο και μπορούν να λάβουν μέτρα για να παραμείνουν ασφαλείς. Εάν υπάρχει μουστάρδα σε ένα τρόφιμο, θα πρέπει να αναγράφεται με έντονους χαρακτήρες στη συσκευασία επειδή είναι αλλεργιογόνο. Εάν υπάρχει κίνδυνος να υπάρχει ακούσια μουστάρδα στα τρόφιμα, θα υπάρχει μια ετικέτα «μπορεί να περιέχει» για τη μουστάρδα. Εάν τρώτε έξω, ρωτήστε το προσωπικό του καφέ ή του εστιατορίου εάν κάποιο από τα προϊόντα του περιέχει μουστάρδα – σύμφωνα με το νόμο, οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να παρέχουν αυτές τις πληροφορίες στους πελάτες».
Οι αρχές έχουν ζητήσει από τη βιομηχανία να αναθεωρήσει τα συστήματα προμήθειας τροφίμων και να αφαιρέσει από την πώληση τυχόν προϊόντα που μπορεί να έχουν μολυσμένα συστατικά μουστάρδας.
- Δείτε επίσης: ΕΕ: 335 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από λιστέρια το 2023 – Αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων – Ποια τρόφιμα είναι τα πιο μολυσμένα
- Δείτε επίσης: Δεν έχουν τον Θεό τους! Παρασκεύαζαν ψεύτικο γάλα με γλυκόζη και εξευγενισμένα έλαια και το έδιναν σε μεγάλες εταιρείες
Η Διευθύντρια Πολιτικής Τροφίμων της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων, Rebecca Sudworth, δήλωσε: «Όσοι έχουν αλλεργία στα φιστίκια θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν προϊόντα που περιέχουν μουστάρδα ως συστατικό μέχρι να εντοπίσουμε τα μεμονωμένα προϊόντα που επηρεάζονται. Οι γονείς και οι φροντιστές παιδιών που έχουν αλλεργία στα φιστίκια θα πρέπει να φροντίζουν να ελέγχουν τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουν και, εάν τρώνε έξω ή παίρνουν φαγητό σε πακέτο, να ρωτούν το εστιατόριο ή την καφετέρια σχετικά με τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν μουστάρδα.
Τι μπορεί να πάθει κάποιος που έχει αλλεργία στα φιστίκια αν καταναλώσει τη μολυσμένη μουστάρδα
Τα φιστίκια αποτελούν συχνή αιτία τροφικής αλλεργίας. Πιστεύεται ότι η αλλεργία στα φιστίκια επηρεάζει ένα στα 50 παιδιά και το συστατικό έχει πλέον απαγορευτεί σε πολλά σχολεία.
Η αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται όταν ο οργανισμός αντιδρά στην πρωτεΐνη που βρίσκεται στα φιστίκια.
Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως πολύ σοβαρά, για κάποιους.
Τα συνήθη συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνουν:
- αίσθημα ζάλης
- φαγούρα στο δέρμα ή εξάνθημα
- πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου και των ματιών
- βήχας, δύσπνοια ή θορυβώδης αναπνοή
- αίσθημα αδιαθεσίας ή αδιαθεσία
- πόνος στην κοιλιά
- διάρροια