Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
12.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Ο κουρκουμάς νοθεύεται συστηματικά με επικίνδυνη χρωστική!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Ο κουρκουμάς νοθεύεται συστηματικά με επικίνδυνη χρωστική!
spot_img

Μελέτη του Stanford University, California, USA αποδεικνύει εκτεταμένη νοθεία.

Η νοθεία τροφίμων με τοξικές χημικές ουσίες αποτελεί παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία. Μπαχαρικά νοθευμένα με χρωμικό μόλυβδο έχουν συνδεθεί με δηλητηρίαση από μόλυβδο σε πολλές χώρες, από το Μπαγκλαντές έως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό αρχές Νοεμβρίου 2024 αξιολόγησε συστηματικά τη νοθεία χρωμικού μολύβδου σε κουρκουμά, ένα μπαχαρικό που καταναλώνεται καθημερινά στη Νότια Ασία, αλλά εξάγεται και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2022 η ΕΕ εισήγαγε 15.800 τόνους κουρκουμά και ήταν το πέμπτο σε ποσότητα μπαχαρικό που εισάγουμε από τρίτες χώρες, με την πλειονότητα των εισαγωγών να προέρχονται από την Ινδία (77%)

Η εν λόγω μελέτη επικεντρώθηκε σε τέσσερις χώρες, με πληθυσμό 1,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, που παράγουν >80% του παγκόσμιου κουρκουμά. Δείγματα κουρκουμά συλλέχθηκαν από παζάρια χονδρικής και λιανικής πώλησης από 23 μεγάλες πόλεις στην Ινδία, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και το Νεπάλ μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021.Τα δείγματα κουρκουμά αναλύθηκαν για συγκεντρώσεις μολύβδου και χρωμίου και παράλληλα εξετάστηκαν τα μέγιστα επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών όπως διαμορφώθηκαν σε περιοχές όπου τα δείγματα είχαν ανιχνεύσιμο μόλυβδο.

Συλλέχθηκαν συνολικά 356 δείγματα κουρκουμά, συμπεριλαμβανομένων 180 δειγμάτων αποξηραμένων ριζών κουρκουμά και 176 δειγμάτων σκόνης κουρκουμά. Συνολικά, το 14 % των δειγμάτων (n = 51) είχε ανιχνεύσιμο μόλυβδο πάνω από 2 μg/g. Τα δείγματα κουρκουμά με επίπεδα μολύβδου μεγαλύτερα ή ίσα με 18 μg/g είχαν μοριακές αναλογίες μολύβδου προς χρώμιο κοντά στο 1:1, γεγονός που υποδηλώνει νοθεία χρωμικού μολύβδου. Τα επίπεδα μολύβδου κουρκουμά ξεπέρασαν τα 1000 μg/g στην Patna (Bihar, Ινδία) καθώς και στο Καράτσι και το Πεσαβάρ (Πακιστάν), με αποτέλεσμα τα προβλεπόμενα επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών να είναι έως και 10 φορές υψηλότερα από το όριο ανησυχίας του CDC.

Λαμβάνοντας υπόψη τα συντριπτικά αυξημένα επίπεδα μολύβδου στον κουρκουμά από αυτές τις τοποθεσίες, απαιτείται επείγουσα δράση για να σταματήσει η πρακτική της προσθήκης χρωμικού μολύβδου στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού κουρκουμά.

Διαβάστε ολόκληρη την μελέτη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα κατακλύζουν τη ζωή μας – Ποιος θα αναλάβει δράση;

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων απαιτεί δραστικές πολιτικές.

Το μαύρο ψωμί είναι το ίδιο με το ψωμί ολικής αλέσεως;

Ξεδιαλύνοντας την παρανόηση που υπάρχει - Πως να ξεχωρίσετε το μαύρο ψωμί από το ψωμί ολικής άλεσης.

Τα φθηνότερα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα έχουν περισσότερη ζάχαρη – Αναλύσεις της Foodwatch σε 400 προϊόντα

Τα φθηνότερα προϊόντα περιέχουν συχνά υψηλότερα επίπεδα ζάχαρης, ενώ τα ακριβότερα τείνουν να είναι λιγότερο γλυκά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο