Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γερμανία: Ημιμάθεια σχετικά με την επικινδυνότητα των ωμών τροφίμων

ΑρχικήΝέαΓερμανία: Ημιμάθεια σχετικά με την επικινδυνότητα των ωμών τροφίμων
spot_img

Έρευνα σε Γερμανούς καταναλωτές αποδεικνύει την μερική άγνοιά τους για την επικινδυνότητα των ωμών τροφίμων.

Στην καθημερινότητά μας καταναλώνουμε συχνά ωμά τρόφιμα. Τα αλλαντικά είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, ενώ πολλά γεύματα, όπως οι σαλάτες συχνά περιλαμβάνουν λαχανικά και υλικά που δεν έχουν μαγειρευτεί.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα ωμά τρόφιμα ασφαλή για κατανάλωση, ειδικά σε πιο ευπαθείς ομάδες. Ενώ αυτό συνιστά κοινή γνώση για πολλούς καταναλωτές, μια έρευνα από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) που επικεντρώθηκε στα ωμά τρόφιμα έδειξε πως στη Γερμανία μάλλον οι άνθρωποι υπερεκτιμούν το πόσο ασφαλή είναι.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.004 ανθρώπους τον Σεπτέμβριο του 2022. Στόχος των ερευνητών ήταν να αποτυπωθεί ποιες ομάδες τροφίμων καταναλώνονται ωμά και πόσο συχνά, καθώς και ποια η γνώση των Γερμανών για τους κινδύνους και τα παθογόνα που σχετίζονται με ορισμένα.

Από ότι φαίνεται, οι γνώσεις των Γερμανών για την ασφάλεια τροφίμων είναι αρκετά ανεπαρκείς σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που προκαλούν ορισμένα ωμά τρόφιμα, όπως ήταν το ωμό αλεύρι. Συγκεκριμένα, το 34% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν για το εάν πιστεύουν ότι η ωμή ζύμη που περιέχει αλεύρι είναι επιβλαβής για την υγεία απάντησαν αρνητικά.

Επιπλέον, το 73% των συμμετεχόντων τρώνε συχνά ωμό κρέας και προϊόντα αλλαντικών- περίπου 3 φορές την εβδομάδα- καθώς και άλλα είδη, όπως μαλακό τυρί και  νωπό γάλα. Άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται τακτικά από περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είναι το ωμό κρέας, το κρύο καπνιστό ψάρι και τα κατεψυγμένα μούρα. Από όλα αυτά, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ως μέγιστη απειλή τα ωμά ψάρια και θαλασσινά, το ωμό κρέας, τα ωμά αυγά και την ωμή ζύμη, ενώ τρόφιμα, όπως κατεψυγμένα μούρα και μαλακά τυριά ή νωπό γάλα θεωρούνταν λιγότερο επιβλαβή κατά πλειοψηφία.

Μπορεί το campylobacter να είναι το κυριότερο βακτήριο που εθύνεται για πολλές τροφιμογενείς ασθένειες σε Γερμανία και Ευρώπη, ωστόσο από την έρευνα προέκυψε πως είναι γνωστό σε λιγότερο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων, ενώ μικρότερα ήταν τα ποσοστά για τη σαλμονέλα και το E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC). Από την άλλοι, σχεδόν όλοι είχαν τουλάχιστον ακουστά τη σαλμονέλα, παραπάνω από 80% για τον νοροϊό, ενώ σχεδόν το 70% είχε κάποιες γνώσεις για τη Listeria.

Όσο για το πώς πρέπει να προετοιμάζουν τα τρόφιμα πριν την κατανάλωση, και σε αυτή την κατηγορία οι γνώσεις των Γερμανών ήταν σχετικά ελλιπείς, αφού μόνο το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ήταν εξοικειωμένοι με τις προειδοποιήσεις για το νωπό γάλα, το οποίο συνιστάται να βράζεται πριν καταναλωθεί. Ωστόσο η πλειοψηφία ήξερε πως τα τρόφιμα πρέπει να εκτεθούν σε θερμότητα πριν τη βρώση.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για τις ανακλήσεις που έλαβαν χώρα στη Γερμανία δείχνουν πως οι 258 από τις 311 αφορούσαν τρόφιμα, ενώ η εθνική Υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων (BVL) προβλέπει πως αυτή η ανοδική τάση θα συνεχίσει.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα