Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια δύναμη καλλιέργειας κάνναβης

ΑρχικήΝέαΓιατί η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια δύναμη καλλιέργειας κάνναβης
spot_img

cibum team

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή κάνναβης εκφράζει ο Γιάννης Μπουρούνης, ο οποίος λειτουργεί τη μεγαλύτερη θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας κάνναβης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον Αλμυρό Μαγνησίας, σε μία έκταση 36 στρεμμάτων.

Είναι ένας επιχειρηματίας που έχει επενδύσει στον τομέα της βιομηχανικής κάνναβης και εξάγει σε όλο τον κόσμο τα προϊόντα Cannavero, ενώ παράλληλα ασχολείται με την καλλιέργεια της στέβιας.

Ο ιδιοκτήτης παραγωγής της εταιρείας Agrofrodis, υποστηρίζει ότι «η χώρα μας, με τη μεγάλη φωτοπερίοδο που διαθέτει μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη στον κόσμο δύναμη στην παραγωγή κάνναβης, αρκεί «η ελληνική πολιτεία να κάνει πολλά βήματα μπροστά και να εκσυγχρονίσει περισσότερο το νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισε». Ταυτόχρονα ο ίδιος ετοιμάζει νέα μεγάλη επένδυση στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης, στην ίδια περιοχή, με το πρότζεκτ να είναι έτοιμο σε ένα χρόνο.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί στην Ελλάδα 95 άδειες εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης και περίπου 90 καλλιέργειας βιομηχανικής.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουρούνη «η βιομηχανική μονάδα της Agrofrodis LTD για την παραγωγή των προϊόντων Cannavero, περιλαμβάνει τρεις διακριτές μονάδες, αυτή της θερμοκηπιακής καλλιέργειας ανθών κάνναβης, της επεξεργασίας των φυτών μετά τη συγκομιδή και τη μονάδα παραγωγής -συσκευασίας τελικών προϊόντων κάνναβης. Διαθέτει επιτελείο επιστημόνων που ερευνά και καθοδηγεί την καλλιέργεια της καλύτερης ποιοτικά κανναβιδιόλης στην ελληνική αγορά. Η κανναβιδιόλη Cannavero είναι μία απόλυτα ασφαλής και φυσική ουσία, η οποία χρησιμοποιείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι ανθοί κάνναβης (λουλούδια) Cannavero που παράγουμε είναι ένα 100% βιολογικό προϊόν, από επιλεγμένους ανθούς πλούσιους στην ουσία της κανναβιδιόλης (CBD). Όλοι οι ανθοί συλλέγονται από οργανικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αποξηραίνονται και ακατέργαστοι συλλέγονται και συσκευάζονται. Έχουν πιστοποιημένη ποιότητα. Η περιεκτικότητά τους σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι μικρότερη του νόμιμου ορίου 0,2%. Η κανναβιδιόλη Cannavero είναι μία απόλυτα ασφαλής και φυσική ουσία, η οποία χρησιμοποιείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Είναι 100% πιστοποιημένη κάνναβη του ευρωπαϊκού καταλόγου, χωρίς χημικά πρόσθετα και χωρίς ναρκωτικές επιδράσεις».

Ο κ. Μπουρούνης θεωρεί ότι «σημαντικό ρόλο στο να ανοίξει και στη χώρα μας η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης έπαιξε ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επί προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος έβαλε όλους όσοι επένδυσαν στον τομέα αυτόν στα μεγάλα σαλόνια της διεθνούς αγοράς, με στοχευμένες ενέργειες και σωστές επαφές. Με την τωρινή κυβέρνηση, η οποία εξέδωσε κάποιες αποφάσεις που ενισχύουν τον εγχώριο κλάδο, έγιναν βήματα προόδου, αλλά αναμένουμε περισσότερα. Ελπίζω κάποια στιγμή το πολιτικό προσωπικό της χώρας να κατανοήσει τη δυναμική της κάνναβης στο οικονομικό πεδίο και να μας βοηθήσει και όχι να αποτελούν τροχοπέδη στα σχέδιά μας».

Ο κ. Μπουρούνης αναφέρεται στο μόνιμο άγχος όσων επενδύουν αλλά και καλλιεργούν το φυτό της κάνναβης, σχετικά με την τήρηση της πολύπλοκης ελληνικής νομοθεσίας, η οποία κάποια στιγμή πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να ενσωματωθεί στη σχετική ευρωπαϊκή. Κατέθεσε ήδη στα αρμόδια Υπουργεία σχετικές προτάσεις, δίνοντας έμφαση στο τομέα των ελέγχων.

Αναλυτικότερα προτείνει αύξηση του ελάχιστου ορίου THC στα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα στο 0.3% (από 0.2%), καθώς και να αξιοποιηθούν οι αναπτυξιακές, μεταποιητικές και εμπορικές δυνατότητες που έδινε το όριο ανοχής του 0.6%. Δυστυχώς το Υπουργείο καταργεί το όριο ανοχής του 0.6% και αποκλείει κάθε αξιοποίηση των συγκομισμένων προϊόντων που υπερβαίνουν το 0.2% αλλά δεν ξεπερνούν το 0.6%. Στην Ελλάδα λόγω των κλιματολογικών συνθηκών είναι πολύ εύκολο να ξεπεραστεί το όριο του 0.2% χωρίς την υπαιτιότητα του καλλιεργητή, με αποτέλεσμα αρκετοί αγρότες να μην μπορούν να αξιοποιήσουν την παραγωγή τους. Αν αυτή καταστρέφεται επειδή λόγω κλίματος ανέβηκε η THC πάνω από το 0.2% (και κάτω από 0.6%), τότε οι παραγωγοί θα αντιμετωπίζουν πλήρη απώλεια της παραγωγής και του εισοδήματος, ενώ θα μπορούσαν να την αξιοποιούν μέσω της μεταποίησης. Και αυτό με ποικιλίες ενταγμένες στον ευρωπαϊκό κατάλογο σπόρων, που ελέγχονται από το Υπουργείο.

Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. προσανατολίζονται στην αύξηση του ποσοστού THC στο 1%. Ζητά ακόμη καλύτερη ενημέρωση των διωκτικών αρχών για τα νόμιμα προϊόντα (βιομηχανικής) κάνναβης που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ώστε να σταματήσουν οι συλλήψεις επαγγελματιών. Η ανάλυση πρέπει να γίνεται στη βιομάζα της βιομηχανικής κάνναβης που περιέχει άνθη, φύλλα, στελέχη κι όχι μόνο στον ανθό. 

Οι έλεγχοι πρέπει να αποσκοπούν στην απόκτηση δεδομένων σχετικά με τις καλλιέργειες ώστε να κατανοήσουν πώς μια συγκεκριμένη ποικιλία αντιδρά σε μια δεδομένη περιοχή, προκειμένου να επιτραπεί η πιθανή διασταύρωση των ποικιλιών σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε, όπου για κλιματολογικούς λόγους προφανώς δεν μπορούν να τηρήσουν το κανονικό όριο του THC στο 0,2%. Ο σκοπός των ελέγχων δεν πρέπει να είναι η επαλήθευση των ορίων της THC για την πρόληψη πιθανών ναρκωτικών, αλλά η συλλογή δεδομένων για τις διάφορες ποικιλίες που μπορούν να αξιολογηθούν σε εθνικό επίπεδο από κάθε χώρα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Πηγή: eleftheria.gr

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα