Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί μερικά φιστίκια Αιγίνης βγάζουν καπνό όταν ανοίγουν;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓιατί μερικά φιστίκια Αιγίνης βγάζουν καπνό όταν ανοίγουν;
spot_img

Οι ειδικοί εξηγούν το παράξενο φαινόμενο της απελευθέρωσης καπνού όταν ανοίγουμε φιστίκια με κέλυφος.

Πολλοί λάτρεις των φιστικιών (οι πιο παρατηρητικοί) έχουν αντιμετωπίσει το εξής παράξενο φαινόμενο: Όταν ανοίγουν το κέλυφος βγαίνει μία μικρή ποσότητα καπνού και εύλογα αναρωτιούνται τι είναι αυτός ο «καπνός»; και μήπως είναι επικίνδυνος; Μήπως όταν βγει καπνός πρέπει να πετάξω το φιστίκι αυτό;

- Advertisement -

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά που πρέπει να ξέρουν όσοι αγαπούν τα φιστίκια και ένα από αυτά είναι πως πρόκειται για πραγματικό “διατροφικό θησαυρό” και πως περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα φυτικών ινών από όλους τους ξηρούς καρπούς. Επίσης αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης και συμβάλλουν στη διατήρηση σε υγιή επίπεδα παραγόντων που σχετίζονται με καρδιοπάθειες όπως για παράδειγμα η αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος, ενώ  ρυθμίζουν παράλληλα και τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα.

Πάμε στο δια ταύτα του θέματος, που αφορά στον καπνό που βγαίνει από μερικά φιστίκια, κυρίως αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι που μπορεί να είναι και ωμά και ψημένα,  όταν τα ανοίγουμε. Σύμφωνα με το Physics Forum, η απελευθέρωση καπνού από το σπάσιμο των φιστικιών προκαλείται από μια χημική αντίδραση μεταξύ του λαδιού και του οξυγόνου στον αέρα. Αυτή η αντίδραση παράγει μια μικρή ποσότητα θερμότητας, η οποία εξατμίζει το λάδι και δημιουργεί τον καπνό.

Όσο για το εάν είναι ασφαλές να καταναλώνεται ένα φιστίκι που έβγαλε λίγο καπνό η απάντηση είναι πως είναι απολύτως ασφαλές καθώς ο καπνός είναι απλώς ένα υποπροϊόν της χημικής αντίδρασης και δεν επηρεάζει την ασφάλεια ή τη γεύση των φιστικιών. Αυτός ο «καπνός» είναι αβλαβής τόσο στην κατανάλωση όσο και στην εισπνοή, ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως το ίδιο είδος “καπνού” μπορεί να απελευθερωθεί και όταν σπάμε καρύδια ή αμύγδαλα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.

Σήμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία – Ανακαλύφθηκε άγνωστο έως σήμερα στέλεχος σαλμονέλας από Ιταλούς ερευνητές

Εμφάνιση Salmonella enterica που φέρει γονίδιο καρβαπενεμάσης bla OXA-181 στην Ιταλία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα