Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί οι Ευρωπαίοι καταναλωτές απορρίπτουν την εντομοφαγία

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΓιατί οι Ευρωπαίοι καταναλωτές απορρίπτουν την εντομοφαγία
spot_img

Στρατηγικές για να πειστούν οι καταναλωτές να τρώνε έντομα.

 Η ιδέα των εντόμων ως ανθρώπινης τροφής στον δυτικό κόσμο υπάρχει μόνο εδώ και μερικά χρόνια αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο οι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 1600 είδη εντόμων χιλιάδες χρόνια. Το ενδιαφέρον για τον δυτικό κόσμο ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης Βρώσιμα έντομα: μελλοντικές προοπτικές για ασφάλεια τροφίμων και ζωοτροφών από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών το 2013. Στην Ευρώπη έχουν εγκριθεί 4 έντομα ως νέα τροφή  (γρύλοι, αλευροσκουλήκια και ακρίδες)  αλλά σε πολλές χώρες οι καταναλωτές αρνούνται ακόμα και να τα δοκιμάσουν.  Μελέτη τριών Ελληνικών Πανεπιστημίων ( ΑΠΘ, ΕΚΠΑ και Διεθνές Πανεπιστήμιο) έδειξε πως ότι η ελληνική γενιά Z είναι απρόθυμη να συμμετάσχει σε εντομοφαγία, καθώς το 70,9% των συμμετεχόντων, θεωρούν απίθανο ή εντελώς απίθανο να συμμετάσχουν σε κατανάλωση τροφής με βάση τα έντομα. Μάλιστα μόνο το 41,4% δηλώνει ότι είναι εξοικειωμένο με το τι ακριβώς είναι η εντομοφαγία. Επίσης μόνο ένα 6,3% δήλωσε ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε γευστικές δοκιμές εντόμων.

Όμως οι επιστήμονες επιμένουν πως τα τρόφιμα από έντομα είναι και θρεπτικά και γευστικά και ασφαλή, ενώ τονίζουν ότι  η στάση των καταναλωτών απέναντι στα προϊόντα με βάση τα έντομα δεν θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη και μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μια γενιά. 

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference τα προϊόντα εντόμων μπορούν να υποκαταστήσουν το συμβατικό κρέας γιατί:

1) η θρεπτική τους αξία είναι παρόμοια και μπορεί να υπάρχουν οφέλη για την υγεία. 

2) ο περιβαλλοντικός αντίκτυπός τους είναι μικρότερος και

3) η ασφάλεια των τροφίμων είναι εγγυημένη. 

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι δυτικοί καταναλωτές είναι απρόθυμοι να καταναλώσουν έντομα λόγω:

1) αηδίας – συναίσθημα που σχετίζεται με το φαγητό και ορίζεται ως αποστροφή στην προοπτική της στοματικής ενσωμάτωσης «προσβλητικών» ουσιών

2) νεοφοβίας – δισταγμός στην κατανάλωση άγνωστης τροφής. 

3) έλλειψη πληροφοριών για το προϊόν. 

4) έλλειψη εμπειρίας – δεν είχα ποτέ καταναλώσει έντομα στο παρελθόν. 

5) αδιαφορία.

 Οι διαφορές στη στάση απέναντι στην κατανάλωση εντόμων παγκοσμίως μπορεί να εξηγηθούν από το πολιτισμικό υπόβαθρο και τα παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα. Φαίνεται ότι περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού στις περισσότερες χώρες είναι πρόθυμο να δοκιμάσει προϊόντα με βάση τα έντομα. Οι στρατηγικές για να πειστούν οι καταναλωτές περιλαμβάνουν: 1) την έμφαση ότι τα έντομα είναι διατροφικά επαρκή. 2) την ενσωμάτωσή τους σε μη αναγνωρίσιμη μορφή σε γνωστά προϊόντα. 3) κάνοντας τα προϊόντα από έντομα νόστιμα. 4) δίνοντας στους ανθρώπους μια γευστική εμπειρία. 5) εμπορία προϊόντων με βάση τα έντομα κατά γεύση. 6) παροχή λεπτομερών πληροφοριών για το προϊόν των εντόμων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η βιωσιμότητα μπορεί να μην είναι ο πιο πειστικός παράγοντας. 7) χρήση διασημοτήτων για την προώθηση του προϊόντος. 8) στόχευση συγκεκριμένων ομάδων όπως άτομα που αναζητούν αίσθηση ή παιδιά. 8) επινοώντας στρατηγικές αγοράς, όπως η χρήση στιλιστικών εικόνων και η επιλογή σούπερ μάρκετ για λιανική πώληση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο