cibum team
Το 2017, τα βίντεο στα οποία ο Τούρκος σεφ Nusret Gökçe ράντιζε από ψηλά με χοντρό αλάτι το κρέας έγιναν viral. Ο Gökçe απέκτησε γρήγορα ένα παγκόσμιο fanbase και ένα ακλόνητο ψευδώνυμο: «Salt Bae».
Ο ενθουσιασμός του διαδικτύου με την κομψή τεχνική μπαχαρικών του Gökçe υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι εγγενώς ικανοποιητικό στο να βλέπεις αλάτι και άλλα μπαχαρικά να «καταβρέχουν» το φαγητό από απόσταση.
Σύμφωνα με το mentalfloss.com, προσθέτει μια συγκεκριμένη κομψότητα στη διαδικασία και σας δίνει επίσης μια επιπλέον στιγμή για να εκτιμήσετε την τέχνη του μαγειρέματος. Αλλά οι σεφ δεν αρωματίζουν το φαγητό από ψηλά, μόνο όταν υπάρχει κοινό που εντυπωσιάζεται από αυτό. Υπάρχει και άλλος ένας λόγος.
Όπως εξηγεί το The Kitchn, το κάνουν επειδή το ύψος καθιστά ευκολότερο να πασπαλίζετε πιο ομοιόμορφα βότανα και μπαχαρικά πάνω από ένα πιάτο. Εάν μαγειρεύετε κάτι που απαιτεί πολύ ανακάτεμα, αν προσθέσετε πχ το κύμινο από ψηλά είναι πιο σίγουρο να κατανεμηθει ομοιόμορφα και χωρίς πολύ κόπο.
Ενώ το «κόλπο» έχει νόημα θεωρητικά, ίσως αναρωτιέστε πόσο καλά λειτουργεί στην πραγματικότητα της οικιακής κουζίνας.
Οι ερευνητές στο Cook’s Illustrated πραγματοποίησαν ένα πείραμα όπου έριξαν μαύρο πιπέρι στο στήθος κοτόπουλου από τρία ύψη: 10 εκατοστά, 20 εκατοστά και 30 εκατοστά. Το πασπάλισμα των 30 εκατοστών ε΄δωσε το πιο καλό αποτέλεσμα.