Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Glyphosate: Η EFSA και ο ECHA επικαιροποιούν τα χρονοδιαγράμματα για τις αξιολογήσεις

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνGlyphosate: Η EFSA και ο ECHA επικαιροποιούν τα χρονοδιαγράμματα για τις αξιολογήσεις
spot_img

Οι διαβουλεύσεις που διενήργησαν η Ευρωπαϊκή EFSA και ο ECHA σχετικά με τα σχέδια αξιολογήσεων του glyphosate, προσέλκυσαν πρωτοφανή αριθμό παρατηρήσεων, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος για την ουσία αυτή.

Ένα τέτοιο επίπεδο συμμετοχής του κοινού υπογραμμίζει τη σημασία της διαφάνειας στην αξιολόγηση των δραστικών ουσιών στην ΕΕ.

Τα στοιχεία που ελήφθησαν από τις διαβουλεύσεις, καθώς και οι απαντήσεις που έλαβε η EFSA από την ομάδα για την ανανέωση της γλυφοσάτης σε απάντηση του αιτήματός της για συμπληρωματικές πληροφορίες, προσέθεσαν σημαντικό όγκο πληροφοριών σε φάκελο ο οποίος περιείχε ήδη πολύ περισσότερα επιστημονικά δεδομένα από αυτά που είναι συνήθως διαθέσιμα για τις εν λόγω αξιολογήσεις.

Αυτές οι πρόσθετες πληροφορίες θα εξεταστούν διεξοδικά από την Ομάδα Αξιολόγησης για τη Γλυφοσάτη (AGG), η οποία απαρτίζεται από τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, η οποία επικαιροποιεί τώρα το αρχικό σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης της ανανέωσης (dRAR).

Στο πλαίσιο αυτό, η EFSA και ο ECHA προχώρησαν σε αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος για τα εναπομένοντα στάδια της διαδικασίας επαναξιολόγησης.

Η ταξινόμηση του ECHA

Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου (RAC) του ECHA θα συζητήσει την ταξινόμηση επικινδυνότητας του glyphosate κατά τη σύνοδο ολομέλειάς της στις 30-31 Μαΐου. Η επιτροπή θα εξετάσει την καρκινογένεση, τη γονιδιοτοξικότητα, την αναπαραγωγική και αναπτυξιακή τοξικότητα, καθώς και την περιβαλλοντική ταξινόμηση. Η γνώμη της RAC θα τεθεί στη διάθεση της EFSA και θα δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο του ECHA εντός 8-10 εβδομάδων (δηλαδή από τα τέλη Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου 2022). Η EFSA θα εξετάσει τη γνώμη της RAC κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης από ομοτίμους του dRAR.

Αξιολόγηση από ομοτίμους της EFSA

Η EFSA έλαβε 368 απαντήσεις στη δημόσια διαβούλευση, πολλές από τις οποίες περιλαμβάνουν πολλαπλές παρατηρήσεις. Η EFSA έλαβε επίσης περίπου 2.400 παρατηρήσεις από εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και από την Ομάδα Ανανέωσης της Glyphosate (GRG). Οι εισηγήσεις αυτές κατέληξαν σε αρχείο περίπου 3.000 σελίδων, το οποίο πρέπει να ελεγχθεί από την GRG και στη συνέχεια από την AGG, και στη συνέχεια θα χρησιμεύσει ως βάση για την προετοιμασία του επικαιροποιημένου dRAR. 

Η AGG ενημέρωσε την EFSA ότι αναμένει να υποβάλει το επικαιροποιημένο dRAR έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Ως εκ τούτου, η EFSA θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τις συνεδριάσεις αξιολόγησης από ομοτίμους φυτοφαρμάκων με εμπειρογνώμονες των κρατών μελών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 και να οριστικοποιήσει τα συμπεράσματα τον Ιούλιο του 2023. Στα συμπεράσματά της, η EFSA θα αξιολογήσει όλους τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί η έκθεση στο glyphosate για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. 

Αυτά τα επικαιροποιημένα χρονοδιαγράμματα προκύπτουν από την υποχρέωση ενδελεχούς εξέτασης όλων των παρατηρήσεων που ελήφθησαν.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα