Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γνωμοδότηση της EFSA για την αιθοξυκίνη στις ζωοτροφές

ΑρχικήΝέαΓνωμοδότηση της EFSA για την αιθοξυκίνη στις ζωοτροφές
spot_img

Η EFSA επανεξέτασε την πρόσθετη ύλη ζωοτροφών αιθοξυκίνη και δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με την ασφάλειά της για ορισμένες ομάδες ζώων, τους καταναλωτές και το περιβάλλον.

Η αιθοξυκίνη ήταν εγκεκριμένη στην ΕΕ ως πρόσθετη ύλη ζωοτροφών για όλα τα ζωικά είδη και κατηγορίες έως το 2017, για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της. Επιπλέον, χρησιμοποιείται για την πρόληψη της αυτόματης καύσης ιχθυαλεύρων κατά τη μεταφορά μέσω θαλάσσης.

Η παρουσία της π-φαινετιδίνης, μιας πρόσμειξης που παραμένει στην πρόσθετη ύλη μετά τη διαδικασία παρασκευής και είναι πιθανό μεταλλαξιογόνο (δηλαδή πιθανόν να προκαλέσει μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό των ζώων και του ανθρώπου) σήμαινε ότι οι εμπειρογνώμονες της ομάδας της EFSA για τις πρόσθετες ύλες και τα προϊόντα ή τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές δεν μπόρεσαν να αποκλείσουν τους κινδύνους για τα ζώα με προσδόκιμο μακράς διαρκείας και για εκείνα που εκτρέφονται για αναπαραγωγή. Αντιθέτως, η πρόσθετη ύλη θεωρείται ασφαλής για τα ζώα που εκτρέφονται για παραγωγή κρέατος, όπως τα κοτόπουλα, οι χοίροι, τα βοοειδή, τα κουνέλια και τα ψάρια.

Λόγω της έλλειψης στοιχείων σχετικά με την παρουσία π-φαινετιδίνης σε ιστούς και τρόφιμα ζωικής προέλευσης, οι εμπειρογνώμονες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμπέρασμα ούτε για τους καταναλωτές.

Η ομάδα τόνισε την ανάγκη ελαχιστοποίησης της έκθεσης των χρηστών μέσω της εισπνοής λόγω της παρουσίας αυτής της πρόσμειξης στην πρόσθετη ύλη.

Οι εμπειρογνώμονες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμπέρασμα σχετικά και με την ασφάλεια της αιθοξυκίνης για τα χερσαία και τα υδάτινα οικοσυστήματα όταν η πρόσθετη ύλη χρησιμοποιείται σε χερσαία ζώα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος μόλυνσης μέσω της αλυσίδας υδρόβιων τροφίμων, καθώς και ο κίνδυνος για τους οργανισμούς που κατοικούν στα θαλάσσια ιζήματα που εκτίθενται σε αιθοξυκίνη όταν χρησιμοποιούνται σε κλουβιά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, ως διαχειριστές κινδύνου, θα εξετάσουν τη γνώμη της EFSA κατά την επανεξέταση της αναστολής της έγκρισης της πρόσθετης ύλης.

Ιστορικό

Τον Ιούνιο του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε την έγκριση της αιθοξυκίνης ως πρόσθετης ύλης ζωοτροφών για όλα τα ζωικά είδη. Η αναστολή ακολούθησε γνώμη της ΕΑΑΤ που δημοσιεύθηκε το 2015, στην οποία οι εμπειρογνώμονες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια της πρόσθετης ύλης λόγω της συνολικής έλλειψης δεδομένων και της παρουσίας π-φαινετιδίνης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο