Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι ευθύνες και ο ρόλος της βιομηχανίας τροφίμων σχετικά με την παχυσαρκία

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΟι ευθύνες και ο ρόλος της βιομηχανίας τροφίμων σχετικά με την παχυσαρκία
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2030 – διπλάσιος από τον αριθμό που υπήρχε το 2010, σύμφωνα με νέες παγκόσμιες εκτιμήσεις, όπως ανέφερε το cibum.gr.

Καμία χώρα δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εκπλήρωση του στόχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να σταματήσει την παχυσαρκία έως το 2025, καθώς μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους επτά άνδρες προβλέπεται ότι θα έχει την πάθηση μέχρι το 2030. Η παχυσαρκία αυξάνεται ταχύτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τα επόμενα οκτώ χρόνια, ο αριθμός των ατόμων με παχυσαρκία προβλέπεται να τριπλασιαστεί στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, σε σύγκριση με το 2010. Στην Ελλάδα, το 2030, υπολογίζεται ότι το 31% των γυναικών θα είναι παχύσαρκες!

Εδώ θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με την φλεγμονή και ένα πλήθος άλλων χρόνιων παθήσεων (π.χ. διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα κλπ).

Οι ευθύνες και ο ρόλος της βιομηχανίας τροφίμων είναι σημαντικά. Μερικά ερωτήματα που ίσως μας βοηθήσουν στην συνέχεια…

Τα τρόφιμα που παράγουμε προάγουν την παχυσαρκία;

Είναι «καλές» ή «κακές» θερμίδες;

Έχουν τα παραγώμενα τρόφιμα υψηλή διατροφική αξία;

Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες;

Είναι το labelling είναι χρήσιμο για τον καταναλωτή;

Πριν από λίγες μέρες, στο αμφιθέατρο, μιλούσα με τους τελειόφοιτους φοιτητές μου (στο πρόγραμμα σπουδών «Food Science and Health») για τον ρόλο που καλούνται να έχουν σε λίγους μήνες που θα ξεκινήσουν την σταδιοδρομία τους στην βιομηχανία τροφίμων. Το ζητούμενο σήμερα είναι να ξαναδούμε την σύσταση των τροφίμων που καταναλώνονται σε καθημερινή βάση υπό το πρίσμα της παχυσαρκίας. Και να βρούμε τρόπους που να ενημερώνουμε τους πελάτες μας/καταναλωτές για την αξία μιας ισορροπημένης διατροφής και της καθημερινής άσκησης. Η ιστοσελίδα της κάθε εταιρείας παραγωγής τροφίμων μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης και (γιατί όχι) εκπαίδευσης των πελατών/καταναλωτών για μια πιο υγιεινή διατροφή.   

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα