Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γρίπη των πτηνών: Πρωτοφανής αριθμός κρουσμάτων στην Ευρώπη – Συναγερμός για την μεγαλύτερη επιδημία που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΓρίπη των πτηνών: Πρωτοφανής αριθμός κρουσμάτων στην Ευρώπη - Συναγερμός για την μεγαλύτερη επιδημία που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα
spot_img

Άνευ προηγουμένου και η γεωγραφική εμβέλεια της φετινής επιδημίας

Ένας άνευ προηγουμένου αριθμός κρουσμάτων του ιού της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) αναφέρθηκε σε άγρια ​​και οικόσιτα πτηνά από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο στην Ευρώπη, σύμφωνα με την τελευταία επισκόπηση της EFSA, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και του εργαστηρίου αναφοράς της ΕΕ.

Τα προηγούμενα χρόνια δεν εντοπίστηκαν κρούσματα ή μόνο λίγα κρούσματα κατά τη θερινή περίοδο. Η συνολική περίοδος HPAI 2021–2022 έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη επιδημία που έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη.

Μεταξύ 11 Ιουνίου και 9 Σεπτεμβρίου 2022, αναφέρθηκαν 788 ανιχνεύσεις ιού HPAI σε 16 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και στο Ηνωμένο Βασίλειο με 56 σε πουλερικά, 22 και 710 σε αιχμαλωσία και άγρια ​​πτηνά, αντίστοιχα. Η ασυνήθιστη επιμονή στα άγρια ​​πτηνά συνεχίστηκε όλο το καλοκαίρι και εμφανίστηκε σε 15 ευρωπαϊκές χώρες. Ο ιός έφτασε σε αποικίες αναπαραγωγής θαλάσσιων πτηνών στις ακτές του βόρειου Ατλαντικού, προκαλώντας μαζική θνησιμότητα, ιδιαίτερα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα βαριά μολυσμένα άγρια ​​πτηνά παρουσίαζαν διαρκή κίνδυνο μόλυνσης και για τα οικόσιτα πτηνά. Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός των εστιών σε οικόσιτα πτηνά μειώθηκε σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, αλλά ήταν υπερπενταπλάσιος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

«Με κρούσματα που εντοπίστηκαν σε πουλερικά και άγρια ​​πτηνά έως τον Σεπτέμβριο, η τρέχουσα επιδημία είναι σαφώς ακόμη σε εξέλιξη. Καθώς αρχίζει η φθινοπωρινή μετανάστευση και αυξάνεται ο αριθμός των άγριων πτηνών που διαχειμάζουν στην Ευρώπη, είναι πιθανό να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από HPAI σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της παρατηρούμενης επιμονής του ιού στην Ευρώπη», δήλωσε ο Guilhem de Seze, Επικεφαλής του Risk Assessment Production.

Η EFSA συνιστά την ταχεία εφαρμογή κατάλληλων και βιώσιμων στρατηγικών μετριασμού της HPAI, συμπεριλαμβανομένων κατάλληλων μέτρων βιοασφάλειας και στρατηγικών επιτήρησης για έγκαιρη ανίχνευση. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες στρατηγικές πρόληψης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και σε συστήματα παραγωγής πουλερικών που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην έκθεση στη γρίπη των πτηνών.

Πρωτοφανής γεωγραφική εμβέλεια

Η συνεχιζόμενη περίοδος HPAI έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη επιδημία που έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη, με συνολικά 2.467 κρούσματα σε πουλερικά και 47,5 εκατομμύρια πτηνά που θανατώθηκαν σε πληγείσες εγκαταστάσεις. Επιπλέον, ειδοποιήθηκαν 187 ανιχνεύσεις σε πτηνά σε αιχμαλωσία και 3.573 συμβάντα HPAI καταγράφηκαν σε άγρια ​​πτηνά. Η γεωγραφική εμβέλεια της φετινής επιδημίας είναι άνευ προηγουμένου, με τα αναφερόμενα κρούσματα να κυμαίνονται από τα νησιά Σβάλμπαρντ στη Νορβηγία έως τη νότια Πορτογαλία και μέχρι την ανατολική Ουκρανία, επηρεάζοντας συνολικά 37 ευρωπαϊκές χώρες.

Το φθινόπωρο του 2021, ο ιός HPAI A(H5N1) διέσχισε επίσης τον Ατλαντικό Ωκεανό για πρώτη φορά, εξαπλωμένος από την Ευρώπη στη Βόρεια Αμερική κατά μήκος των οδών μετανάστευσης και προκαλώντας σοβαρή επιδημία σε πουλερικά σε αρκετές επαρχίες του Καναδά και στις ΗΠΑ, καθώς και θνησιμότητα σε άγρια ​​πτηνά.

Χαμηλός κίνδυνος για τους ανθρώπους

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), έχοντας επίσης συνεισφέρει στην έκθεση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος μόλυνσης για τον γενικό ανθρώπινο πληθυσμό στην ΕΕ/ΕΟΧ είναι χαμηλός έως μεσαίος για τα άτομα που εκτίθενται στο χώρο εργασίας, με υψηλή αβεβαιότητα λόγω της υψηλής ποικιλομορφίας των κυκλοφορούντων ιών της γρίπης των πτηνών σε πληθυσμούς πτηνών. Ο κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο από την έκθεση σε μολυσμένα προϊόντα πουλερικών θεωρείται αμελητέος.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα