Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γρίπη των πτηνών σε γάτες και σκύλους

ΑρχικήΝέαΓρίπη των πτηνών σε γάτες και σκύλους
spot_img

Τελευταία στοιχεία από EFSA, ECDC και EURL.

Ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) σε πουλερικά έχει μειωθεί στην Ευρώπη, αλλά οι γλάροι εξακολουθούν να πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από τον ιό. Ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό στην Ευρώπη παραμένει χαμηλός. Αυτά είναι τα κύρια πορίσματα της τελευταίας έκθεσης σχετικά με τη γρίπη των πτηνών από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και το εργαστήριο αναφοράς της ΕΕ (EURL).

Οι εστίες στα πουλερικά ήταν μειωμένες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς (3 Δεκεμβρίου 2022 έως 1 Μαρτίου 2023) και σε σύγκριση με την άνοιξη του 2022. Αντίθετα στα άγρια πτηνά αυξήθηκε σε σύγκριση με την άνοιξη του 2022. Ο ιός έδειξε σημάδια καλής προσαρμογής στα άγρια πτηνά, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τους μαυροκέφαλους γλάρους και αυξάνοντας τη θνησιμότητα απειλούμενων άγριων ειδών, όπως το γεράκι της περγίνης.

Η HPAI συνέχισε να επεκτείνεται στην Αμερική και αναμένεται να φτάσει στην Ανταρκτική στο εγγύς μέλλον. Μολύνσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε έξι νέα είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων θηλαστικών και των μουσαλοειδών. Δύο κρούσματα αναφέρθηκαν σε γάτες στις ΗΠΑ και ένα σε σκύλο στον Καναδά. Ως προληπτικό μέτρο, η EFSA συνιστά την πρόληψη της έκθεσης των κατοικίδιων ζώων σε νεκρά ή νοσούντα ζώα σε περιοχές που πάσχουν από HPAI.

Χαμηλός κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό

Ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό στην Ευρώπη παραμένει χαμηλός και χαμηλός έως μέτριος για τους εργαζομένους και άλλα άτομα που έρχονται σε επαφή με δυνητικά μολυσμένα και νεκρά πτηνά και θηλαστικά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο