Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απομόνωση πρωτεϊνών από έντομα για χρήση ως πρόσθετα τροφίμων – Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

ΑρχικήΝέαΑπομόνωση πρωτεϊνών από έντομα για χρήση ως πρόσθετα τροφίμων - Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας
spot_img

Καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός προβλέπεται πως θα αυξηθεί σε 10 δισεκατομμύρια έως το 2050 και η συνολική μάζα της γης παραμένει σταθερή, η παραδοσιακή κτηνοτροφία μπορεί να γίνει μια λιγότερο βιώσιμη μέθοδος για την παραγωγή τροφίμων.

Η κτηνοτροφία έχει παραδοσιακά εκπληρώσει τις ανθρώπινες διατροφικές απαιτήσεις για πρωτεΐνες, αλλά τα έντομα μπορούν να χρησιμεύσουν ως εναλλακτική λύση για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο στο μέλλον.

Μια ομάδα ερευνητών καθόρισε τις διατροφικές και λειτουργικές ιδιότητες της πρωτεΐνης από σκόνες γρύλου, ακρίδας και μεταξοσκώληκα, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για την ανάπτυξη αποτελεσματικών τεχνικώναπομόνωσης πρωτεϊνών.

Τα ευρήματά της επιστημονικής έρευνας δημοσιεύτηκαν στο LWT.

“Έχουμε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια διαδικασία απομόνωσης πρωτεϊνών”, δήλωσε ο Jaczynski, ένας εκ των ερευνητών. “Χρησιμοποιούμε την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνική μας για να απομονώσουμε την πρωτεΐνη και στη συνέχεια μαθαίνουμε επίσης για τις ιδιότητες της απομονωμένης πρωτεΐνης και πώς μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί σε τρόφιμα για κατανάλωση από τον άνθρωπο.”

Η απομόνωση πρωτεϊνών είναι μια διαδικασία που επιτρέπει τον καθαρισμό και την αύξηση της συγκέντρωσης πρωτεϊνών από διάφορες πηγές, σύμφωνα με τον Jaczynski.

“Για παράδειγμα, το γάλα περιέχει νερό, λίπος, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και διάφορες πρωτεΐνες όπως καζεΐνη και ορό γάλακτος”, δήλωσε ο Γιαζίνσκι. “Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να απομονωθεί επιλεκτικά από διάφορες διαδικασίες, οι οποίες αφαιρούν το νερό, το λίπος, τους υδατάνθρακες κ.λπ. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτελέσματα στην απομόνωση ή τον καθαρισμό της πρωτεΐνης ορού γάλακτος και την συμπυκνωμένη πρωτεΐνη.”

Η απομόνωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος είναι ένα πολύ κοινό πρόσθετο τροφίμων που οδηγεί, για παράδειγμα, σε τρόφιμα με ενισχυμένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Στο έργο των Jaczynski, Park και Matak, απομονώνουν πρωτεΐνες από έντομα.

Οι Jaczynski και Matak ανέφεραν ότι καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται, πρέπει να υπάρχει μια εναλλακτική επιλογή πρωτεΐνης διαθέσιμη.

“Νομίζω ότι συνολικά, έχουμε μια καλή διαχείριση στους υδατάνθρακες, αλλά η πρωτεΐνη είναι πάντα πίσω”, δήλωσε ο Jaczynski. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στοχεύουμε πρωτεΐνες από αυτές τις εναλλακτικές πηγές όπως τα έντομα για να συμβάλουμε ελπίζουμε σε λιγότερη πείνα, υποσιτισμό και δύσκολα κοινωνικά ζητήματα”.

“Η παγκόσμια ζήτηση για βιώσιμες πηγές πρωτεΐνης έχει δημιουργήσει μια μετατόπιση από παραδοσιακές πηγές όπως το κρέας σε άλλες πηγές που κατά τα άλλα αγνοήθηκαν”, δήλωσε άλλος ερευνητής. “Τα βρώσιμα έντομα και τα αλεύρια εντόμων είναι ελπιδοφόρα ως εναλλακτικές λύσεις κρέατος επειδή είναι συνήθως πλούσια σε πρωτεΐνες και περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.”

Για να γίνει η κατανάλωση των εντόμων πιο ελκυστική, οι ερευνητές προτείνουν να μετατραπεί το έντομο σε σκόνη. Αυτή η μέθοδος είναι παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται τους σπόρους σε αλεύρι για να το κάνουν πιο βρώσιμο.

Ουσιαστικά, οι σκόνες εντόμων είναι αποξηραμένα και κονιοποιημένα έντομα και είναι παρόμοια με τα αλεύρια σιτηρών ή τις φυτικές σκόνες.

Αν και οι σκόνες εντόμων είναι μια απλή και βολική μέθοδος επεξεργασίας για την αύξηση της διάρκειας ζωής, η αρχική σύνθεση πιθανότατα περιορίζει τις εφαρμογές τους σε τρόφιμα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλή αποδοχή από τους καταναλωτές, σύμφωνα με τους Jaczynski, Park και Matak.

Ο Park δήλωσε ότι οι σκόνες εντόμων είναι επί του παρόντος διαθέσιμες στο εμπόριο και μπορούν να βρεθούν σε μπάρες granola, τόφου και μπιφτέκια.

Η πρακτική της κατανάλωσης χερσαίων εντόμων είναι ευρέως αποδεκτή στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Ωστόσο, στους δυτικούς πολιτισμούς, το να μασουλάνε κάτι με έντομα, δεν το βλέπουν με καλό μάτι.

Παρ ‘όλα αυτά, τα περισσότερα βρώσιμα χερσαία έντομα είναι φαινομενικά καθαρότερα από τα καβούρια, τους αστακούς και τις γαρίδες, επειδή τρέφονται με φρέσκα φυτά και ξύλο.

Ο Jaczynski είπε ότι το 80% του παγκόσμιου ανθρώπινου πληθυσμού καταναλώνει ήδη έντομα και ότι οι δυτικοί πολιτισμοί αποτελούν το 20% που δεν καταναλώνουν.

“Είναι μια μειονότητα που δεν καταναλώνει έντομα”, δήλωσε ο Γιαζίνσκι. “Καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται, θα πρέπει να τους ταΐσουμε όλους. Δεν λέω ότι τα έντομα θα αντικαταστήσουν τα ζώα της φάρμας μας, αλλά είναι μια άλλη εναλλακτική λύση που φαίνεται πιο βιώσιμη από ότι κάνουμε σήμερα.”

Για παράδειγμα, η πρωτεΐνη εντόμων μπορεί να εξαχθεί πολύ πιο γρήγορα από μια αγελάδα ή χοίρο και θα απαιτούσε λιγότερη χρήση γης και νερού. Τα έντομα έχουν επίσης μικρή διάρκεια ζωής, αναπαράγονται γρήγορα και απαιτούν απλές και ελάχιστες απαιτήσεις οικοτόπων και διατροφής.

Σύμφωνα με τους Jaczynski και Park, ο κύκλος συγκομιδής για τα έντομα είναι γενικά 45 ημέρες, ο οποίος είναι πολύ μικρότερος από τέσσερις έως 36 μήνες για τα παραδοσιακά ζώα αγροκτήματος.

Ένας συγκεκριμένος τύπος ακρίδας αποδείχθηκε ακόμη και να παράγει τις ίδιες πρωτεΐνες που βρίσκονται σε χοίρους και αγελάδες που ονομάζονται ακτίνη και μυοσίνη.

Υπάρχουν πάνω από 2.000 είδη εντόμων που έχουν αναγνωριστεί ως ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο, αλλά ορισμένα είδη έχουν εξερευνηθεί συχνότερα από άλλα, δήλωσε ο Park.

“Ορισμένα σκουλήκια και γρύλοι είναι δημοφιλείς επειδή είναι πολύ εύκολα να παραχθούν μαζικά”, δήλωσε ο Park. “Έτσι, όταν παράγουμε έντομα ως ανθρώπινη τροφή και ζωοτροφές, θα πρέπει να είναι πολύ εύκολο να παράγουμε μαζικά, διαφορετικά δεν δικαιολογεί το κόστος”.

Ο Park πρόσθεσε ότι σε ορισμένες ασιατικές χώρες, οι άνθρωποι θα καταναλώνουν τα αποφάγια μεταξοσκώληκα από ένα κουκούλι λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη μπορεί να απομονωθεί αποτελεσματικά από τα έντομα χρησιμοποιώντας pH-διαλυτότητα-καθίζηση, με αποτέλεσμα απομονωθέντα στελέχη υψηλής διατροφικής και λειτουργικής ποιότητας.

Οι πρωτεΐνες διαλύονται στο νερό. Ωστόσο, η πρωτεϊνική διαλυτότητα εξαρτάται από το pH ενός διαλύματος στο οποίο βρίσκεται η πρωτεΐνη.

“Ανάλογα με το pH ενός πρωτεϊνικού διαλύματος, η πρωτεϊνική διαλυτότητα μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί, κάτι σαν διακόπτης φωτός, έτσι ώστε η πρωτεΐνη να μπορεί να διαλυθεί ή να κατακρημνιστεί (χωρίς διαλυτότητα)”, δήλωσε ο Jaczynski.

Όταν η πρωτεΐνη διαλύεται σε ένα διάλυμα, εξαφανίζεται οπτικά από αυτό το διάλυμα, ακριβώς όπως η ζάχαρη ή το αλάτι, ενώ όταν η πρωτεΐνη κατακρημνίζεται, εμφανίζεται οπτικά, σύμφωνα με τον Jaczynski.

“Με τα έντομα, το θέμα μας είναι να εξαγάγουμε επιλεκτικά αυτά τα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και λιπίδια”, δήλωσε ο Jaczynski.

“Τα δημητριακά υπάρχουν εδώ και αιώνες και έγιναν πλήρως αποδεκτά από όλους τους πληθυσμούς”, συνέχισε ο Jaczynski. “Γιατί δεν χρησιμοποιούμε έντομα με το ίδιο είδος μοντέλου σε υψηλό επίπεδο ως πηγή θρεπτικών ουσιών; Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να εξάγουμε και να απομονώσουμε θρεπτικά συστατικά υψηλής ποιότητας και να αναπτύξουμε πρωτότυπα που θα είναι καλά με τους γευστικούς μας κάλυκες.”

Πηγή: Eurekalert

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα