Νέα μελέτη αποδεικνύει τα οφέλη της κανέλας και στην μείωση της συσσώρευσης λίπους.
Η κανέλα Κεϋλάνης (η γνήσια κανέλα και όχι η Cassia) έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων, της ρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα και των αντικαρδιαγγειακών ιδιοτήτων. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως αποδεικνύεται από πολυάριθμες προηγούμενες μελέτες ενώ είναι πλούσια σε πολυφαινόλες όπως φλαβονοειδή και αναστέλλει τη συσσώρευση λιπιδίων μέσω των αντιοξειδωτικών της επιδράσεων. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων της είναι δημοφιλής όχι μόνο ως μπαχαρικό στη μαγειρική, αλλά και σε συμπληρώματα, παραδοσιακά φάρμακα και ως συστατικό στη σύγχρονη διατροφή.
Αν και οι μελέτες για τα οφέλη της είναι πολυάριθμες, εντούτοις λίγες μελέτες έχουν διεξαχθεί σχετικά με την επίδραση της κανέλας στην παχυσαρκία. Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients στην Ενότητα Διατροφή και παχυσαρκία διερεύνησε τις επιδράσεις του εκχυλίσματος κανέλας στη συσσώρευση λιπιδίων, την παχυσαρκία και τα μεταβολικά σύνδρομα που σχετίζονται με τα λιπίδια σε κύτταρα 3T3-L1.
Οι ερευνητές δημιούργησαν εκχύλισμα κανέλας (σκόνη κανέλας (100 g) διαλύθηκε σε 1000 mL αιθυλενικής αλκοόλης 70% όλη τη νύχτα σε θερμοκρασία δωματίου) και το χορήγησαν σε πειραματόζωα (ποντίκια).
Συνολικά, η μελέτη έδειξε ότι το συμπλήρωμα εκχυλίσματος κανέλας προάγει τη λιπόλυση και αναστέλλει τη λιπογένεση και τη συσσώρευση λιπιδίων. Επιπλέον, τα αντι-δυσλιπιδαιμικά της αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν μέσω μείωσης της VLDL-c και αύξησης της HDL-c, μειώνοντας έτσι τη συσσώρευση λίπους στο σώμα και τους λιπώδεις ιστούς και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Το συμπλήρωμα κανέλας προκάλεσε λιπόλυση μειώνοντας τη λιπογένεση και ρυθμίζοντας προς τα πάνω τη λιπόλυση στο συκώτι των παχύσαρκων ποντικών. Αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το εκχύλισμα κανέλας έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην παχυσαρκία.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Oh J, Ahn S, Zhou X, Lim YJ, Hong S, Kim H-S. Επιδράσεις του εκχυλίσματος κανέλας (Cinnamomum zeylanicum) στη διαφοροποίηση των λιποκυττάρων στα κύτταρα 3T3-L1 και στη συσσώρευση λιπιδίων σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Θρεπτικά συστατικά. 2023; 15(24):5110. https://doi.org/10.3390/nu15245110.