Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
33 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H Βούλα Μιλλόση – ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ στο cibum: ασφάλεια τροφίμων σημαίνει υγεία και κουλτούρα

ΑρχικήΝέαH Βούλα Μιλλόση - ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ στο cibum: ασφάλεια τροφίμων σημαίνει υγεία και κουλτούρα
spot_img

Η δήλωση της QHSE Manager της ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ Βούλας Μιλλόση στο cibum για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων. « Η δεδομένη για εμάς ασφάλεια τροφίμων απαιτεί πειθαρχία, ευαισθητοποίηση από την Διοίκηση ενός οργανισμού και κουλτούρα τόσο των παραγωγών όσο και των εργαζομένων και των καταναλωτών»


   Σήμερα είναι 7 Ιουνίου και γιορτάζουμε όλοι για την ασφάλεια του απολαυστικότερου βασικού αγαθού, τα τρόφιμα! Είναι η επίσημη Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλεiας Τροφίμων και είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τι μπορεί να κάνει, ο καθένας από εμάς για να προάγουμε την υγεία μας μέσα από την ασφάλεια τροφίμων.

 Τα Ηνωμένα Έθνη & ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμούν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 600 εκατομμύρια περιστατικά τροφιμογενών νοσημάτων σημειώνονται ετησίως και 420.000 άτομα οδηγούνται στον θάνατο. Μάλιστα, παιδιά κάτω των 5 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. Κάθε χρόνο καταγράφονται 125.000 θάνατοι παιδιών οφειλόμενοι στα τροφιμογενή νοσήματα.

 Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός & απτός, η ευθύνη ξεκινά από το αγρόκτημα και καταλήγει στο πιάτο.

 Τα καλά νέα είναι ότι αν και ο πληθυσμός της γης αυξάνεται ενώ το διαθέσιμο έδαφός της για γεωργία και κτηνοτροφία παραμένει σταθερό με ότι συνεπάγεται αυτό μόλυνση του περιβάλλοντος, προσανατολισμός σε τρόφιμα που στηρίζονται στη χημεία, γρήγορη εκτροφή & σφαγή των ζώων, επέμβαση στην κανονική ροή ανάπτυξης ζώων και φυτών κ.α.

 Η γνώση & η ευαισθητοποίηση σε επιστημονική βάση, σε επίπεδο βιομηχανιών, επαγγελματιών, κράτους αλλά και καταναλωτών προχωρά.

 Μια από τις νέες στρατηγικές για την εταιρεία που εργάζομαι, τη Γευσήνους ΑΒΕΕ,  αποφασίστηκε να είναι το εγχείρημα για την παραγωγή γευμάτων υψηλής θρεπτικής αξίας με εκλεκτές & ελεγμένες α’ ύλες με μεγάλο χρόνο ζωής 12 ημερών διατηρώντας αναλλοίωτα τα θρεπτικά & ποιοτικά συστατικά και με αδιαπραγμάτευτη την ασφάλεια.

 Αυτή η ανάγκη λοιπόν, υλοποιήθηκε μέσω της συσκευασίας σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα (Modified Atmosphere). Η συσκευασία γευμάτων σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα άλλαξε τα δεδομένα δημιουργώντας ασφαλή & ποιοτικά γεύματα μακράς διάρκειας . Οι παγκόσμιες πωλήσεις έτοιμου φαγητού, σύμφωνα με άρθρο του capital τον Δεκέμβριο του 2019 ( Πηγή: www.capital.gr), άγγιξαν το 2018 τα 219,69 δισ. δολάρια με την πρόβλεψη πως έως το 2025 η ετήσια ανάπτυξη να φτάσει το 4,3%, επιβεβαιώνεται ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι ιδιαίτερα ανερχόμενη.

 Η μεγάλη επένδυση στα δύο εργοστάσια στο Κρυονέρι ύψους περίπου 11 εκατομμύριων ευρώ δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης προϊόντων με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες σε ένα άριστα σχεδιασμένο χώρο παραγωγής που προάγει την ασφάλεια.

 Η τεχνολογία που επιλέχθηκε είναι η χρήση προστατευτικής ατμόσφαιρας (CO2 & N) που κρατά το οξυγόνο σε σχεδόν μηδαμινά επίπεδα με αποτέλεσμα με την βοήθεια και της ψύξης να σταματάει τις χημικές και ενζυμικές αντιδράσεις αλλά και την ανάπτυξη των παθογόνων αλλά και αλλοιογόνων βακτηρίων. Οι α ύλες ελέγχονται ως προς την υπολειμματικότητα φυτοπροστατευτικών ουσιών, για την ύπαρξη βαρέων μετάλλων, ακρυλαμιδίου ως προς την νοθεία & την ποιότητά τους αλλά και τις συνθήκες υγιεινής κατά την παραγωγή τους με επιθεώρηση του προμηθευτή. Τα υλικά συσκευασίας ελέγχονται εξονυχιστικά διασφαλίζοντας ότι είναι τα κατάλληλα για την κατανάλωση του γεύματος με ασφάλεια! Οι συνθήκες υγιεινής παραγωγής του τελικού προϊόντος είναι όπως οφείλουν υποδειγματικές και παράλληλα προληπτικά πραγματοποιείται απολύμανση του αέρα του χώρου κατά την συσκευασία η οποία πραγματοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον είναι υποχρέωσή μας πέραν της παραγωγής ενός ασφαλούς και ποιοτικού γεύματος να πληροφορήσουμε τον καταναλωτή και για τη σωστή διαχείρισή του αφού το παραλάβει και πάρει την σκυτάλη της εξασφάλισης της ασφάλειάς του μέχρι την κατανάλωση με αναλυτικές οδηγίες διατήρησης αλλά και αναθέρμανσης.

Ρωτώντας συναδέλφους για το τί σημαίνει για εκείνους ασφάλεια τροφίμων οι συχνότερες απαντήσεις ήταν υγεία και κουλτούρα. Ζώντας καθημερινά με την μέριμνα για την ασφάλεια τροφίμων ως επαγγελματίας στα τρόφιμα αλλά και ως καταναλωτής, συνήθως τα πράγματα που θεωρούμε δεδομένα στην ζωή δεν απαιτούν πολύ ενέργεια, η δεδομένη για εμάς ασφάλεια τροφίμων απαιτεί πειθαρχία, ευαισθητοποίηση από την Διοίκηση ενός οργανισμού και κουλτούρα τόσο των παραγωγών όσο και των εργαζομένων και των καταναλωτών. Πρόκειται για μία συνεχόμενη καθημερινή προσπάθεια που στοχεύει στην βελτίωση και στην ανάπτυξη της αντίληψης για την ασφάλεια των τροφίμων που ξεκινά από το σεβασμό στο περιβάλλον, τις κυβερνήσεις,  συνεχίζει στην ηθική παραγωγής τροφίμων, των υπεύθυνων των επιχειρήσεων και καταλήγει στους καταναλωτές. Είναι λοιπόν ένα ομαδικό project που όλοι οφείλουμε και πρέπει να θέλουμε να είμαστε μέρος αυτού!

TUV Hellas

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Συμπληρώματα διατροφής: Ή λανθασμένη ή άσκοπη η χρήση τους, σύμφωνα με μελέτη

Νέα μελέτη καταδεικνύει την αλόγιστη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής.

Τι γίνεται με τα κομμάτια και τα περιττώματα αρουραίων στα τρόφιμα; Δεκάδες ανακλήσεις τροφίμων και λουκέτα σε εστιατόρια

Καταγραφή πρόσφατων περιστατικών και ανάλυση για τους λόγους παρουσίας τρωκτικών μέσα σε τρόφιμα ή σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και σε εστιατόρια και για τους τρόπους εντοπισμού και αντιμετώπισης.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στις κορυφαίες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη!

Ο ένας θάνατος στους πέντε στην Ευρώπη οφείλεται στην ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα