Είναι επίσημο: Τα μακαρόνια δεν παχαίνουν!

Είναι επίσημο: Τα μακαρόνια δεν παχαίνουν!

Του Ιωάννη Παπαδημητρίου*

Πως θα σας φαινόταν εάν σας έλεγαν ότι τα μακαρόνια δεν παχαίνουν; Σίγουρα η πληροφορία αυτή θα σας ενθουσίαζε καθώς είναι γνωστό τοις πάσι, ότι τα μακαρόνια αποτελούν αγαπημένο έδεσμα της πλειοψηφίας των ανθρώπων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι το «ανθεκτικό άμυλο»

Πρόκειται για υδατάνθρακα ο οποίος δεν πέπτεται στο λεπτό έντερο αλλά ζυμώνεται στο παχύ. Καθώς η ζύμωση του πραγματοποιείται στο παχύ έντερο, αποτελεί άριστο πρεβιοτικό παράγοντα θρέψης των «καλών» βακτηρίων του εντερικού μας σωλήνα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανθεκτικού αμύλου και το είδος τους εξαρτάται από τη δομή ή την πηγή τους.

Οφέλη του «ανθεκτικού αμύλου»

Το κοινό άμυλο όταν βρεθεί στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου πέπτεται προς γλυκόζη. Από την άλλη, το ανθεκτικό άμυλο, επειδή δεν πέπτεται στο λεπτό έντερο δεν προκαλεί αύξηση της γλυκόζης και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η ζύμωση του στο παχύ έντερο, βοηθάει στην ανάπτυξη της καλής μικροχλωρίδας του εντέρου έναντι της κακής και το γεγονός αυτό προάγει την καλή υγεία του πεπτικού. Η καλή υγεία του πεπτικού σωλήνα βελτιώνει την ικανότητα ρύθμισης από τον οργανισμό μας του σακχάρου του αίματος.

Επιπλέον, πιθανά οφέλη από την κατανάλωση του είναι: μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, βελτίωση προβλημάτων δυσκοιλιότητας, πρόκληση αίσθησης πλήρωσης (μείωση πείνας), μείωση της χοληστερόλης. Γενικά, το ανθεκτικό άμυλο είναι πηγή φυτικών ινών και έχει όλα τα οφέλη για την υγεία μας που πηγάζουν από αυτές.

Σε ποιες τροφές βρίσκεται;

  • Μαγειρεμένα και κρύα κατά την κατανάλωση τους ζυμαρικά και ρύζι.
  • Μαγειρεμένα φασόλια, αρακάς και φακές.
  • Ωμές νιφάδες ολικής βρώμης και κριθαριού.
  • Νωπές μπανάνες όχι καλά ωριμασμένες.

 Μην ξεχνάμε όμως: «Παν μέτρον άριστον». Τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ανθεκτικό άμυλο μπορεί να αντισταθμιστούν από τυχούσα υπερκατανάλωση και κατάχρηση.

Για αυτό, απολαύστε μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών αλλά χωρίς υπερβολές!

*Ιωάννης Παπαδημητρίου Γεωπόνος Επιστ. & Τεχν. Τροφίμων, MBA, MSc.

Βαθμολογήθηκε με 0 στα 5 με βάση τη γνώμη 0 επισκεπτών
Δεν υπάρχουν σχόλια γι αυτό το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

  1. Δημοσιεύστε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης.
Βαθμολογείστε αυτό το άρθρο:
0 Χαρακτήρες
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την Τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;