Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
23.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι επίσημο: Τα μακαρόνια δεν παχαίνουν!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕίναι επίσημο: Τα μακαρόνια δεν παχαίνουν!
spot_img

Του Ιωάννη Παπαδημητρίου*

Πως θα σας φαινόταν εάν σας έλεγαν ότι τα μακαρόνια δεν παχαίνουν; Σίγουρα η πληροφορία αυτή θα σας ενθουσίαζε καθώς είναι γνωστό τοις πάση, ότι τα μακαρόνια αποτελούν αγαπημένο έδεσμα της πλειοψηφίας των ανθρώπων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι το «ανθεκτικό άμυλο»

- Advertisement -

Πρόκειται για υδατάνθρακα ο οποίος δεν πέπτεται στο λεπτό έντερο αλλά ζυμώνεται στο παχύ. Καθώς η ζύμωση του πραγματοποιείται στο παχύ έντερο, αποτελεί άριστο πρεβιοτικό παράγοντα θρέψης των «καλών» βακτηρίων του εντερικού μας σωλήνα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανθεκτικού αμύλου και το είδος τους εξαρτάται από τη δομή ή την πηγή τους.

Οφέλη του «ανθεκτικού αμύλου»

Το κοινό άμυλο όταν βρεθεί στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου πέπτεται προς γλυκόζη. Από την άλλη, το ανθεκτικό άμυλο, επειδή δεν πέπτεται στο λεπτό έντερο δεν προκαλεί αύξηση της γλυκόζης και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η ζύμωση του στο παχύ έντερο, βοηθάει στην ανάπτυξη της καλής μικροχλωρίδας του εντέρου έναντι της κακής και το γεγονός αυτό προάγει την καλή υγεία του πεπτικού. Η καλή υγεία του πεπτικού σωλήνα βελτιώνει την ικανότητα ρύθμισης από τον οργανισμό μας του σακχάρου του αίματος.

Επιπλέον, πιθανά οφέλη από την κατανάλωση του είναι: μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, βελτίωση προβλημάτων δυσκοιλιότητας, πρόκληση αίσθησης πλήρωσης (μείωση πείνας), μείωση της χοληστερόλης. Γενικά, το ανθεκτικό άμυλο είναι πηγή φυτικών ινών και έχει όλα τα οφέλη για την υγεία μας που πηγάζουν από αυτές.

Σε ποιες τροφές βρίσκεται;

  • Μαγειρεμένα και κρύα κατά την κατανάλωση τους ζυμαρικά και ρύζι.
  • Μαγειρεμένα φασόλια, αρακάς και φακές.
  • Ωμές νιφάδες ολικής βρώμης και κριθαριού.
  • Νωπές μπανάνες όχι καλά ωριμασμένες.

 Μην ξεχνάμε όμως: «Παν μέτρον άριστον». Τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ανθεκτικό άμυλο μπορεί να αντισταθμιστούν από τυχούσα υπερκατανάλωση και κατάχρηση.

Για αυτό, απολαύστε μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών αλλά χωρίς υπερβολές!

*Ιωάννης Παπαδημητρίου Γεωπόνος Επιστ. & Τεχν. Τροφίμων, MBA, MSc.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα