Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
29.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι επίσημο: Τα μακαρόνια δεν παχαίνουν!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕίναι επίσημο: Τα μακαρόνια δεν παχαίνουν!
spot_img

Του Ιωάννη Παπαδημητρίου*

Πως θα σας φαινόταν εάν σας έλεγαν ότι τα μακαρόνια δεν παχαίνουν; Σίγουρα η πληροφορία αυτή θα σας ενθουσίαζε καθώς είναι γνωστό τοις πάση, ότι τα μακαρόνια αποτελούν αγαπημένο έδεσμα της πλειοψηφίας των ανθρώπων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι το «ανθεκτικό άμυλο»

Πρόκειται για υδατάνθρακα ο οποίος δεν πέπτεται στο λεπτό έντερο αλλά ζυμώνεται στο παχύ. Καθώς η ζύμωση του πραγματοποιείται στο παχύ έντερο, αποτελεί άριστο πρεβιοτικό παράγοντα θρέψης των «καλών» βακτηρίων του εντερικού μας σωλήνα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανθεκτικού αμύλου και το είδος τους εξαρτάται από τη δομή ή την πηγή τους.

Οφέλη του «ανθεκτικού αμύλου»

Το κοινό άμυλο όταν βρεθεί στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου πέπτεται προς γλυκόζη. Από την άλλη, το ανθεκτικό άμυλο, επειδή δεν πέπτεται στο λεπτό έντερο δεν προκαλεί αύξηση της γλυκόζης και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η ζύμωση του στο παχύ έντερο, βοηθάει στην ανάπτυξη της καλής μικροχλωρίδας του εντέρου έναντι της κακής και το γεγονός αυτό προάγει την καλή υγεία του πεπτικού. Η καλή υγεία του πεπτικού σωλήνα βελτιώνει την ικανότητα ρύθμισης από τον οργανισμό μας του σακχάρου του αίματος.

Επιπλέον, πιθανά οφέλη από την κατανάλωση του είναι: μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, βελτίωση προβλημάτων δυσκοιλιότητας, πρόκληση αίσθησης πλήρωσης (μείωση πείνας), μείωση της χοληστερόλης. Γενικά, το ανθεκτικό άμυλο είναι πηγή φυτικών ινών και έχει όλα τα οφέλη για την υγεία μας που πηγάζουν από αυτές.

Σε ποιες τροφές βρίσκεται;

  • Μαγειρεμένα και κρύα κατά την κατανάλωση τους ζυμαρικά και ρύζι.
  • Μαγειρεμένα φασόλια, αρακάς και φακές.
  • Ωμές νιφάδες ολικής βρώμης και κριθαριού.
  • Νωπές μπανάνες όχι καλά ωριμασμένες.

 Μην ξεχνάμε όμως: «Παν μέτρον άριστον». Τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ανθεκτικό άμυλο μπορεί να αντισταθμιστούν από τυχούσα υπερκατανάλωση και κατάχρηση.

Για αυτό, απολαύστε μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών αλλά χωρίς υπερβολές!

*Ιωάννης Παπαδημητρίου Γεωπόνος Επιστ. & Τεχν. Τροφίμων, MBA, MSc.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φράουλες: Νέο καμπανάκι κινδύνου από την PAN Netherlands

PFAS και πολύ τοξικά φυτοφάρμακα στο 92% των ολλανδικών συμβατικών φραουλών.

Απάτη με τα εμφιαλωμένα νερά: Έκθεση της ΕΕ αποκαλύπτει την αιτία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για τις αιτίες που επιτρέπουν να διατίθενται στην αγορά μη συμμορφούμενα και δυνητικά δόλια προϊόντα.

Ελλάδα: 4 στα 10 τυροκομεία στη Θεσσαλία και τα Γρεβενά δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα! Τι αποκάλυψαν έλεγχοι του ΕΦΕΤ

\Σχεδόν τέσσερις στα δέκα εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα όπως διαπιστώθηκε μετά από ελέγχους του ΕΦΕΤ σε Γρεβενά και Θεσσαλία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα