Η μολυσμένη με έντομα σοκολάτα, διανέμεται σε 9 χώρες και στην Ελλάδα
Μία ενημέρωση που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF στις 12 Φεβρουαρίου, ανανεώθηκε σήμερα, για να συμπεριλάβει και την Ελλάδα ως χώρα διανομής και με την σύσταση προς τις ελληνικές αρχές για έλεγχο και παρακολούθηση του θέματος (Flaffed for Follow-Up).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL It: Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα καρκινογόνου αρσενικού σε ρύζι – Η απάντηση της αλυσίδας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η “Ψεύτικη” σοκολάτα πλέον κυριαρχεί – Νέα αποκάλυψη εργαστηριακών αναλύσεων για δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας – Πώς να το καταλάβετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι προτιμότερο να φάτε ένα πακέτο πατατάκια ή να πιείτε δύο ποτήρια κρασί; – Ο Ν. Ζορζοβίλης απαντά
Η ειδοποίηση στο RASFF αφορά σε σοκολάτα μολυσμένη με έντομα. Πρόκειται για το προϊόν Tavoletta di cioccolato Gianduja, αλλά η κατηγορία κινδύνου είναι «Όχι σοβαρό». Η σοκολάτα πωλείται εκτός από την Ελλάδα, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Βοσνία, Άγιο Μαρίνο, Σιγκαπούρη και Βατικανό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γαριδάκια με κομμάτια γυαλιού – Ανακαλούνται 8000 πακέτα
Η σοκολάτα προσβάλλεται συχνά από έντομα. Να θυμίσουμε την ανάκληση της σοκολάτας από τα Lidl Ελλάς λόγω παρουσίας προνυμφών εντόμων, αλλά και καταγγελίες καταναλωτών, που έχουν γίνει στο cibum για σκουλήκια σε προϊόντα σοκολάτας. Παρόλο που ένας αριθμός σημαντικών παρασίτων εντόμων (Οικογένειες Aphididae, Miridae, Coccidae, κ.λπ.) μολύνει το κακάο στο χωράφι, η ζημιά από έντομα τους καρπούς κακάο είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα επίθεσης εντόμων στο αποθηκευμένο προϊόν.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται κατσαρόλα που πωλείται και στην Ελλάδα – Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και πυρκαγιάς
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σκόνη κάρυ τίγκα στο μόλυβδο – Επείγουσα ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σεκιουριτάς σουπερμάρκετ ξυλοκόπησε πελάτισσα που έκλεψε – Ο υπάλληλος απολύθηκε (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καραμέλες με καραγενάνη, τεχνητά αρώματα και επικίνδυνες χρωστικές – Εργαστηριακός έλεγχος
Σύμφωνα με μελέτες οι σοκολάτες με γάλα, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς και σοκολάτες γκοφρέτας μπορούν να υποστηρίξουν την προσβολή από έντομα και επομένως, η αδιάβροχη συσκευασία των σοκολατών και η αποθήκευση σε συνθήκες υγιεινής είναι σημαντικά για την αποφυγή περιστατικών όπως το παραπάνω και των παραπόνων των πελατών. Οι παρασκευαστές θα πρέπει να ακολουθούν καλές πρακτικές υγιεινής και αποθήκευσης και το σύστημα HACCP θα πρέπει να ακολουθούνται για την παροχή ασφαλών προϊόντων.