Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
26.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ευρώπη ενημέρωσε την Ελλάδα για σοκολάτα μολυσμένη με έντομα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Ευρώπη ενημέρωσε την Ελλάδα για σοκολάτα μολυσμένη με έντομα
spot_img

Η μολυσμένη με έντομα σοκολάτα, διανέμεται σε 9 χώρες και στην Ελλάδα

Μία ενημέρωση που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF στις 12 Φεβρουαρίου, ανανεώθηκε σήμερα, για να συμπεριλάβει και την Ελλάδα ως χώρα διανομής και με την σύσταση προς τις ελληνικές αρχές για έλεγχο και παρακολούθηση του θέματος (Flaffed for Follow-Up).

- Advertisement -

Η ειδοποίηση στο RASFF αφορά σε σοκολάτα μολυσμένη με έντομα. Πρόκειται για το προϊόν Tavoletta di cioccolato Gianduja, αλλά η κατηγορία κινδύνου είναι «Όχι σοβαρό». Η σοκολάτα πωλείται εκτός από την Ελλάδα, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Βοσνία, Άγιο Μαρίνο, Σιγκαπούρη και Βατικανό.

Η σοκολάτα προσβάλλεται συχνά από έντομα. Να θυμίσουμε την ανάκληση της σοκολάτας από τα Lidl Ελλάς λόγω παρουσίας προνυμφών εντόμων, αλλά και καταγγελίες καταναλωτών, που έχουν γίνει στο cibum για σκουλήκια σε προϊόντα σοκολάτας. Παρόλο που ένας αριθμός σημαντικών παρασίτων εντόμων (Οικογένειες Aphididae, Miridae, Coccidae, κ.λπ.) μολύνει το κακάο στο χωράφι, η ζημιά από έντομα τους καρπούς κακάο είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα επίθεσης εντόμων στο αποθηκευμένο προϊόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται κατσαρόλα που πωλείται και στην Ελλάδα – Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και πυρκαγιάς

Σύμφωνα με μελέτες οι σοκολάτες με γάλα, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς και σοκολάτες γκοφρέτας μπορούν να υποστηρίξουν την προσβολή από έντομα και επομένως, η αδιάβροχη συσκευασία των σοκολατών και η αποθήκευση σε συνθήκες υγιεινής είναι σημαντικά για την αποφυγή περιστατικών όπως το παραπάνω και των παραπόνων των πελατών. Οι παρασκευαστές θα πρέπει να ακολουθούν καλές πρακτικές υγιεινής και αποθήκευσης και το σύστημα HACCP θα πρέπει να ακολουθούνται για την παροχή ασφαλών προϊόντων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ανακοίνωσε ο FDA

Τέλος στις προειδοποιήσεις για ελέγχους σε φαρμακοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα