ΑρχικήΝέαΗ Φιλαδέλφεια καταγγέλλει εταιρείες για παραπλανητικούς ισχυρισμούς ανακύκλωσης

Η Φιλαδέλφεια καταγγέλλει εταιρείες για παραπλανητικούς ισχυρισμούς ανακύκλωσης

3 λεπτά ανάγνωσης

Νέα προσφυγή για τις πλαστικές σακούλες

Η Φιλαδέλφεια κατέθεσε καταγγελία εναντίον μεγάλων εταιρειών, κατηγορώντας τες για παραπλανητικούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς σχετικά με την ανακυκλωσιμότητα των πλαστικών συσκευασιών τους. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση πολιτειών και τοπικών αρχών να αμφισβητούν τις πρακτικές πράσινου μάρκετινγκ εταιρειών τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκός συναγερμός για πίτες για σουβλάκι Ελληνικής εταιρείας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τραγικός ο απολογισμός από τα μολυσμένα αγγούρια: 1 νεκρός και δεκάδες νοσηλείες

- Advertisement -

Παρόμοιες νομικές κινήσεις έχουν γίνει και αλλού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κομητεία του Λος Άντζελες μήνυσε πέρυσι τις Coca-Cola και PepsiCo, ενώ η Καλιφόρνια κατηγόρησε την ExxonMobil ότι εξαπάτησε καταναλωτές για τις δυνατότητες της ανακύκλωσης. Ο κατασκευαστής σακουλών σκουπιδιών Reynolds έχει επίσης αντιμετωπίσει αγωγές σε πολλές πολιτείες, ενώ η Νέα Υόρκη επιχείρησε ανεπιτυχώς να στραφεί κατά της PepsiCo για ρύπανση από πλαστικά.

Οι κατηγορίες της Φιλαδέλφειας

Εγγραφείτε στα FEA 2025 και ελάτε να γράψουμε μαζί μία ιστορία που αξίζει να ειπωθεί

Η πόλη επισημαίνει ότι οι ετικέτες και τα προγράμματα επισήμανσης που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες Ziploc και Bimbo, όπως οι οδηγίες How2Recycle και οι πρωτοβουλίες TerraCycle, παραπλανούν τους καταναλωτές. Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, η γλώσσα και τα σύμβολα στα προϊόντα δημιουργούν την εντύπωση ότι οι πλαστικές σακούλες είναι ανακυκλώσιμες, ενώ στην πραγματικότητα καταλήγουν σχεδόν πάντα στα σκουπίδια.

Η Φιλαδέλφεια τονίζει ότι το δημοτικό της σύστημα ανακύκλωσης δεν μπορεί να διαχειριστεί προϊόντα από πλαστικό φιλμ. Ακόμα και μέσω προγραμμάτων παράδοσης σε καταστήματα, η πλειονότητα των σακουλών αυτών καταλήγει να απορριφθεί, επιβαρύνοντας την υποδομή της πόλης και προκαλώντας οικονομικό κόστος.

Η δικηγόρος της πόλης, Renee Garcia, σημείωσε ότι οι προσπάθειες των καταναλωτών να ανακυκλώσουν ακατάλληλα υλικά κοστίζουν «χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο για αποκατάσταση». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μεγάλη κατανάλωση προϊόντων που διακινούνται σε τέτοιες συσκευασίες, σε συνδυασμό με τη σύγχυση για τη σωστή απόρριψη, έχουν μετατρέψει τις πλαστικές μεμβράνες σε έναν από τους πιο συνηθισμένους ρύπους του συστήματος ανακύκλωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Θάνατος Μαρίσσας Λαιμού: Πότε είναι δυνητικά θανατηφόρα τα τσιμπήματα εντόμων;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 26,3 χιλιάδες τόνοι (!) λουκάνικων – Καταγγελίες για τραυματισμούς από κομμάτια ξύλου

Η Φιλαδέλφεια είχε ήδη θεσπίσει περιορισμούς στις σακούλες μίας χρήσης από το 2019, με στόχο τον περιορισμό του κόστους ανακύκλωσης και της διαχείρισης αποβλήτων. Η απαγόρευση δεν καλύπτει προϊόντα όπως οι σακούλες Ziploc ή οι συσκευασίες αρτοσκευασμάτων, ωστόσο οι αρχές θεωρούν ότι και αυτά τα προϊόντα συμβάλλουν σημαντικά στις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.

Η Bimbo Bakeries USA δήλωσε ότι θα εξετάσει την καταγγελία μόλις την παραλάβει, τονίζοντας τη δέσμευσή της σε μηδενικά απόβλητα και στη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων. Η SC Johnson, ιδιοκτήτρια της Ziploc, δεν σχολίασε πριν από τη δημοσίευση, αν και στο παρελθόν έχει υποστηρίξει πολιτικές ευθύνης παραγωγών και έχει συμμετάσχει σε διεθνείς συζητήσεις για τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελληνικά κοτόπουλα: Πάνω από 4 στα 10 δείγματα θετικά σε Salmonella και σχεδόν 6 στα 10 σε Campylobacter – Μελέτη ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ σε 233 κοτόπουλα βρήκε Salmonella στο 42,5% και Campylobacter στο 57,5% των δειγμάτων. Τι έδειξαν οι αναλύσεις.

Γαύρος και σαρδέλα στην Ελληνική αγορά: Πόσο πληρώνεται ο αλιέας και πόσο πληρώνει ο καταναλωτής – Έρευνα

Νέα μελέτη φωτίζει τις τιμές πρώτης πώλησης – Στα 1,86 ευρώ ο γαύρος έναντι 5,30 ευρώ στη λιανική.

Ελλάδα: Έξι έφηβοι με συμπτώματα δηλητηρίασης στο Νοσοκομείο Κατερίνης – Είχαν φάει σάντουιτς με κοτόπουλο

Με ελικόπτερο απομακρύνθηκαν οι έξι μαθητές από την Πετρόστρουγκα του Ολύμπου και στη συνέχεια παραλήφθηκαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.