Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Foodwatch καταγγέλει τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur και τις εισαγωγές κρέατος που έχουν υποστεί επεξεργασία με αυξητικές ορμόνες

ΑρχικήΝέαΗ Foodwatch καταγγέλει τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur και τις εισαγωγές κρέατος που έχουν υποστεί επεξεργασία με αυξητικές ορμόνες
spot_img

Η Foodwatch ζητά εξηγήσεις από τη Γαλλική Γενική Διεύθυνση Τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση μετά τον έλεγχό της σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στη Βραζιλία τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024, με το εξής πόρισμα: «Η αρμόδια αρχή δεν μπορεί να εγγυηθεί την αξιοπιστία των ένορκων δηλώσεων των φορέων εκμετάλλευσης σχετικά με τη μη χρήση οιστραδιόλης 17β στα βοοειδή και το βραζιλιάνικο Υπουργείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Εφοδιασμού Τροφίμων (MAPA) δεν είναι σε θέση να πιστοποιήσει αξιόπιστα ότι ο φορέας εκμετάλλευσης συμμορφώνεται με το αντίστοιχο τμήμα του υποδείγματος υγειονομικού πιστοποιητικού της ΕΕ για τις εξαγωγές βοείου κρέατος στην ΕΕ, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των ένορκων δηλώσεων των φορέων εκμετάλλευσης».

Σύμφωνα επίσης με την ευρωπαϊκή έκθεση είκοσι τρία κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν οιστραδιόλη 17β έχουν εγκριθεί στη Βραζιλία για ζωοτεχνικούς σκοπούς. Σε καμία από τις ετικέτες τους δεν αναφέρεται ότι το προϊόν δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για βοοειδή των οποίων το κρέας προορίζεται για την αγορά της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, ενώ η εξαγωγή βοείου κρέατος από τη Βραζιλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανασταλεί από τον Οκτώβριο, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχίες στους Ευρωπαίους αγρότες είναι η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur, για την οποία απαιτούν άμεση επαναξιολόγηση της.

Η Mercosur είναι ένα εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής με πλήρη μέλη την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Παραγουάη και την Ουρουγουάη. Συνδεδεμένες χώρες είναι Βολιβία, Χιλή, Κολομβία, Εκουαδόρ, Γουιάνα, Περού και Σουρινάμ.

Για πόσο καιρό κυκλοφορούσε παράνομο κρέας στην Ευρώπη;

H γνωστή, ανεξάρτητη ΜΚΟ, που εκθέτει τη βιομηχανία τροφίμων, Foodwatch ζήτησε απευθυνόμενη γραπτώς στην DGAL, τη Γαλλική Γενική Διεύθυνση Τροφίμων λεπτομέρειες για το ποιοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για να εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχει εισαγωγή βοδινού κρέατος που έχει λάβει την αυξητική ορμόνη οιστραδιόλη 17β, όπως επίσης και που έχει διατεθεί το εισαγόμενο τα τελευταία χρόνια βοδινό κρέας, σε ποια προϊόντα ή εστιατόρια έχει χρησιμοποιηθεί.

Η οργάνωση αντιτάσσεται επίσης στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur, την οποία χαρακτηρίζει «σκάνδαλο απάτης στα τρόφιμα»

Οι αγρότες στη Γαλλία και την ΕΕ καταγγέλλουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, επειδή τα πρότυπα παραγωγής δεν είναι τα ίδια μεταξύ της ΕΕ και αυτών των χωρών, καθώς ενώ οι εισαγωγές κρέατος που έχει υποστεί επεξεργασία με αυξητικές ορμόνες είναι παράνομες, ποτέ δεν τέθηκε θέμα αλλαγής αυτού του κανόνα με τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur.

Μαζί με πολλές άλλες ενώσεις, το foodwatch κινητοποιήθηκε και δημοσιεύει ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπερνιέ για να τους ζητήσει να ασκήσουν πίεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εγκαταλείψουν τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς οι τροφικές δηλητηριάσεις οδηγούν σε καρκινογενέσεις – Επιστημονική Ανασκόπηση μελετών

Μεγάλος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι μία τροφική δηλητηρίαση σε μερικές περιπτώσεις, δεν είναι μία παροδική ταλαιπωρία αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο