Επικρίσεις στην ΕΕ για καθυστέρηση στην εφαρμογή της ετικέτας προέλευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Γερμανική κυβέρνηση ψήφισε τον κανονισμό για την επέκταση της υποχρεωτικής ετικέτας προέλευσης για το κρέας. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, ο Κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες. Μέχρι τώρα η ετικέτα προέλευσης ήταν υποχρεωτική μόνο για το προσυσκευασμένο κρέας και το μη συσκευασμένο βόειο κρέας, αλλά τώρα επεκτείνεται και σε μη συσκευασμένο χοιρινό πουλερικά, πρόβειο και κατσικίσιο κρέας. Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία έχει εφαρμόσει και ετικέτα για την καλή διαβίωση των ζώων από τον Οκτώβριο του 2022.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Cem Özdemir εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την απόφαση: “Όταν οι καταναλωτές ψωνίζουν κρέας, θέλουν να μάθουν πώς ανατράφηκε το ζώο και από πού προέρχεται. Έχουμε πλέον κάνει και τα δύο δυνατά – και με αυτόν τον τρόπο, συναντάμε πολύ καιρό – πάγια ζήτηση από αγρότες και καταναλωτές».
Ο υπουργός μάλιστα επέκρινε τη στάση της ΕΕ, ότι η διαδικασία αντιμετώπισε καθυστερήσεις λόγω της αποτυχίας της Επιτροπής να υποβάλει πρόταση κανονισμού σε επίπεδο ΕΕ. Ο Özdemir τόνισε τη σημασία της υποστήριξης των Γερμανών αγροτών, ειδικά εκείνων με μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις, διασφαλίζοντας ότι θα έχουν την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν στην αγορά. Το «Made in Germany» αναγνωρίζεται επίσης από τους καταναλωτές ως ένδειξη ποιότητας στο κρέας. Αντιπροσωπεύει την καλή διαβίωση των ζώων, τους δίκαιους μισθούς και την προστασία των φυσικών μας πόρων», τόνισε ο Özdemir.
Η Ιταλία έχει ήδη υιοθετήσει κανονισμό για τον προσδιορισμό της προέλευσης των ντοματών που χρησιμοποιούνται στη σάλτσα ντομάτας, το ρύζι και το σκληρό σιτάρι στα ζυμαρικά, ενώ άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Φινλανδίας, έχουν θεσπίσει ένα σύστημα για το γάλα.