Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η GFSI εγκαινιάζει πιλοτικά τις απαιτήσεις συγκριτικής αξιολόγησης των ελεγκτών ασφάλειας τροφίμων

ΑρχικήΝέαΗ GFSI εγκαινιάζει πιλοτικά τις απαιτήσεις συγκριτικής αξιολόγησης των ελεγκτών ασφάλειας τροφίμων
spot_img

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Τροφίμων (GFSI) ανακοίνωσε την έναρξη ενός ζωντανού πιλοτικού ελέγχου των απαιτήσεων συγκριτικής αξιολόγησης για τους οργανισμούς επαγγελματικής αναγνώρισης των ελεγκτών ασφάλειας των τροφίμων, μετά από μια επιτυχημένη περίοδο σχολιασμού στο θέμα.

Σύμφωνα με την GFSI, αν και οι ελεγκτές για την ασφάλεια των τροφίμων αποτελούν ζωτικό μέρος της διασφάλισης της διαθεσιμότητας ασφαλών τροφίμων για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο κλάδος αντιμετωπίζει αυξανόμενες δυσκολίες στις διαδικασίες πρόσληψης, με τον αριθμό των ελεγκτών που εγκαταλείπουν το επάγγελμα, να είναι μεγαλύτερος από αυτόν των νεοπροσληφθέντων. Η GFSI θεωρεί ότι αυτό ασκεί πίεση στην ικανότητα των οργανισμών πιστοποίησης να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση στους ελέγχους για την ασφάλεια των τροφίμων — και αποτελεί σοβαρή απειλή για ολόκληρο το οικοσύστημα ασφάλειας των τροφίμων.

“Η έναρξη αυτής της πιλοτικής εφαρμογής σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή στην εφαρμογή των νέων απαιτήσεων συγκριτικής αξιολόγησης της GFSI για τους οργανισμούς επαγγελματικής αναγνώρισης”, δήλωσε η Erica Sheward, Διευθύντρια της GFSI. “Είμαστε βέβαιοι ότι θα βοηθήσει στην αναγνώριση του ζωτικού ρόλου των ελεγκτών ασφάλειας τροφίμων και στη διασφάλιση της συνεχούς ανάληψης του επαγγέλματος για τα επόμενα χρόνια”.

Η Coalition of Action of The Consumer Goods Forum, που αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αναπτύξει μια νέα προσέγγιση για την πιστοποίηση των ελεγκτών ασφάλειας τροφίμων για τα αναγνωρισμένα από την GFSI προγράμματα πιστοποίησης, που προσφέρουν τη σύσταση Επαγγελματικών Φορέων Αναγνώρισης στον τομέα που είναι αρμόδιος για την επικύρωση κοινών αρμοδιοτήτων σε ελεγκτές ασφάλειας τροφίμων.

Οι νέες απαιτήσεις συγκριτικής αξιολόγησης θα δοκιμαστούν μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος με την Exemplar Global, η οποία υπέβαλε αίτηση για να γίνει PRB αναγνωρισμένη από την GFSI, και εθελοντικά CPOs που θα δοκιμάσουν το νέο μοντέλο, συμπεριλαμβανομένων των FSSC 22000, BRC Global και SQFI. Η έναρξη πραγματοποιήθηκε σε σύνοδο ολομέλειας της διάσκεψης GFSI που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη από τις 29 έως τις 31 Μαρτίου. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα ακολουθηθεί από επανεξέταση των βασικών σημείων μάθησης, πριν από την πλήρη μετάβαση ολόκληρου του οικοσυστήματος της GFSI στο νέο μοντέλο το 2023 και το 2024.

Ο Andrew Baines, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Exemplar Global, δήλωσε: «Ο κόσμος βασίζεται σε μια ασφαλή αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και η GFSI έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του ρόλου. Οι ελεγκτές των αναγνωρισμένων από την GFSI προγραμμάτων πιστοποίησης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ανυπομονούμε για την ευκαιρία να συνεργαστούμε στο συνέδριο GFSI στη Βαρκελώνη για να διασφαλίσουμε ότι οι ελεγκτές είναι οι αρμόδιοι, καλά εξειδικευμένοι επαγγελματίες που χρειαζόμαστε να είναι.»

Με την εναρμόνιση των προτύπων σε ολόκληρο τον κλάδο, η GFSI ελπίζει να διαφυλάξει έναν ζωτικό ρόλο στον κλάδο — αυξάνοντας την προσβασιμότητα και την αντίληψη του ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων σε συγκρίσιμη με άλλες αξιοσέβαστες ελεγκτικές βιομηχανίες, όπως τα χρηματοοικονομικά.

Η GFSI ζητά από τους οργανισμούς που ενδιαφέρονται να γίνουν αναγνωρισμένος οργανισμός επαγγελματικής αναγνώρισης GFSI, να υποβάλουν αίτηση ενώ το πιλοτικό πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχετικά με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Τροφίμων 

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Τροφίμων (GFSI) βασίζεται στη συμμετοχή λιανοπωλητών και κατασκευαστών και μιας διευρυμένης κοινότητας για την ασφάλεια των τροφίμων για να βοηθήσουν στην επίβλεψη των προτύπων ασφάλειας των τροφίμων για τις επιχειρήσεις και να βοηθήσουν στην παροχή πρόσβασης σε ασφαλή τρόφιμα για τους ανθρώπους παντού.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στον κόσμο που συμβάλλουν στην επίτευξη ασφαλών τροφίμων, η GFSI δεσμεύεται να εμπλέξει στην ασφάλεια των τροφίμων επιχείρηση όλα τα μέλη του Συνασπισμού και να αντιμετωπίσουν μαζί τις προκλήσεις των συστημάτων ασφάλειας των τροφίμων στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, αλλά και στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται και να συμβάλλουν να ανέβει πιο ψηλά ο πήχης για την ασφάλεια των τροφίμων, παγκοσμίως.

Πηγή: FSN

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.

Νέος “βραχνάς” για επιχειρήσεις και καταναλωτές το σύστημα επιστροφής συσκευασίας ποτών και αναψυκτικών

Σύστημα επιστροφής εγγύησης για πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες ποτών – Επιπλέον χρέωση για τους καταναλωτές και... ταλαιπωρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις.

Οι μεγαλύτεροι Φορείς Πιστοποίησης στην Ελλάδα μιλούν για τη σημασία των Προτύπων στην Ασφάλεια Τροφίμων

Οι υπεύθυνοι πιστοποίησης σε πέντε από τους μεγαλύτερους Φορείς Πιστοποίησης στη χώρα, μίλησαν στο Cibum για τη σημασία που έχουν τα πρότυπα στη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των Ελλήνων καταναλωτών.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα