Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η κάνναβη μπορεί να περιέχει βαρέα μέταλλα – Κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών

ΑρχικήΕπιστήμηΆρθρα / Δημοσιεύσεις / ΒιβλίαΗ κάνναβη μπορεί να περιέχει βαρέα μέταλλα - Κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών
spot_img
Τα φυτά κάνναβης - που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης, ιατρικής μαριχουάνας και ελαίου κανναβιδιόλης (CBD), έχουν εγγενή ικανότητα να απορροφούν βαρέα μέταλλα από το έδαφος, καθιστώντας τα χρήσιμα για την αποκατάσταση μολυσμένων τοποθεσιών. Αλλά αυτή η ικανότητα να απορροφά τοξικά μέταλλα μπορεί επίσης να κάνει την κάνναβη επικίνδυνη για τους καταναλωτές που την καταπίνουν. Μια νέα μετα-ανάλυση, με επικεφαλής ερευνητές στο Penn State, εξετάζει την ικανότητα των φυτών κάνναβης να απορροφούν βαρέα μέταλλα και συζητά τις προκύπτουσες επιπτώσεις στην υγεία στους καταναλωτές. Η ομάδα προτείνει ένα σχέδιο στρατηγικών για τους καλλιεργητές για να μετριάσουν την πρόσληψη βαρέων μετάλλων από τις καλλιέργειές τους.
«Τα βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο και το χρώμιο, είναι γνωστό ότι είναι καρκινογόνα», αναφέρει ο Louis Bengyella, επίκουρος καθηγητής φυτοεπιστημών στο Penn State. «Η περιεκτικότητα της κάνναβης σε βαρέα μέταλλα δεν ελέγχεται. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές θα μπορούσαν εν αγνοία τους να εκτεθούν σε αυτά τα τοξικά μέταλλα. Αυτά είναι άσχημα νέα για όποιον κάνει χρήση κάνναβης, αλλά είναι ιδιαίτερα προβληματική για καρκινοπαθείς που χρησιμοποιούν ιατρική μαριχουάνα για να θεραπεύσουν τη ναυτία και τον πόνο που σχετίζονται με τις θεραπείες τους».
Το πρόβλημα, επισημαίνει ο Bengyella, είναι το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη κάνναβης έχουν εκτραφεί ειδικά για φυτοεξυγίανση, η οποία είναι η χρήση φυτών για την απομάκρυνση των ρύπων από το έδαφος, το νερό ή τον αέρα. «Το πρόβλημα είναι ότι αν χρησιμοποιήσουμε αυτά τα στελέχη που αναπτύχθηκαν για φυτοεξυγίανση χωρίς να σκεφτούμε γιατί αναπτύχθηκαν εξαρχής, μπορεί εν αγνοία μας να εκθέσουμε τους καταναλωτές σε βαρέα μέταλλα», είπε. Ο Bengyella και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση ερευνητικών μελετών σχετικά με τη μόλυνση από βαρέα μέταλλα στην κάνναβη. Συγκεκριμένα, διερεύνησαν τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της κάνναβης στη φυτοεξυγίανση, την τύχη των βαρέων μετάλλων στα φυτά κάνναβης, τον ιατρικό αντίκτυπο των βαρέων μετάλλων στην κάνναβη και γεωργικές στρατηγικές για τον μετριασμό της πρόσληψης βαρέων μετάλλων.
Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν σε ένα πρόσφατο τεύχος του Toxin Reviews, που φιλοξενήθηκε από τους Taylor and Francis Ltd. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ορισμένα στελέχη κάνναβης χρησιμοποιούνται συνήθως για φυτοαποκατάσταση λόγω των μοναδικών φυσικών χαρακτηριστικών τους — όπως το μεγάλο μήκος στελέχους, η γρήγορη ανάπτυξη, η υψηλή ρίζα και τα φύλλα επιφάνεια, υψηλή φωτοσυνθετική δραστηριότητα και εξάρτηση από σχετικά λίγα θρεπτικά συστατικά για την επιβίωση — τα οποία διευκολύνουν την απορρόφηση των βαρέων μετάλλων. Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι ο μόλυβδος, το κάδμιο και το χρώμιο, συγκεκριμένα, μπορούν να μεταφερθούν και να διανεμηθούν μέσω του μίσχου και στα φύλλα και τα άνθη του φυτού. Αυτά τα βαρέα μέταλλα στη συνέχεια εξέρχονται από το φυτό μέσω τριχωμάτων, που είναι δομές που μοιάζουν με τρίχες και βρίσκονται στα άνθη.
«Τα τριχώματα είναι σημαντικά επειδή αποθηκεύουν το έλαιο CBD και την τετραϋδροκανναβινόλη (THC) που επιθυμούν οι καταναλωτές», είπε η Bengyella. «Αυτό μας οδήγησε να αναρωτηθούμε εάν αυτά τα βαρέα μέταλλα υπάρχουν στο επίπεδο του τριχώματος, τι μπορούν να κάνουν στους ανθρώπους;»
Στη συνέχεια, οι ερευνητές ερεύνησαν τις τεκμηριωμένες επιπτώσεις των βαρέων μετάλλων στην υγεία. Διαπίστωσαν ότι η μόλυνση από βαρέα μέταλλα στην κάνναβη μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας λόγω του γεγονότος ότι τα βαρέα μέταλλα σπάνια μεταβολίζονται και επομένως συσσωρεύονται σε συγκεκριμένες περιοχές του ανθρώπινου σώματος. Ο πιο συνηθισμένος μηχανισμός τοξικότητας βαρέων μετάλλων στο ανθρώπινο σώμα είναι μέσω της παραγωγής ενεργών ειδών οξυγόνου και ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν ένζυμα, πρωτεΐνες, λιπίδια και νουκλεϊκά οξέα και να προκαλέσουν καρκίνο και νευρολογικά προβλήματα.
«Η κάνναβη που καταναλώνεται σε εύφλεκτη μορφή αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, καθώς η ανάλυση των βαρέων μετάλλων στον καπνό της κάνναβης αποκάλυψε την παρουσία σεληνίου, υδραργύρου, καδμίου, μολύβδου, χρωμίου, νικελίου και αρσενικού», είπε ο Bengyella. «Είναι ανησυχητικό να συνειδητοποιούμε ότι τα προϊόντα κάνναβης που χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές, ειδικά τους καρκινοπαθείς, μπορεί να προκαλούν περιττή βλάβη στο σώμα τους».
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή βέλτιστων γεωργικών πρακτικών, όπως η επιλογή ποικιλιών κάνναβης που δεν έχουν εκτραφεί για την καλύτερη απορρόφηση βαρέων μετάλλων και η επιλογή γεωργικής γης που είναι απαλλαγμένη από βαρέα μέταλλα, μπορεί να μετριάσει τη μόλυνση από βαρέα μέταλλα. Συγκεκριμένα, η ομάδα προσφέρει τρεις συστάσεις στους καλλιεργητές για την επιλογή γεωργικής γης: αποφυγή εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών χώρων, διεξαγωγή αναλύσεων ποιότητας αέρα πριν από την ίδρυση ενός αγροκτήματος και διεξαγωγή δοκιμής pH του εδάφους, επειδή το pH μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα των βαρέων μετάλλων που απορροφά ένα φυτό.
«Το πρόβλημα βρίσκεται στο επίπεδο του καταναλωτή που χρησιμοποιεί προϊόντα κάνναβης, αλλά η λύση πρέπει να έρθει από το επίπεδο της αγροτικής παραγωγής», είπε ο Bengyella. «Πιστεύουμε ότι εκεί πρέπει να χτυπήσουμε δυνατά και να λύσουμε το πρόβλημα».
Την ερευνητική ομάδα απαρτίζουν ερευνητές όπως ο Mohammed Kuddus, καθηγητής, Πανεπιστήμιο του Hail, Σαουδική Αραβία / Piyali Mukherjee, ερευνητής, Πανεπιστήμιο Burdwan, Ινδία / Dobgima J. Fonmboh, εκπαιδευτής, Πανεπιστήμιο Bamenda, Καμερούν και John E. Kaminski, καθηγητής φυτοεπιστημών, Πανεπιστήμιο Penn State.

Για να διαβάστε το άρθρο στο Taylor and Francis Online πατήστε ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: eurekalert.org

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα