ΑρχικήΝέα Η κατάρρευση του φράγματος στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές του σιταριού

 Η κατάρρευση του φράγματος στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές του σιταριού

2 λεπτά ανάγνωσης

Στη γη γύρω από το φράγμα καλλιεργούνται λαχανικά, πεπόνια, δημητριακά και ελαιούχοι σπόροι.

Οι διεθνείς τιμές του σιταριού εκτινάσσονται μετά την προειδοποίηση του ουκρανικού Υπουργείου Γεωργίας ότι πολλά εκατομμύρια τόνοι καλλιεργειών θα μπορούσαν να χαθούν λόγω των πλημμυρών που προκλήθηκαν από την κατάρρευση του φράγματος Kakhovka. Αυτό προκύπτει από μια ανάλυση της Ιταλικής Ένωσης Αγροτών Coldirettiσχετικά με τις τιμές του Chicago Board of Trade (Chicago), σημείο αναφοράς για τις γεωργικές πρώτες ύλες. 

- Advertisement -

Στην πληγείσα γη – υπογραμμίζει η Coldiretti – καλλιεργούνται λαχανικά, πεπόνια, δημητριακά και ελαιούχοι σπόροι με την καταστροφή του φράγματος που θα μπορούσε να μετατρέψει τουλάχιστον 500.000 εκτάρια σε «έρημο» σύμφωνα με το υπουργείο. Με την Ουκρανία να αντιπροσωπεύει μόνο το 10% του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών, η καταστροφή που προκλήθηκε από τον πόλεμο – συνεχίζει ο Coldiretti – αναστατώνει την αγορά με επιπτώσεις στις τιμές και τις προμήθειες τροφίμων στις πλούσιες χώρες και κυρίως στις φτωχές.

Επίσης επειδή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ -συνεχίζει η Coldiretti- είπε ότι η δολιοφθορά σε αγωγό εξαγωγής αμμωνίας από τη Ρωσία, που έλαβε χώρα στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας, θα έχει «αρνητικό αντίκτυπο» στη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικού σιταριού, που λήγει στις 17 Ιουλίου. Μια κατάσταση που επιβεβαιώνει την ανάγκη στήριξης της ιταλικής παραγωγής σιταριού με δίκαιη αποζημίωση στους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων για την υπεράσπιση της επισιτιστικής κυριαρχίας της χώρας ενόψει των αυξανόμενων διεθνών εντάσεων.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελληνικά κοτόπουλα: Πάνω από 4 στα 10 δείγματα θετικά σε Salmonella και σχεδόν 6 στα 10 σε Campylobacter – Μελέτη ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ σε 233 κοτόπουλα βρήκε Salmonella στο 42,5% και Campylobacter στο 57,5% των δειγμάτων. Τι έδειξαν οι αναλύσεις.

Γαύρος και σαρδέλα στην Ελληνική αγορά: Πόσο πληρώνεται ο αλιέας και πόσο πληρώνει ο καταναλωτής – Έρευνα

Νέα μελέτη φωτίζει τις τιμές πρώτης πώλησης – Στα 1,86 ευρώ ο γαύρος έναντι 5,30 ευρώ στη λιανική.

Ελλάδα: Έξι έφηβοι με συμπτώματα δηλητηρίασης στο Νοσοκομείο Κατερίνης – Είχαν φάει σάντουιτς με κοτόπουλο

Με ελικόπτερο απομακρύνθηκαν οι έξι μαθητές από την Πετρόστρουγκα του Ολύμπου και στη συνέχεια παραλήφθηκαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.