Νέα «βουτιά» στις αγορές
Η Κίνα θα επιβάλει δασμούς ύψους 84% σε αμερικανικά προϊόντα με άμεση ισχύ από αύριο Πέμπτη, από δασμούς 34% που είχε ανακοινώνει προηγουμένως το Πεκίνο, όπως δήλωσε σήμερα το κινέζικο υπουργείο Οικονομικών. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από αύριο 10 Απριλίου, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου για την αιτιολόγηση της επιβολής μεγαλύτερων δασμών, «η απόφαση των ΗΠΑ (για δασμούς 104%) παραβιάζει σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας και βλάπτει σοβαρά το πολυμερές εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες».
Οι δασμοί της Κίνας ανακοινώθηκαν ως απάντηση στον Λευκό Οίκο που επιβεβαίωσε την επιβολή δασμών δασμών στις κινεζικές εισαγωγές. Ο Τραμπ είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως η Κίνα έχει προθεσμία έως το μεσημέρι της Τρίτης (τοπική ώρα) για να αποσύρει τους 34% δασμούς που επέβαλε ως αντίποινα στις αμερικανικές εξαγωγές. Σε διαφορετική περίπτωση, είχε προειδοποιήσει ότι οι επιπλέον δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή από τα ξημερώματα της Τετάρτης. Το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει από την πλευρά του ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει, τονίζοντας πως η διατήρηση των δικών του δασμών αποτελεί απάντηση στην επιθετική στάση των ΗΠΑ. Οι εκπρόσωποι του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν πως η Κίνα «θα πολεμήσει μέχρι τέλους».
Η υιοθέτηση πρόσθετων δασμών από την πλευρά της Κίνας οδήγησε σε νέα «βουτιά» τις αμερικανικές αγορές με τον S&P 500 να πέφτει άμεσα κατά 1,5%. Την ίδια στιγμή, η πτώση του Stoxx Europe 600 έφτασε στο 4,2%. Την ίδια στιγμή ο FTSE 100 παρουσιάζει πτώση 3,4%, ο γερμανικός δείκτης Dax έπεσε κατά 3,4%, ενώ ο γαλλικός δείκτης Cac 40 σημείωσε πτώση 3,4%.