Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
24.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Κλιματική αλλαγή αυξάνει μούχλα και μυκοτοξίνες στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Κλιματική αλλαγή αυξάνει μούχλα και μυκοτοξίνες στα τρόφιμα
spot_img

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται σε παγκόσμια απειλή για την εμφάνιση μυκοτοξινών.

Κατά την παραγωγή και αποθήκευση πρώτων υλών και τελικών προϊόντων διατροφής και ζωοτροφών, οι μούχλες εμφανίζονται συχνά ως μολυσματικές ουσίες ικανές να παράγουν ένα ευρύ φάσμα δευτερογενών μεταβολιτών, οι πιο σημαντικοί από τους οποίους είναι οι μυκοτοξίνες. Οι μυκοτοξίνες είναι μια μεγάλη και ποικιλόμορφη ομάδα φυσικών μυκητιασικών τοξινών, πολλές από τις οποίες έχουν ενοχοποιηθεί ως χημικοί παράγοντες τοξικών ασθενειών τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα. Είναι γνωστό ότι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη μούχλας και την παραγωγή μυκοτοξινών είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος, η δραστηριότητα του νερού (a w ) και η τιμή του pH.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι επιστήμονες δίνουν ολοένα και συχνότερες προειδοποιήσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη, συνδέοντάς την με μούχλα που παράγουν μυκοτοξίνες σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Στο μέλλον, η πιο έντονη κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αλλάξει την ανθεκτικότητα του ξενιστή και την αλληλεπίδραση ξενιστή-παθογόνου και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη  μυκοτοξινών.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του Mdpi στο Ειδικό Θέμα Mycotoxin in Foods: Implications of Climate Change εξέτασε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην εμφάνιση μυκοτοξινών που αναμένεται σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Στόχος της είναι να τονίσει τη σημασία των προληπτικών στρατηγικών που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των κλιματικών επιπτώσεων σε μια ήδη αυξημένη μόλυνση με τοξικογόνες μούχλες και μυκοτοξίνες που και τα δύο αναγνωρίζονται ως κύριοι μολυντές των τροφίμων και των ζωοτροφών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης η κλιματική αλλαγή παράγει μια συρροή παραγόντων που μπορούν να δράσουν μαζί και να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του μύκητα, του περιβάλλοντος και του ξενιστή, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να οδηγήσουν στην εμφάνιση νέων, ασυνήθιστων ή προσαρμοσμένων μυκητιακών ειδών, με συνέπειες για την υγεία, τη βιοποικιλότητα και τα τρόφιμα και ασφάλεια ζωοτροφών. Επιπλέον, ο κίνδυνος αφλατοξίνης στον αραβόσιτο θα είναι πιθανώς υψηλότερος ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και έχει προβλεφθεί ότι στην Ευρώπη τα επόμενα 50-100 χρόνια, το A. flavus και οι αφλατοξίνες θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη ανησυχία. Επιπρόσθετα, ορισμένα μυκοτοξιγονικά Fusariumτο αλλάζουν ολοένα και πιο ουσιαστικά, ενώ η συχνότητα μόλυνσης από F. graminearum, παρατηρείται όλο και περισσότερο στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

 Έτσι, ως η πρώτη προσέγγιση για τον έλεγχο της ανάπτυξης τοξικών νηματοειδών μυκήτων, και συνεπώς και των μεταβολιτών τους, π.χ. μυκοτοξίνες στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, συνιστάται η χρήση καλών γεωργικών πρακτικών και καλών πρακτικών παραγωγής στο χωράφι και κατά τον χειρισμό, την αποθήκευση , την επεξεργασία, τη μεταφορά και τη διανομή. Δεδομένου ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι απρόβλεπτοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση μυκοτοξινών στα τρόφιμα, μια διεπιστημονική προσέγγιση είναι απαραίτητη για την επίλυση της απειλής που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. Από την άλλη, οι προσεγγίσεις απολύμανσης μετά τη συγκομιδή μπορεί να είναι η τελευταία λύση για την επίλυση των προβλημάτων με τις μυκοτοξίνες στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα