Οι αρχές της ΕΕ απέτρεψαν την κυκλοφορία στην αγορά πολύ επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.
Της Δέσποινας Χάρου
Σε κατάσχεση 11 τόνων παράνομων φυτοφαρμάκων προχώρησε η Βουλγαρική κυβέρνηση από τη χώρα, νωρίτερα αυτό το μήνα. Την έρευνα των αρχών υποστήριξε η υπηρεσία καταπολέμησης απάτης της EE, OLAF. Μεταξύ των φυτοφαρμάκων που κατασχέθηκαν, σύμφωνα με το securingindustry, είναι το thiamethoxam και το imidacloprid που ανήκουν στην κατηγορία των νεονικοτινοειδών, τα οποία είναι χημικά παρόμοια με τη νικοτίνη, και το chlorpyrifos το οποίο μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των βρεφών.
Όσον αφορά τα νεονικοτινοειδή, είναι μια κατηγορία φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευθεί εξολοκλήρου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, με σχετική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ. Τα εν λόγο φυτοφάρμακα είναι τοξικά για τις μέλισσες και για άλλα είδη επικονίασης καθώς μπορούν να διαταράξουν την αίσθηση προσανατολισμού, τη μνήμη και τον τρόπο αναπαραγωγής τους. Προηγουμένως είχε υποβληθεί αίτημα ακύρωσης της παρέκκλισης που χορήγησε το Βέλγιο για τη χρήση αυτών των τοξικών για τις μέλισσες εντομοκτόνων, στα ζαχαρότευτλα, από ομάδες ακτιβιστών, ενώπιον του βελγικού διοικητικού δικαστηρίου. Ωστόσο την ίδια στιγμή στη Γαλλία 3.000 αγρότες προχώρησαν σε διαμαρτυρία, απόρροια της σχετικής απαγόρευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν τους πρότεινε εναλλακτικές λύσεις για να προστατέψουν την παραγωγή τους.
Το chlorpyrifos από την άλλη, είναι ένα οργανοφωσφορικό φυτοφάρμακο που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών προκαλώντας μορφές αυτισμού, όπως τονίζει το earthjustice. Για δεκαετίες χρησιμοποιούνταν κατά κόρων σε βασικά καλλιεργούμενα προϊόντα στις ΗΠΑ, μέχρι τη σχετική απαγόρευση του. Υπενθυμίζεται πως έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες εισαγωγής προϊόντων με το παράνομο φυτοφάρμακο και στην Ελλάδα, που ωστόσο αποτράπηκαν. Η πιο πρόσφατη είναι η προσπάθεια εισαγωγής σκόνης τσίλι με περισσότερα από 7 φυτοφάρμακα συμπεριλαμβανομένου του chlorpyrifos.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει απόπειρα εισαγωγής παράνομων προϊόντων από Κίνα και Τουρκία αλλά και καλλιέργειας προϊόντων με τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα εντός της ΕΕ. Στην περίπτωση αυτή, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι τα παράνομα φυτοφάρμακα εισήχθησαν λαθραία στην Ε.Ε. Άλλες παραβιάσεις που διαπίστωσαν η OLAF και οι βουλγαρικές αρχές ήταν ληγμένα προϊόντα, είδη χωρίς ετικέτα ή ετικέτες που δεν τηρούσαν την υποχρέωση να συμπεριλάβουν μετάφραση στην τοπική γλώσσα.
Ο Ville Itälä, Γενικός Διευθυντής της OLAF, δήλωσε: “Η απάτη δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, η απάτη μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ορισμένες από τις παράνομες ουσίες που κατασχέσαμε μαζί με τις βουλγαρικές αρχές είναι πολύ επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία και τις μέλισσες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους στις βουλγαρικές αρχές για την καλή συνεργασία που επέτρεψε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα. Μαζί, είμαστε πιο δυνατοί και προστατεύουμε τους Ευρωπαίους και το περιβάλλον μας”.
Πέρυσι, η επιχείρηση Silver Axe VII που συντονίστηκε από την Europol είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση 1.150 τόνων παράνομων φυτοφαρμάκων σε αεροδρόμια και άλλα σημεία εισόδου σε χώρες της ΕΕ.