Τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα σύμφωνα με ανάλυση των αναφορών στο RASFF.
Η Ιταλική Ένωση αγροτών Coldiretti μετά από ανάλυση των αναφορών στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF συνέταξε τη λίστα με τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα που εισάγονται στην ΕΕ. Στη λίστα της Coldiretti περιλαμβάνονται από τουρκικά σύκα μέχρι ιρανικά φιστίκια μολυσμένα από αφλατοξίνες και από ινδικά μπαχαρικά μέχρι κινέζικα λίτσι με επίπεδα φυτοφαρμάκων πάνω από το όριο.
Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών προέρχονταν από τα αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία λόγω των αφλατοξινών τους, ακολουθούμενα από τα ισπανικά ψάρια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδράργυρο, το πολωνικό κρέας κοτόπουλου μολυσμένο από σαλμονέλα και μετά τα μύδια και οι ισπανικές αχιβάδες με σαλμονέλα μαζί με τα βακτήρια Escherichia coli. Τα φιστίκια από την Τουρκία, το Ιράν αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης πολύ επικίνδυνα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε καρκινογόνες αφλατοξίνες καθώς και βότανα και μπαχαρικά από την Ινδία και λίτσι από την Κίνα λόγω της παρουσίας φυτοφαρμάκων πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.
H έκθεση του ΑΑC
Κατά τη διάρκεια του 2022, έγιναν 4.361 ειδοποιήσεις RASFF και 2.554 AAC (Δίκτυο Διοικητικής Βοήθειας και Συνεργασίας). Τα προϊόντα (φρούτα και λαχανικά) από την Τουρκία είναι κορυφαία στην ανίχνευση φυτοφαρμάκων πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Ακολουθεί η Πολωνία με επαναλαμβανόμενα περιστατικά σαλμονέλας σε κοτόπουλο και προϊόντα κρέατος, η Κίνα με επικίνδυνες συσκευασίες και σκεύη (υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα), η Νιγηρία με σαλμονέλα σε ξηρούς καρπούς, οι ΗΠΑ με αφλατοξίνες σε ξηρούς καρπούς, και ακολουθούν κατά αύξοντα αριθμό περιστατικών εντοπισμού αφλατοξινών, η βραζιλία σε βότανα και μπαχαρικά, το Πακιστάν σε δημητριακά και προϊόντα αρτοποιίας, και η Αίγυπτος, η Ινδία και η Τουρκία σε ξηρούς καρπούς.
«Είναι απαραίτητο όλα τα προϊόντα που εισέρχονται στα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα να σέβονται τα ίδια κριτήρια, διασφαλίζοντας ότι πίσω από τα τρόφιμα, ιταλικά και ξένα, που πωλούνται στα ράφια υπάρχει μια παρόμοια ποιοτική διαδρομή που αφορά το περιβάλλον, την εργασία και την υγεία» ανέφερε ο πρόεδρος. του Coldiretti Ettore Prandini υπογραμμίζοντας τη σημασία της επαλήθευσης της προέλευσης στην ετικέτα.