Εργαλειοθήκη JECFA για την αξιολόγηση κινδύνου υπολειμμάτων κτηνιατρικών φαρμάκων.
Η χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων σε ζώα παραγωγής τροφίμων μπορεί να αφήσει υπολείμματα που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τους καταναλωτές. Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και τον μετριασμό αυτών των κινδύνων, ενώ διευκολύνει το διεθνές εμπόριο τροφίμων ζωικής προέλευσης, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) δημιούργησε μια εργαλειοθήκη για να καθοδηγήσει τις εκτιμήσεις κινδύνου για υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων στα τρόφιμα.
Ο θεμελιώδης σκοπός της διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων FAO/Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) είναι να αξιολογήσει κριτικά τον κίνδυνο και το δυναμικό έκθεσης τέτοιων υπολειμμάτων μέσω ισχυρών αναλύσεων όλων των σχετικών επιστημονικών δεδομένων. Αυτή η εργαλειοθήκη έχει σχεδιαστεί για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που ενδιαφέρονται για τους κινδύνους που σχετίζονται με τα υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων στα τρόφιμα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τοπικούς ή εθνικούς ρυθμιστικούς φορείς που είναι υπεύθυνοι για την έγκριση κτηνιατρικών φαρμάκων ή τα πρότυπα ποιότητας των τροφίμων, τη φαρμακευτική βιομηχανία, παραγωγούς κτηνοτροφίας ή κτηνιατρικές ενώσεις.
Το βασικό αποτέλεσμα της διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνου JECFA είναι η εξαγωγή των ανώτατων ορίων υπολειμμάτων (MRL), τα οποία εξυπηρετούν δύο κύριες λειτουργίες:
- Tην προστασία της ανθρώπινης υγείας από οξείς ή χρόνιους κινδύνους υπολειμμάτων φαρμάκων που υπάρχουν σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
- Διευκόλυνση του εμπορίου τροφίμων ζωικής προέλευσης μέσω της θέσπισης διεθνώς αναγνωρισμένων ορίων για τα υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων.
Στη συνέχεια, τα προκύπτοντα MRL συνιστώνται στην Επιτροπή του Codex για τα κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμάκων στα τρόφιμα (CCRDVF), η οποία αναπτύσσει κατάλληλα μέτρα διαχείρισης κινδύνου.
Στις 27 Φεβρουαρίου 2025, ο FAO θα φιλοξενήσει μια εικονική εκδήλωση έναρξης για τη νέα εργαλειοθήκη, κατά την οποία ο FAO θα εξηγήσει το υπόβαθρο πίσω από την ανάπτυξη της εργαλειοθήκης, θα κάνει μια ζωντανή επίδειξη της εργαλειοθήκης και θα απαντήσει σε ερωτήσεις. Εγγραφείτε μέσω Zoom
εδώ .
https://www.fao.org/jefca-toolbox-veterinary-drugs-assessment/toolbox/section-0.-introduction/en