cibum team
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgia έδωσε πολλά και πολύπλευρα στοιχεία σχετικά με την παγκόσμια εξάπλωση της Salmonella enteritidis η οποία έχει προκαλέσει μεγάλες επιδημίες σαλμονέλωσης σε όλο τον πλανήτη.
Τα προϊόντα πουλερικών συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και των αυγών είναι από τις σημαντικότερες πηγές πρωτεϊνών για τον άνθρωπο. Το 2018, το κοτόπουλο έγινε το κυρίαρχο κρέας στον κόσμο καθώς η προβλεπόμενη παγκόσμια παραγωγή του ξεπέρασε εκείνη του χοιρινού. Το 2018, υπήρχαν πάνω από 29 δισεκατομμύρια πουλερικά στον κόσμο – περίπου τρία πτηνά για κάθε άτομο στον πλανήτη και περίπου πέντε φορές περισσότερα από ότι πριν από 50 χρόνια.
Παρόλο που για τον παγκόσμιο πληθυσμό αποτελεί σημαντική πηγή ζωικής πρωτεΐνης, η επιτυχία της βιομηχανοποιημένης εκτροφής πουλερικών συνοδεύτηκε από την εξάπλωση της Salmonella enterica, μιας από τις πιο συχνές αιτίες τροφιμογενών ασθενειών.
Στη δεκαετία του 1980, αναφέρθηκε ταυτόχρονη αύξηση των λοιμώξεων Salmonella enteritidis που συνδέονται με πουλερικά στη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και της δεκαετίας του 1990, είχε εξαπλωθεί στα συστήματα παραγωγής πουλερικών στην Ασία και την Αφρική. Η πανδημία στη συνέχεια μειώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά η Salmonella Enteritidis παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα για την παραγωγή πουλερικών και τη δημόσια υγεία. Μεταξύ 2015 και 2018, τα μολυσμένα με αυγά Salmonella Enteritidis, προκάλεσαν το μεγαλύτερο γνωστό ξέσπασμα σαλμονέλωσης στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα 1.209 αναφερόμενα κρούσματα σε 16 χώρες!
Η Salmonella enteritidis είναι μια βακτηριακή ασθένεια των πουλερικών και ένα παθογόνο που προκαλείται από τα τρόφιμα και προκαλεί τροφική δηλητηρίαση στον άνθρωπο με συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετό και κράμπες στην κοιλιά. Στα πουλερικά, η ασθένεια συχνά περνά απαρατήρητη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί κλινικά ως κατάθλιψη, κακή ανάπτυξη, αδυναμία, διάρροια και αφυδάτωση.
Η έξαρση τροφοδηλητηριάσεων από Salmonella enteritidis εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1980 λόγω μολυσμένων προϊόντων πουλερικών. Το πώς η Salmonella enteritidis σάρωσε γρήγορα τις ηπείρους παραμένει ένα άλυτο μυστήριο. Πιθανό θεωρείται ότι το διεθνές εμπόριο μολυσμένων αποθεμάτων αναπαραγωγής προκάλεσε την παγκόσμια εξάπλωση του παθογόνου παράγοντα. Ο επικεφαλής της έρευνας είπε ότι η ομάδα του “προσπάθησε να συνδέσει τις κουκκίδες” για να λύσει το μυστήριο της έξαρσης της Salmonella enteritidis, και γιατί ο παθογόνος παράγοντας αυξήθηκε ταυτόχρονα σε τόσα μέρη του κόσμου. Για να λύσει αυτό το μυστήριο, η ομάδα έπρεπε να καταλάβει πώς έχει αλλάξει η βιομηχανία παραγωγής πουλερικών τα τελευταία 80 χρόνια. Ενσωματώνοντας πάνω από 30.000 γονιδιώματα Salmonella enteritidis από 98 χώρες κατά τη διάρκεια του 1949-2020 και το διεθνές εμπόριο ζωντανών πουλερικών από τη δεκαετία του 1980 έως τα τέλη της δεκαετίας του 2010, η έρευνα παρουσιάζει στοιχεία που συγκλίνουν με μεγάλη πιθανότητα, στο ότι η παγκόσμια κλίμακα κατανάλωσης ευθύνεται για την παγκόσμια μετάδοση της σαλμονέλας.
Συμπερασματικά, τα ευρήματα ρίχνουν φως σε έναν σημαντικό τροφικό κίνδυνο σε ένα κρίσιμο, δαιδαλώδες και σχεδόν αδιαφανές τμήμα της τροφικής αλυσίδας. Παρά τις δεκαετίες σημαντικής προόδου στον έλεγχο της σαλμονέλας στα πουλερικά, τα στοιχεία που παρέχονται στην έρευνα παρότι απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, φαίνεται να οδηγούν στην ανάγκη παρέμβασης στην παγκόσμια αγορά πουλερικών, για το σταμάτημα της εξάπλωσης της σαλμονέλας.
Για να διαβάσετε την έρευνα πατήστε ΕΔΩ
Πηγή: Nature communications
Τα εργοστάσια τροφίμων του μέλλοντος.
ΣΔΑΤ: Ο ρόλος της διοίκησης και τα σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης.
Σχέδιο εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλάζουν οι διαδικασίες ελέγχων και πληρωμών
e – supermarket: πρώτος στο μυαλό των καταναλωτών ο Σκλαβενίτης
«Μπλε επανάσταση» στη διατροφή: Στροφή της ανθρωπότητας στα “μπλε” τρόφιμα
Έρευνα: Η αντίληψη των καταναλωτών σχετικά με τα πρόσθετα τροφίμων
Αφαίρεση βιολογικού σήματος από παραγωγό πορτοκαλιών στη Λακωνία. Χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα!
Γιατί το κατσικίσιο κρέας δεν αποτελεί επιλογή για τους κρεατοφάγους;