Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η παγκόσμια ζήτηση κρασιού πέφτει σε χαμηλό 27 ετών και η παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1961!

ΑρχικήΝέαΗ παγκόσμια ζήτηση κρασιού πέφτει σε χαμηλό 27 ετών και η παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1961!
spot_img

Η παγκόσμια εικόνα του αμπελοοινικού τομέα το 2023 – Ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου.

Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού έπεσε πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1996, καθώς ο πληθωρισμός οδήγησε τις τιμές σε υψηλά ρεκόρ, αποτρέποντας τους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν χαμηλότερη αγοραστική δύναμη, δήλωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (Organisation for Vine and Wine -OIV).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του OIV το 2023, ο παγκόσμιος κλάδος αμπέλου και κρασιού αντιμετώπισε δύσκολες προκλήσεις. Με ιστορικά χαμηλούς όγκους παραγωγής και αυξανόμενες τιμές, η χρονιά καθορίστηκε από τις παρατεταμένες επιπτώσεις των παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων που ξεκίνησαν το 2022.

Βασικά σημεία

Επιφάνεια αμπελώνα: Η επιφάνεια του αμπελώνα στον κόσμο συνέχισε την πτώση της και συρρικνώθηκε κατά 0,5% από το 2022 σε 7,2 εκατομμύρια εκτάρια. Αυτή η τάση, που παρατηρήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οφείλεται στην απομάκρυνση των αμπελώνων σε μεγάλες αμπελουργικές περιοχές (συμπεριλαμβανομένων όλων των τύπων σταφυλιών) και στα δύο ημισφαίρια.

Παραγωγή κρασιού: Οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες και οι εκτεταμένες μυκητιάσεις επηρέασαν σοβαρά πολλούς αμπελώνες παγκοσμίως, με αποκορύφωμα το ιστορικό χαμηλό στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού με πτώση 10% από το 2022 αντιπροσωπεύοντας την χαμηλότερη παραγωγή από το 1961!

Κατανάλωση κρασιού: Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού το 2023 υπολογίζεται σε 221 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σημειώνοντας μείωση 2,6% σε σύγκριση με το ήδη χαμηλό του 2022. Εάν αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, θα σήμαινε τη χαμηλότερη κατανάλωση που έχει καταγραφεί από το 1996.

Η άνοδος του κόστους παραγωγής και διανομής, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές κρασιού για τους καταναλωτές, που ήδη  συναλλάσσονταν με μειωμένη αγοραστική δύναμη. Παρά αυτές τις προκλήσεις, μερικές σημαντικές αγορές επέδειξαν ανθεκτικότητα.

Διεθνές εμπόριο κρασιού: Το διεθνές εμπόριο κρασιού το 2023 επηρεάστηκε επίσης από την άνοδο των τιμών. Αν και ο συνολικός όγκος του εξαγόμενου κρασιού έπεσε στα 99 εκατ. εκατόλιτρα, αυτό αντισταθμίστηκε από την υψηλή εξαγωγική αξία, η οποία έφτασε τα 36 δισ. ευρώ. Η μέση τιμή ανά λίτρο κρασιού εξαγωγής σημείωσε ρεκόρ υψηλό 3,62 ευρώ το λίτρο.

Εντός της ΕΕ, η Γαλλία διατηρεί τη θέση της ως η μεγαλύτερη καταναλωτική χώρα, με εκτιμώμενη κατανάλωση 24,4 mhl το 2023, σημειώνοντας μείωση 2,4% από το 2022. Η Ιταλία, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στην ΕΕ και 3η παγκοσμίως, είδε επίπεδο κατανάλωσης 21,8 mhl το 2023, πτώση 2,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 5,8% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετία του. Η Γερμανία, η τρίτη μεγαλύτερη αγορά στην ΕΕ, κατέγραψε όγκο κατανάλωσης 19,1 mhl μια μέτρια πτώση 1,6% από το 2022. Η Ισπανία είναι μια από τις λίγες μεγάλες αγορές που δεν σημείωσαν πτώση στην κατανάλωση το 2023, αναφέροντας συνολική κατανάλωση σε όγκο 9,8 mhl (+1,7%/2022). Αντίθετα, στην Πορτογαλία (5,5 mhl) και στην Ολλανδία (3,3 mhl), καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης μεταξύ των μεγάλων αγορών της Ε.Ε με -9,2% σε σχέση με το 2022.

Εκτός ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, που κατέχει την πέμπτη θέση παγκοσμίως, σημείωσε 2,9% μείωση της κατανάλωσης κρασιού το 2023, που εκτιμάται σε 12,8 mhl. Αντίθετα, η κατανάλωση κρασιού στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 3,0%, φτάνοντας τα 8,6 mhl, επιστρέφοντας στην προ-COVID-19 επίπεδα. Η Ελβετία κατέγραψε το χαμηλότερο όγκο κατανάλωσης του 21ου αιώνα, που υπολογίζεται σε 2,3 mhl, αντικατοπτρίζοντας μείωση 3,0% από το 2022. Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά κρασιού παγκοσμίως, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 3,0% το 2023, φτάνοντας 33,3 mhl.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο