Βιργινία Κιμπουρόπουλου
Ιπποκράτης: “Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή ας γίνει φάρμακο σας”
Οι ιδιότητες του φαγητού και μιας ισορροπημένης διατροφής στην υγεία είναι πολλές και ποικίλουν ανάλογα με το είδος του φαγητού. Χάρη στο Κέντρο Τροφίμων ως Ιατρικής των ΗΠΑ και το Κέντρο Πολιτικής Τροφίμων του Hunter College στη Νέα Υόρκη, υπάρχει η δυνατότητα να δει κανείς πολλές από τις θεραπευτικές ιδιότητες του φαγητού συγκεντρωμένες. Πρόκειται για μια πρώτη στο είδος της ακαδημαϊκή αφηγηματική έκθεση του κινήματος «Τροφή ως φάρμακο», με τίτλο « Τροφή ως φάρμακο: Πώς η τροφή και η δίαιτα επηρεάζουν τη θεραπεία Διαχείρισης Νοσημάτων και Ασθενειών .»
Στόχος της έκθεσης είναι, αρχικά, να κάνει πιο δημοφιλή την ολιστική προσέγγιση της λειτουργίας της διατροφής ως φάρμακό, αλλά και να συνδέσει στενότερα την επιστήμη της ιατρικής με αυτή της διατροφολογίας. Οι ασθένειες και τα προβλήματα υγείας, τα οποία συνδέονται με το φαγητό δεν είναι αμελητέα, αφού παράγοντες της διατροφής, κακής ή ελλιπούς συσχετίζονται με ορισμένες ασθένειες, όπως είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, και ορισμένοι τύποι καρκίνου. «Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία που δείχνουν, ότι χημικές δομές και σύνθεση των τροφίμων μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού – ζάχαρη, έλαια, κορεσμένα λίπη, φυτοφάρμακα και επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γνωστά να εγκυμονεί μεγάλη ποικιλία κινδύνων για την υγεία και ασθένειες», αναφέρεται στην έκθεση.
Πέρα από το κομμάτι της μη ισορροπημένης διατροφής, μια καλή διατροφή δίνει έμφαση και στο κομμάτι του ευ ζην και της θεραπείας μέσω του φαγητού. Όπως διατυπώνεται και στην εισαγωγή της έκθεσης, ακόμα και μικρές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της θνησιμότητας από ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή.
Ορισμένες από τις ενότητες συμπεριλαμβάνουν την καταγραφή ορισμένων τροφίμων και των ευεργετικών ιδιοτήτων τους ως φάρμακα, αλλά και εν γένει στον οργανισμό, τομείς της υγείας που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη «συνεργασία» τους με καλές διατροφολογικές πρακτικές, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα ήταν εφικτό. Άλλες ενότητες περιλαμβάνουν το ρόλο των συμπληρωμάτων διατροφής, το πώς προβάλλουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην προώθηση του θεραπευτικού χαρακτήρα του φαγητού και τυχόν λανθασμένες απόψεις και γεγονότα που τείνουν να κυριαρχούν στις γνώσεις που προσλαμβάνει ο μέσος άνθρωπος σε αυτό τον τομέα. Σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η κεφαλοποίηση του διατρέφεσθαι από μεγάλες εταιρείες, ειδικά στο κομμάτι των συμπληρωμάτων διατροφής, κάτι που έχει ως επακόλουθο τη σύγχυση γύρω από το τί είναι καλό για εμάς και να χάνεται ο ρόλος του φαγητού ως αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας. Αυτά και άλλες πολλές διατροφικές συμβουλές και γνώσεις πάνω σε αυτό το πεδίο μπορεί να αντλήσει κανείς διαβάζοντας την έκθεση. (δείτε εδώ https://foodmedcenter.org/wp-content/uploads/foodasmedicine.pdf )
Οι σύγχρονες κοινωνίες αγνοούν κάτι που αποτελούσε ανέκαθεν κομμάτι των ιατρικών πρακτικών, δηλαδή το ρόλο της τροφής στη θεραπεία ασθενειών, σύμφωνα με την μελέτη. Οι συγγραφείς κάνουν, μάλιστα, και ορισμένες συστάσεις, προκειμένου αυτή η πραγματικότητα να αρχίσει να μεταβάλλεται, με πρωταρχικό σκοπό την προώθηση της βέλτιστης ατομικής και συλλογικής υγείας.
Πηγή: https://www.newfoodmagazine.com/news/163273/food-as-medicine-could-diet-impact-disease-treatment/