7 ασθενείς, ένας εκ των οποίων ο ένας χρειάστηκε νοσηλεία, είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός νέας εστίας λοιμώξεων Salmonella που έχει συνδεθεί με noodle bar της περιοχής του Manchester των ΗΠΑ.
Όπως ενημέρωσαν οι αρχές, μέχρι τις 22 Μαΐου 2022 εντοπίστηκαν συνολικά 7 άτομα με λοιμώξεις από Salmonella Enteriditis, τα οποία ανέφεραν ότι έτρωγαν στο Buba Noodle Bar στο Μάντσεστερ, πριν εμφανίσουν συμπτώματα.
Ένας ασθενής νοσηλεύτηκε και δεν υπήρξαν θάνατοι. Αρκετά άλλα άτομα με λοίμωξη από Salmonella διερευνώνται για πιθανή σύνδεση με την εν λόγω εστία.
Το Buba Noodle Bar έκλεισε με ιδία πρωτοβουλία στις 20 Μαΐου, ενώ διεξάγεται έρευνα για τη δημόσια υγεία. Το Food Safety News αναφέρει πως το εστιατόριο συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για να βοηθήσει στον προσδιορισμό μιας πηγής για τις λοιμώξεις.
Σχετικά με τις λοιμώξεις από σαλμονέλα
Κλινικά χαρακτηριστικά: H νόσος εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα με μη αιματηρή διάρροια (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) η οποία διαρκεί συνήθως 3-7 ημέρες και συνοδεύεται από πυρετό (σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων), κοιλιακό άλγος, μυαλγία, πονοκέφαλο, ναυτία (που μπορεί να προηγείται της διάρροιας) και έμετο. Συνήθως τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης έχουν αιφνίδια έναρξη. Η αφυδάτωση αποτελεί επιπλοκή της νόσου, κυρίως στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Οι θάνατοι από σαλμονέλλωση δεν είναι συχνοί, εκτός αν πρόκειται για βρέφη, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
Τρόπος μετάδοσης
- Κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου ή νερού. Η Salmonella spp. μεταδίδεται μέσω της εντερο-στοματικής οδού. Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης είναι η κατανάλωση μολυσμένου με κόπρανα τροφίμου ή νερού. Η κατανάλωση ωμού ή ατελώς μαγειρεμένου μολυσμένου τροφίμου μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη. Η
μολυσματική δόση της Salmonella spp. κυμαίνεται μεταξύ 103-105 μικροοργανισμούς, αλλά πλούσιες σε λίπη τροφές όπως η σοκολάτα και το τυρί προστατεύουν το μικροοργανισμό από το γαστρικό οξύ, μειώνοντας τη
μολυσματική δόση σε λίγους μικροοργανισμούς. Σημειώνεται ότι η Salmonella spp. πολλαπλασιάζεται σε θερμοκρασίες από 7°C έως 46°C, οπότε ανεπαρκές ψήσιμο των τροφίμων μπορεί να επιτρέψει τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών σε ικανό αριθμό για να προκαλέσουν λοίμωξη. Ο μικροοργανισμός καταστρέφεται με την παραμονή του σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 70°C για τουλάχιστον 2 λεπτά. - Επιμόλυνση τροφίμου. Μολυσμένα τρόφιμα, κυρίως ωμά, μπορεί να αποτελέσουν πηγή επιμόλυνσης άλλων τροφίμων στην κουζίνα, τα οποία συνήθως δεν μαγειρεύονται πριν τη βρώση (όπως σαλάτες). H επιμόλυνση μπορεί να συμβεί μέσω επιφανειών ή σκευών.
- Μετάδοση από χειριστή τροφίμων. Η μόλυνση ενός τροφίμου μπορεί να συμβεί και μέσω των χεριών ενός ασθενή ή φορέα χειριστή τροφίμων. Έχουν αναφερθεί, μάλιστα, επιδημίες σαλμονελλωσης μέσω αυτού του τρόπου μετάδοσης.