Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ: Ξέσπασμα Listeria από αλλαντικά πάγκων ντελικατέσεν

ΑρχικήΝέαΗΠΑ: Ξέσπασμα Listeria από αλλαντικά πάγκων ντελικατέσεν
spot_img

Έπειτα από έρευνα για την πηγή του ξεσπάσματος από υγειονομικούς των CDC, προέκυψε πως τουλάχιστον 5 από τους νοσούντες κατανάλωσαν κρέας ντελικατέσεν ή τυρί σε φέτες από την αλυσίδα NetCost Market.

Το τελευταίο διάστημα, τα CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ) συνιστούν σε καταναλωτές να μην τρώνε κρέας ή τυρί από κανένα πάγκο ντελικατέσεν, λόγω ενός θανατηφόρου ξεσπάσματος λοιμώξεων από Listeria. Η προειδοποίηση αφορά κυρίως άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, όπως άτομα 65 ετών και άνω, έγκυες γυναίκες ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Food Safety News, επί του παρόντος 16 άτομα σε έξι πολιτείες έχουν μολυνθεί από Listeria, ενώ υπήρξαν 13 νοσηλείες και 1 θάνατος. Δυστυχώς, μια από τους νοσούντες ήταν μια έγκυος γυναίκα, η οποία απέβαλε, λόγω της μόλυνσης.

Οι ηλικίες των ασθενών ποικίλουν, καθώς από 38 έως 92 ετών, με διάμεση ηλικία τα 74, και το 62% είναι άνδρες. Τα 11 είναι ανατολικής Ευρώπης ή μιλούν ρωσικά και ο τόπος διαμονής τους κυμαίνεται από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Καλιφόρνια.

Από τα 12 άτομα που συμμετείχαν στη συνέντευξη διερεύνησης της πηγής της μόλυνσης, τα 11 ανέφεραν ότι έφαγαν κρέας ή τυρί από πάγκους ντελικατέσεν. Συγκεκριμένα, οι 5 από τους 7 που ζουν στη Νέα Υόρκη κατανάλωσαν κρέας ντελικατέσεν ή τυρί σε φέτες από τουλάχιστον μία τοποθεσία της NetCost Market, μιας αλυσίδας παντοπωλείων που πουλά διεθνή τρόφιμα, αναφέρουν τα CDC. 

Ωστόσο, άρρωστοι από άλλες πολιτείες αγόρασαν και κατανάλωσαν αλλαντικά ή τυριά από άλλα ντελικατέσεν, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η επιδημία δεν οφείλεται αποκλειστικά σε προϊόντα της NetCost Market. Επίσης, είναι δύσκολο να αναγνωριστεί ένα μεμονωμένο τρόφιμο ως μοναδική πηγή μόλυνσης, καθώς η Listeria εξαπλώνεται εύκολα σε άλλα τρόφιμα στο ίδιο περιβάλλον με αυτήν.

Τα δείγματα ασθενών συλλέχθηκαν από τις 17 Απριλίου 2021 έως τις 29 Σεπτεμβρίου φέτος. Να σημειωθεί, όπως επιβεβαιώνουν και οι υγειονομικοί των CDC, ότι ο πραγματικός αριθμός των ασθενών σε αυτό το ξέσπασμα είναι πιθανώς υψηλότερος από τον αριθμό που αναφέρθηκε, καθώς μπορεί να χρειαστούν έως και 70 ημέρες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα της λοίμωξης από Listeria και τα κρούσματα με ελαφριά συμπτώματα αναρρώνουν συνήθως στο σπίτι.

Η αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος έδειξε ότι τα βακτήρια από τα δείγματα ασθενών συνδέονται στενά γενετικά. Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι σε αυτό το ξέσπασμα αρρώστησαν από το ίδιο φαγητό.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα