Σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του ελαιολάδου πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης.
Σύσκεψη με επίκεντρο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του ελαιολάδου πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, με αφορμή το περιεχόμενο υπομνήματος που από κοινού απέστειλαν στον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρο Τζεδάκη, ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, (ΣΥΤΕΚ) και οι Σύλλογοι Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Χανίων και Ηρακλείου.
Στο εν λόγω υπόμνημα οι φορείς παρέθεσαν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του ελαιόλαδου στο νησί, τόσο από πλευράς πρωτογενούς παραγωγής όσο και της τυποποίησης του ελαιολάδου, υποβάλλοντας παράλληλα προτάσεις προς την κατεύθυνση διευθέτησής τους, με στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και στην προάσπιση της καλής φήμης του κρητικού ελαιόλαδου.
Ειδικότερα, στη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, παρουσία των προέδρων και των εκπροσώπων των παραπάνω φορέων και τη συμμετοχή της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου στον Πρωτογενή Τομέα στην ΠΕ Χανίων, Χρυσάνθης Χαριτάκη – Μακράκη, του γενικού διευθυντή Πρωτογενούς Τομέα, Κώστα Υψηλάντη, του διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Φωτάκη και του διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕ Ηρακλείου, Ιωάννη Ζηδιανάκη, έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα της διαρκώς αυξανόμενης ανίχνευσης απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο παραγόμενο ελαιόλαδο.
Οι προτάσεις επίλυσης επικεντρώθηκαν, κυρίως, στο πρόγραμμα δακοκτονίας και στις δυνατότητες βελτιστοποίησης της εφαρμογής του και στον έλεγχο διάθεσης και χρήσης απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων με την εφαρμογή προγράμματος τακτικών ελέγχων, τόσο στα καταστήματα εμπορίας γεωργικών εφοδίων όσο και στους ελαιώνες με τη λήψη δείγματος φύλλων και καρπών.
Τέλος, τονίστηκαν η σημασία των προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα παραγωγής ελαιολάδου (παραγωγοί, γεωπονικά καταστήματα, ελαιουργοί, τυποποιητές, εστίαση) και η ανάγκη ενίσχυσης και συνέχισης των εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ και το ΕΛΓΟ Δήμητρα που αφορούν την ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «KRITI».
Ο κ. Τζεδάκης, σε δήλωσή του, ανέφερε «ότι η Περιφέρεια Κρήτης, αναγνωρίζοντας τη σημασία της παραγωγής ελαιολάδου για την οικονομία του νησιού, καταβάλει συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες για την προστασία, την ποιότητα και την προώθησή του. Η διαχρονική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα συνεχιστεί με στόχο το εθνικό προϊόν της Κρήτης να πάρει την υπεραξία που του αναλογεί».
ΑΠΕ – ΜΠΕ