Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ηράκλειο: Σύσκεψη για τα προβλήματα του κλάδου του ελαιολάδου στη Κρήτη

ΑρχικήΝέαΗράκλειο: Σύσκεψη για τα προβλήματα του κλάδου του ελαιολάδου στη Κρήτη
spot_img

Σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του ελαιολάδου πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης.

Σύσκεψη με επίκεντρο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του ελαιολάδου πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, με αφορμή το περιεχόμενο υπομνήματος που από κοινού απέστειλαν στον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρο Τζεδάκη, ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, (ΣΥΤΕΚ) και οι Σύλλογοι Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Χανίων και Ηρακλείου.

Στο εν λόγω υπόμνημα οι φορείς παρέθεσαν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του ελαιόλαδου στο νησί, τόσο από πλευράς πρωτογενούς παραγωγής όσο και της τυποποίησης του ελαιολάδου, υποβάλλοντας παράλληλα προτάσεις προς την κατεύθυνση διευθέτησής τους, με στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και στην προάσπιση της καλής φήμης του κρητικού ελαιόλαδου.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, παρουσία των προέδρων και των εκπροσώπων των παραπάνω φορέων και τη συμμετοχή της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου στον Πρωτογενή Τομέα στην ΠΕ Χανίων, Χρυσάνθης Χαριτάκη – Μακράκη, του γενικού διευθυντή Πρωτογενούς Τομέα, Κώστα Υψηλάντη, του διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Φωτάκη και του διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕ Ηρακλείου, Ιωάννη Ζηδιανάκη, έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα της διαρκώς αυξανόμενης ανίχνευσης απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο παραγόμενο ελαιόλαδο.

Οι προτάσεις επίλυσης επικεντρώθηκαν, κυρίως, στο πρόγραμμα δακοκτονίας και στις δυνατότητες βελτιστοποίησης της εφαρμογής του και στον έλεγχο διάθεσης και χρήσης απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων με την εφαρμογή προγράμματος τακτικών ελέγχων, τόσο στα καταστήματα εμπορίας γεωργικών εφοδίων όσο και στους ελαιώνες με τη λήψη δείγματος φύλλων και καρπών.

Τέλος, τονίστηκαν η σημασία των προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα παραγωγής ελαιολάδου (παραγωγοί, γεωπονικά καταστήματα, ελαιουργοί, τυποποιητές, εστίαση) και η ανάγκη ενίσχυσης και συνέχισης των εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ και το ΕΛΓΟ Δήμητρα που αφορούν την ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «KRITI».

Ο κ. Τζεδάκης, σε δήλωσή του, ανέφερε «ότι η Περιφέρεια Κρήτης, αναγνωρίζοντας τη σημασία της παραγωγής ελαιολάδου για την οικονομία του νησιού, καταβάλει συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες για την προστασία, την ποιότητα και την προώθησή του. Η διαχρονική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα συνεχιστεί με στόχο το εθνικό προϊόν της Κρήτης να πάρει την υπεραξία που του αναλογεί».

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο