Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ήρθαν στην Ελλάδα τα πράσινα αυγά – Τι δείχνουν έρευνες για την θρεπτική τους αξία

Είναι αλήθεια πως τα πράσινα αυγά έχουν χαμηλότερη χοληστερόλη; Τι απαντούν ειδικοί

ΑρχικήΝέαΉρθαν στην Ελλάδα τα πράσινα αυγά - Τι δείχνουν έρευνες για την θρεπτική τους αξία
spot_img

Είναι αλήθεια πως τα πράσινα αυγά έχουν χαμηλότερη χοληστερόλη; Τι απαντούν ειδικοί

Δημοφιλή έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό και στη χώρα μας τα πράσινα αυγά. Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά εκτός από λευκά και καφέ αυγά υπάρχουν και πράσινα αλλά και μπλε. Όλα όμως ξεκινούν από λευκά και στη συνέχεια παίρνουν το τελικό τους χρώμα και γίνονται η καφέ, η πράσινα ή μπλε.

- Advertisement -

Τα περισσότερα αυγά είναι καφέ και προέρχονται από φυλές κότας όπως Australorps, Brahmas, Delawares, Orpingtons, New Hampshire / Rhode Island Reds και Plymouth Rocks που διαθέτουν γονίδια καφέ χρωστικής. Κατά τις τελευταίες ώρες της ωοτοκίας, αυτές οι φυλές εφαρμόζουν μια σκούρα χρωστική ουσία που ονομάζεται “πορφυρίνη” στο εξωτερικό του κελύφους των αυγών. Είναι ενδιαφέρον ότι το εσωτερικό του τσοφλιού ενός καφέ αυγού είναι πάντα λευκό, καθώς η καφέ χρωστική δεν διεισδύει στο κέλυφος, αντίθετα παραμένει στο εξωτερικό του κελύφους.

Υπάρχουν όμως και φυλές που γεννούν μπλε αυγά όπως οι Ameraucanas, Araucanas και Cream Legbars. Το μπλε χρώμα δημιουργείται από μια διαφορετική χρωστική από αυτή που κάνει τα αυγά  την “ωοκυανίνη“. Αυτή η μπλε χρωστική, περνά ακριβώς μέσα από το κέλυφος, σε αντίθεση με την καφέ χρωστική. Έτσι τα μπλε αυγά είναι μπλε μέσα και έξω.

Πάμε τώρα στα πράσινα αυγά που αναζητούν αγωνιείς οι Έλληνες καταναλωτές. Τα πράσινα αυγά δημιουργούνται διασταυρώνοντας μια μπλε φυλή ωοτοκίας με μια καφέ φυλή ωοτοκίας. Τα Olive Eggers είναι ένα τέτοιο είδος κοτόπουλου που εκτρέφονται διασταυρώνοντας ένα Marans με ένα Ameraucana. Τα πράσινα αυγά είναι πράσινα εξωτερικά και μπλε εσωτερικά. Αυτό συμβαίνει επειδή η μπλε χρωστική ουσία εφαρμόζεται αρχικά, διαποτίζει το κέλυφος και στη συνέχεια καλύπτεται με την καφέ χρωστική ουσία που μένει στην επιφάνεια και μαζί με το μπλε δίνει τελικά πράσινη απόχρωση. Η ποσότητα και οι αποχρώσεις του μπλε και του καφέ έχουν ως αποτέλεσμα τις διάφορες αποχρώσεις των πράσινων αυγών.

Είναι πιο θρεπτικά τα πράσινα αυγά;

Στα social media κυκλοφορεί ευρέως η πληροφορία ότι  τα πράσινα αυγά έχουν χαμηλότερη χοληστερόλη. Ωστόσο όπως δεν υπάρχει καμία διατροφική διαφορά μεταξύ ενός λευκού και ενός καφέ αυγού έτσι συμβαίνει και με τα πράσινα αυγά. Το USDA υποστηρίζει πως οι διατροφικοί ισχυρισμοί ότι τα αυγά Araucuna και γενικά τα πράσινα αυγά περιέχουν λιγότερη χοληστερόλη από άλλα αυγά, δεν έχουν αποδειχθεί.

Το χρώμα του κελύφους δεν υποδηλώνει την ποιότητα, τη γεύση, τη θρεπτική αξία ή τα χαρακτηριστικά μαγειρέματος του αυγού σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, αλλά και με δημοσίευμα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο. Είτε τα τσόφλια είναι καφέ είτε λευκά, η διατροφική ποιότητα ενός αυγού αντανακλά τη διατροφή και την υγεία της κότας που το γέννησε. Για παράδειγμα, οι κότες με δίαιτες υψηλότερες σε βιταμίνη D, σελήνιο, ωμέγα-3 λιπαρά (από φυτά όπως ο σπόρος κάνναβης) ή καροτενοειδή (από σκούρο πράσινο ζωοτροφές, όπως το λάχανο) παράγουν αυγά υψηλότερα σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα