Επειδή το καθάρισμα των κρεμμυδιών παραδοσιακά συνοδεύεται από πολλά δάκρυα, η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Waitrose έχει τη λύση για… «όχι άλλα δάκρυα».
Η μεγάλη αλυσίδα λιανικής του Ηνωμένου Βασίλειου, θα διαθέσει στην αγορά ένα είδος κρεμμυδιού που δεν προκαλεί δάκρυα όταν κάποιος το κόβει ή το ξεφλουδίζει.
Τα κρεμμύδια αυτά ονομάζονται Sunions, η ποικιλία κρεμμυδιών ονομάζεται η πρώτη «ποικιλία κρεμμυδιών χωρίς δάκρυα» και θα ξεκινήσει αν πωλείται από αυτόν τον μήνα. Θα είναι ιδανικά για όσους έχουν ευαίσθητα μάτια ή πρέπει να ξεφλουδίσουν και να κόψουν κρεμμύδια έχοντας παιδιά γύρω τους.
Η ποικιλία αυτή είναι ήδη διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και πλέον κάνουν την άφιξή τους και στη Βρετανία την επόμενη Τρίτη.
Τα Sunions, που είναι αποτέλεσμα τριών και πλέον δεκαετιών, έρευνας, δεν απελευθερώνουν τόση συνθετάση του δακρυϊκού παράγοντα – μια πτητική οργανική ένωση που σχηματίζει θειικό οξύ όταν έρχεται σε επαφή με το υγρό στα μάτια μας, προκαλώντας την παραγωγή δακρύων – όταν αυτά τεμαχίζονται.
Η ιστοσελίδα της εταιρείας που τα παρασκευάζει αναφέρει: «Τα Sunions καλλιεργούνται επί του παρόντος μόνο στη Νεβάδα και την Ουάσιγκτον. Η ποιότητα χωρίς δάκρυα και το απίστευτα γλυκό, ήπιο και τραγανό γευστικό τους προφίλ οφείλονται σε μια αυστηρά ελεγχόμενη υπόσχεση της επωνυμίας, ώστε τα Sunions να πιστοποιηθούν για το γεγονός ότι δεν προκαλούν δάκρυα, αλλά και για τη γλυκιά τους γεύση πριν γίνουν διαθέσιμα στα παντοπωλεία».
Ο Paul Bidwell, Αγοραστής Κρεμμυδιών στο Waitrose δήλωσε στο MailOnline: «Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να ξεφλουδίζουν τα κρεμμύδια χωρίς δάκρυα για τους πελάτες μας, γι ‘αυτό είμαστε στην ευχάριστη θέση να λανσάρουμε τα Sunions σε επιλεγμένα καταστήματα και μέσω του Waitrose.com από τις 18 Ιανουαρίου.
“Ιδανικό προϊόν για να βγάλει τα δάκρυα από την κουζίνα, η γλυκύτητα αυτού του τύπου κρεμμυδιού προσφέρεται τέλεια σε μια ποικιλία πιάτων, από σαλάτες μέχρι ζεστά γεύματα.”
Το Waitrose λέει: “Τα Sunonions είναι η πρώτη ποικιλία κρεμμυδιών που δεν προκαλούν δάκρυα, ιδανική για όσους έχουν ευαίσθητα μάτια καθώς και μαγείρεμα στην κουζίνα με παιδιά.
“Η ήπια γεύση τα καθιστά ιδανικά για χρήση στο μαγείρεμα, ενώ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ωμά σε μια σαλάτα.”
Γιατί τα κρεμμύδια μας κάνουν να κλαίμε;
Τα κρεμμύδια παράγουν ένα χημικό ερεθιστικό γνωστό ως syn-propanethial-S-oxide, το οποίο διεγείρει τους δακρυϊκούς αδένες των ματιών και έτσι, βγαίνουν τα δάκρυα.
Βέβαια, η εν λόγω χημική ουσία απλά ερεθίζει τα μάτια, δεν προκαλεί ποτέ καμία μόνιμη βλάβη αν και μερικοί άνθρωποι έχουν πιο ευαίσθητους δακρυϊκούς αδένες από άλλους.
Το να κρυώσουμε ένα κρεμμύδι είναι μια λύση επειδή η χημική ουσία είναι πιο ισχυρή σε θερμοκρασία δωματίου, αλλιώς μπορούμε να φοράμε γυαλιά. Κάποια άλλη λύση δεν υπάρχει.
Ωστόσο, η ποσότητα του οξέος, το οποίο προκαλείται από τη χημική ουσία που απελευθερώνει το κρεμμύδι – φυσικός αμυντικός του μηχανισμός που ενεργοποιείται – είναι τόσο μικρή που μόνο ερεθίζει τα μάτια μας, γι’ αυτό συχνά κλαίμε όταν κόβουμε τα κρεμμύδια.