Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε νέους κανόνες για την επισήμανση των συσκευασμένων τροφίμων με τον ισχυρισμό «υγιεινό».
Ο Αμερικανική Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων FDA υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στους κανόνες περί “υγιεινού είναι απαραίτητες καθώς, από τότε που ορίστηκε για πρώτη φορά ο ισχυρισμός το 1994, η επιστήμη της διατροφής έχει αλλάξει, καθιστώντας τον όρο ξεπερασμένο. Για παράδειγμα, ορισμένα δημητριακά που έχουν υψηλές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων εξακολουθούν να πληρούν τον ορισμό του «υγιεινού», αλλά ο σολομός, ο οποίος είναι υψηλός σε ευεργετικά πολυακόρεστα λιπαρά, δεν αναγράφει τον ισχυρισμό στη συσκευασία.
Τα νέα προτεινόμενα κριτήρια αλλάζουν τον ορισμό του όρου «υγιεινό». Τα συσκευασμένα προϊόντα θα επιτρέπεται να φέρουν την ετικέτα “υγιεινό” με την προϋπόθεση ότι περιέχουν μια ορισμένη ποσότητα τροφής από τουλάχιστον μία από τις ομάδες, που συνιστώνται από τις τρέχουσες διατροφικές οδηγίες, με καθορισμένα όρια σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα. Αντί λοιπόν, να μετρούν μόνο μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, οι υγιεινοί ισχυρισμοί θα λαμβάνουν επίσης υπόψη την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στα τρόφιμα, καθώς και τη θρεπτική πυκνότητα. Με τους νέους κανόνες ένα δημητριακό θα πρέπει να περιέχει τρία τέταρτα της ουγγιάς δημητριακά ολικής αλέσεως και όχι περισσότερο από 1 γραμμάριο κορεσμένου λίπους, 230 χιλιοστόγραμμα νατρίου και 2,5 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων, για να φέρει τον ισχυρισμό “υγιεινό”.
“Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν τι σημαίνει υγιεινή τροφή. Η κίνηση της FDA θα βοηθήσει στην εκπαίδευση περισσότερων Αμερικανών”, δήλωσε ο υπουργός HHS των ΗΠΑ Xavier Becerra σε δελτίο τύπου.
Οι επικριτές της πρότασης πάντως ισχυρίζονται ότι οι νέοι κανόνες απέχουν πολύ από το να συμβάλουν στην υγιεινή διατροφή των καταναλωτών. Η Εύα Γκρίνθαλ, ανώτερη συνεργάτιδα επιστημονικής πολιτικής στο μη κερδοσκοπικό Κέντρο για την Επιστήμη στο Δημόσιο Συμφέρον υποστηρίζει πως ο αριθμός των προϊόντων διατροφής που φέρουν αυτήν τη στιγμή τον εθελοντικό ισχυρισμό «υγιεινών» είναι μικρός και ότι η αυστηρόποίηση των προτύπων μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση αυτού του ποσοστού. Το θέμα είναι είπε η Γκρίνθαλ, να κατανοήσουν οι πολίτες πότε ένα τρόφιμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΟ. Ποιο κατάλληλες λοιπόν είναι οι ετικέτες στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στο Μεξικό και το Ηνωμένο Βασίλειο, που προειδοποιούν τους καταναλωτές όταν τα τρόφιμα είναι πλούσια σε υπερβολικό αλάτι, σάκχαρα ή κορεσμένα λίπη.
Πάντως ο FDA είναι στη διαδικασία επιλογής και ενός λογότυπου για τους κατασκευαστές προκειμένου να το προσθέτουν στις συσκευασίες τροφίμων που πληρούν τις προϋποθέσεις για τον ισχυρισμό “υγιεινό”.