Οι καταναλωτές επιλέγουν όλο και περισσότερο τα βιολογικά προϊόντα, και μια νέα μελέτη από την Ισπανία διερευνά τους μικροβιολογικούς κινδύνους που αυτά φέρουν
Οι πληροφορίες που έρχονται από μια παρουσίαση αφίσας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων (ECCMID) στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, δείχνουν πως οι αμοιβάδες που ζουν σε βιολογικά φυλλώδη λαχανικά μπορούν να προστατεύσουν από ανθρώπινα παθογόνα όπως ο Pseudomonas, η Salmonella και το Helicobacter, χωρίς όμως αυτά τα συμπεράσματα να έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους ακόμα.
Διαπιστώθηκε ότι τα λαχανικά μπορούν να επιμολυνθούν με ορισμένους μονοκύτταρους οργανισμούς – όπως οι ελεύθερες αμοιβάδες (FLA) – οι οποίοι τρέφονται με βακτήρια και μπορούν να λειτουργήσουν ως ξενιστές παθογόνων βακτηρίων που αντιστέκονται στην πέψη.
Οι σύγχρονες επιλογές των καταναλωτών για πιο υγιεινή διατροφή, αυξάνουν τη ζήτηση για βιολογικά καλλιεργούμενα φρούτα και λαχανικά, που είναι απαλλαγμένα από υπολείμματα φυτοφάρμακων, χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Όμως αυτά, κατά τη διάρκεια των σταδίων από τη συγκομιδή μέχρι και την μεταφορά τον τελικό αποδέκτη, μπορεί να μολυνθούν με παθογόνους παράγοντες από ανθρώπινες ή ζωικές πηγές, το έδαφος, το νερό άρδευσης, τον αέρα, τη βροχή, τα έντομα και κατά τη διάρκεια του βιομηχανικού πλυσίματος των προϊόντων.
Σε 17 δείγματα μαρουλιού και σπανακιού από σούπερ μάρκετ στη Βαλένθια και με τη βοήθεια των metagenomics που αναγνωρίζει το DNA, οι ερευνητές μπόρεσαν να πάρουν σαφή αποτελέσματα για το τι είδους μικρόβια υπήρχαν σε κάθε δείγμα, αλλά δεν είναι γνωστό αν ήταν ζωντανά ή νεκρά.
Στο 1/3 των δειγμάτων εντοπίστηκαν 52 δυνητικά παθογόνοι τύποι βακτηρίων, όπως Legionella, Salmonella και Arcobacter. Η παρουσία τέτοιων βακτηρίων μέσα στο FLA υποδηλώνει ότι είναι οχήματα που μπορούν να μεταδώσουν παθογόνα ικανά να φτάσουν στον άνθρωπο.
Παρά τα ευρήματα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες από διαφορετικές χώρες για να κατανοηθούν περισσότερα σχετικά με τη μικροβιολογική ποιότητα και την ασφάλεια των βιολογικών λαχανικών.
Ο Τζον Φάουελ, του Πανεπιστημίου Κράνφιλντ, δήλωσε σύμφωνα με το Food Safety News ότι η παρουσία δεν σημαίνει απαραίτητα σημαντικό κίνδυνο.
“Χρειαζόμαστε καλύτερα και πιο συστηματικά δεδομένα για να δείξουμε πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό και να λάβουμε μέτρα για να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν κινδύνους. Η έρευνα αυτή διαπίστωσε έναν κίνδυνο, το επόμενο στάδιο είναι να εκτιμηθεί πόσο μεγάλος είναι για τους καταναλωτές και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να μετριαστεί”, ανέφερε.