Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ισπανική μελέτη διερευνά την επιμόλυνση των βιολογικών προϊόντων

ΑρχικήΝέαΙσπανική μελέτη διερευνά την επιμόλυνση των βιολογικών προϊόντων
spot_img

Οι καταναλωτές επιλέγουν όλο και περισσότερο τα βιολογικά προϊόντα, και μια νέα μελέτη από την Ισπανία διερευνά τους μικροβιολογικούς κινδύνους που αυτά φέρουν

Οι πληροφορίες που έρχονται από μια παρουσίαση αφίσας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων (ECCMID) στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, δείχνουν πως οι αμοιβάδες που ζουν σε βιολογικά φυλλώδη λαχανικά μπορούν να προστατεύσουν από ανθρώπινα παθογόνα όπως ο Pseudomonas, η Salmonella και το Helicobacter, χωρίς όμως αυτά τα συμπεράσματα να έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους ακόμα.

- Advertisement -

Διαπιστώθηκε ότι τα λαχανικά μπορούν να επιμολυνθούν με ορισμένους μονοκύτταρους οργανισμούς – όπως οι ελεύθερες αμοιβάδες (FLA) – οι οποίοι τρέφονται με βακτήρια και μπορούν να λειτουργήσουν ως ξενιστές παθογόνων βακτηρίων που αντιστέκονται στην πέψη.

Οι σύγχρονες επιλογές των καταναλωτών για πιο υγιεινή διατροφή, αυξάνουν τη ζήτηση για βιολογικά καλλιεργούμενα φρούτα και λαχανικά, που είναι απαλλαγμένα από υπολείμματα φυτοφάρμακων, χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Όμως αυτά, κατά τη διάρκεια των σταδίων από τη συγκομιδή μέχρι και την μεταφορά τον τελικό αποδέκτη, μπορεί να μολυνθούν με παθογόνους παράγοντες από ανθρώπινες ή ζωικές πηγές, το έδαφος, το νερό άρδευσης, τον αέρα, τη βροχή, τα έντομα και κατά τη διάρκεια του βιομηχανικού πλυσίματος των προϊόντων.

Σε 17 δείγματα μαρουλιού και σπανακιού από σούπερ μάρκετ στη Βαλένθια και με τη βοήθεια των metagenomics που αναγνωρίζει το DNA, οι ερευνητές μπόρεσαν να πάρουν σαφή αποτελέσματα για το τι είδους μικρόβια υπήρχαν σε κάθε δείγμα, αλλά δεν είναι γνωστό αν ήταν ζωντανά ή νεκρά.

Στο 1/3 των δειγμάτων εντοπίστηκαν 52 δυνητικά παθογόνοι τύποι βακτηρίων, όπως Legionella, Salmonella και Arcobacter. Η παρουσία τέτοιων βακτηρίων μέσα στο FLA υποδηλώνει ότι είναι οχήματα που μπορούν να μεταδώσουν παθογόνα ικανά να φτάσουν στον άνθρωπο.

Παρά τα ευρήματα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες από διαφορετικές χώρες για να κατανοηθούν περισσότερα σχετικά με τη μικροβιολογική ποιότητα και την ασφάλεια των βιολογικών λαχανικών.

Ο Τζον Φάουελ, του Πανεπιστημίου Κράνφιλντ, δήλωσε σύμφωνα με το Food Safety News ότι η παρουσία δεν σημαίνει απαραίτητα σημαντικό κίνδυνο.

“Χρειαζόμαστε καλύτερα και πιο συστηματικά δεδομένα για να δείξουμε πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό και να λάβουμε μέτρα για να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν κινδύνους. Η έρευνα αυτή διαπίστωσε έναν κίνδυνο, το επόμενο στάδιο είναι να εκτιμηθεί πόσο μεγάλος είναι για τους καταναλωτές και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να μετριαστεί”, ανέφερε.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα