Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η καταγωγή της τηγανητής πατάτας

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΗ καταγωγή της τηγανητής πατάτας
spot_img

Και όχι δεν είναι από τη Γαλλία, όπως προδίδει το όνομα French Fries!

 Τηγανητές πατάτες… Μια «ένοχη», αμυλούχα απόλαυση, η οποία στέκεται επάξια είτε ως συνοδευτικό δίπλα από έναν μεγάλο αριθμό πιάτων είτε και μόνες τους ως ένα πεντανόστιμο γεύμα.

- Advertisement -

 Σύμφωνα με το South Florida Reporter , ο μέσος Αμερικανός τρώει σχεδόν 13 κιλά τηγανιτές πατάτες ετησίως και η McDonald’s, η κορυφαία σε πωλήσεις πατάτες στον κόσμο, παράγει περίπου 4 εκατομμύρια κιλά από αυτές ημερησίως.

Ένα άλλο όνομα για τις τηγανητές πατάτες στα αγγλικά είναι «French fries» (γαλλικές πατάτες). Αν και αυτό το όνομα προϋποθέτει για την πλειοψηφία ότι το αγαπημένο τηγανητό έδεσμα κατάγεται από τη Γαλλία, στην πραγματικότητα η προέλευση της τηγανητής πατάτας είναι κάπως διαφορετική.

Όπως αναφέρει ένα σχετικό δημοσίευμα του BBC, μια πιθανή προέλευση της τηγανητής πατάτας είναι το Βέλγιο- όχι και τόσο μακριά από τη Γαλλία! Η παράδοση αναφέρει πως οι Βέλγοι της πόλης Namur, οι οποίοι τρέφονταν σε μεγάλο βαθμό με τηγανητά ψάρια, έπρεπε να τα αντικαταστήσουν με κάτι εξίσου καλό και νόστιμο, όταν το χειμώνα του 1680 το ποτάμι τους πάγωσε. Έτσι, ανακάλυψαν τις τηγανητές πατάτες.

Ενώ ορισμένοι ιστορικοί αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα αυτής της ιστορίας, το Βέλγιο είναι τόσο περήφανο για την κληρονομιά του ως δημιουργός των τηγανητών πατατών, που ζήτησε από την UNESCO να προσθέσει το πιάτο στη λίστα των πολιτιστικών θησαυρών του Βελγίου το 2017, όπως και έγινε.

Σύμφωνα με την ιστορία και την UNESCO, λοιπόν, η πατρίδα της πατάτας είναι το Βέλγιο. Αλλά γιατί οι πατάτες λέγονται French (γαλλικές);

Πιθανότατα η αναφορά δεν αφορά στη χώρα, αλλά  στη μέθοδο παρασκευής του πιάτου – όχι στην προέλευσή του. Η μέθοδος «Frenching» είναι ένας τρόπος κοπής συστατικών για ομοιόμορφο μαγείρεμα, άρα και τηγάνισμα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα